Αποχώρησαν οι μετανάστες από το ιστορικό μοναστήρι: «Καλύτερα στη Μόρια» (video)

9 mins read

«Καλύτερα στη Μόρια» είπαν οι πρόσφυγες που έφτασαν λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι της Πέμπτης στην Ι.Μ. Πορετσού, της Ι.Μ. Ηλείας, στα όρια Ηλείας–Αχαΐας καθώς αμέσως μόλις έφτασαν κατάλαβαν ότι πρόκειται για εξορία, απομόνωση και… πολύ κρύο.

Στην πλειοψηφία τους ήταν γυναίκες με παιδιά, εφήβους και έφηβες από τη Σομαλία, το Σουδάν, το Κονγκό, το Ιράκ και ελάχιστοι από τη Συρία. Όλε μονογονεϊκές οικογένειες με μικρά και λίγο μεγαλύτερα παιδιά.

Οι συγκεντρωμένοι κάτοικοι των χωριών Πλατανίτσα και Αγράμπελα, οι οποίοι αντέδρασαν στην απόφαση του μητροπολίτη Ηλείας να φιλοξενηθούν πρόσφυγες στο μοναστήρι, έμειναν έκπληκτοι όταν μέσα σε λίγα λεπτά τους είδαν να βγαίνουν και πάλι έξω και να επιβιβάζονται στα λεωφορεία.

Τελικά παρέμειναν, έπειτα από διαβουλεύσεις παρέμειναν, πέντε γυναίκες (τρεις από Συρία και δυο από Ιράκ με τέσσερα μικρό παιδάκια), οι υπόλοιποι έφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

https://www.facebook.com/KALAVRYTANEWS/videos/574641623296781/

Πηγή: kalavrytanews.com

Η ιστορία της Ιεράς Μονής Πορέτσου

Τόσο η Μονή όσο και οι μοναχοί της διαδραμάτισαν σημαντικότατο ρόλο κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της Επανάστασης. Σε αυτήν κατέφυγε το 1824-1825 ο Ασημάκης Φωτήλας όταν διατάχτηκε η σύλληψή του από τον Κωλλέτη. Επίσης σε ένα σπήλαιο κοντά στο μοναστήρι κρυβόταν για μεγάλο διάστημα και ο Ανδρέας Ζαΐμης μαζί με τον πατέρα του μέχρι να τους δοθεί αμνηστία από την κυβέρνηση Κουντουριώτη.

Η απόφαση για τη στέγαση των προσφύγων ήταν πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Ηλείας Γερμανού.

Facebook Comments