ΑρχικήΕπικαιρότητα«Ασπίδα» ΑΠΕ - φωτοβολταϊκά για την ηλεκτροδότηση της χώρας τις ημέρες του...

«Ασπίδα» ΑΠΕ – φωτοβολταϊκά για την ηλεκτροδότηση της χώρας τις ημέρες του καύσωνα

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και κυρίως τα φωτοβολταϊκά που περιόρισαν δραστικά την μεσημβρινή αιχμή της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, διασώζουν κατά την περίοδο του καύσωνα το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας.

Ωστόσο, με αφορμή τις προβλέψεις για παρατεταμένο καύσωνα που θα διαρκέσει και τις επόμενες ημέρες, οι αρμόδιες αρχές παραμένουν σε εγρήγορση. Συνεργεία του ΑΔΜΗΕ πραγματοποιούν με εντολή της διοίκησης έκτακτες επιθεωρήσεις του εξοπλισμού του συστήματος μεταφοράς ο οποίος καταπονείται από τις υψηλές θερμοκρασίες προκειμένου να εντοπιστούν και να επιδιορθωθούν προληπτικά τυχόν βλάβες.
Στελέχη του ΑΔΜΗΕ δεν αποκλείουν την ερχόμενη εβδομάδα, στην κορύφωση του τρίτου κύματος του καύσωνα να γίνει νέο ρεκόρ στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας με την αιχμή να ξεπερνά ακόμη και τα 11.500 μεγαβάτ (την προηγούμενη εβδομάδα κυμάνθηκε στα 10.000 μεγαβάτ).

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές στο ΑΠΕ, αν δεν υπάρξει κάποιο έκτακτο γεγονός (βλάβη ή επιπτώσεις στο δίκτυο από πυρκαγιές) το σύστημα μπορεί να ανταποκριθεί με μεγαλύτερη ευχέρεια σε σχέση με το παρελθόν στα αυξημένα φορτία του καλοκαιριού, δεδομένου ότι η μεσημβρινή αιχμή της ζήτησης λόγω των κλιματιστικών συμπίπτει χρονικά με την αιχμή της παραγωγής των φωτοβολταϊκών.

Παράλληλα, εδώ και λίγες ημέρες ενισχυτικά λειτουργεί η δεύτερη ηλεκτρική διασύνδεση με τη Βουλγαρία, η κατασκευή της οποίας ολοκληρώθηκε πρόσφατα όπως και οι νέες, σύγχρονες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που βρίσκονται υπό ένταξη στην αγορά ενώ ικανοποιητικά θεωρούνται και τα αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών. Σημαντικό ρόλο στην ευστάθεια του συστήματος – ιδιαίτερα κατά την περίοδο των πυρκαγιών στα Δερβενοχώρια που επηρέασαν τις γραμμές μεταφοράς στην περιοχή – έπαιξε και η ολοκλήρωση του “ Δυτικού Διαδρόμου” του ΑΔΜΗΕ στην Πελοπόννησο πριν λίγες εβδομάδες.

Γενικά η πρόκληση πλέον έχει μετατοπιστεί κατά κύριο λόγο στην κάλυψη του φορτίου τις απογευματινές – βραδινές ώρες όταν εκλείπει η παραγωγή των φωτοβολταϊκών αλλά η ζήτηση παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Ενδεικτικό του ριζικού μετασχηματισμού που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στο σύστημα ηλεκτροδότησης είναι το γεγονός ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας απηύθυνε την προηγούμενη εβδομάδα σύσταση προς τους καταναλωτές, να λειτουργούν τις ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές (πλυντήριο, σίδερο, φούρνο κ.λπ.) κατά προτίμηση τις μεταμεσημβρινές ώρες (14:00 – 18:00), όταν υπάρχει πληθώρα ηλεκτρικής ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά.

Είκοσι χρόνια πριν (Δεκέμβριος 2004) το πόρισμα της Επιτροπής που είχε συσταθεί από την τότε κυβέρνηση για την επάρκεια ηλεκτροδότησης το 2005, (μετά το μπλακ άουτ που σημειώθηκε λίγες εβδομάδες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας) συνιστούσε ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή την περικοπή του φορτίου το μεσημέρι είτε με συμφωνία με τους καταναλωτές και μετά από προειδοποίηση, είτε αν χρειαζόταν, χωρίς προειδοποίηση.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, η αιχμή της ζήτησης το 2004, αν δεν συνέβαινε το μπλακ άουτ, θα ήταν 9.500 γιγαβάτ ενώ το παραγωγικό δυναμικό, που ήταν σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα το σύστημα της ΔΕΗ, έφθανε στα 10 γιγαβάτ.

Τα μεγέθη αυτά δεν απέχουν ουσιαστικά από την σημερινή κατάσταση καθώς η αιχμή της ζήτησης αυτές τις ημέρες κυμαίνεται στα 10 γιγαβάτ ενώ το δυναμικό παραγωγής (θερμικές μονάδες ΔΕΗ – ιδιωτών και υδροηλεκτρικά) είναι της τάξης των 11 γιγαβάτ. Η βασική διαφορά είναι οι ανανεώσιμες πηγές, καθώς:
-Στο πόρισμα του 2005 παρουσιάζονταν ως αμελητέα ποσότητα (“ δεν έχει συμπεριληφθεί η συμβολή των υπαρχόντων σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (περί τα 330 MW) λόγω αβεβαιότητας για τη δυνατότητα συμβολής τους στην κάλυψη της αιχμής φορτίου», ανέφερε χαρακτηριστικά η επιτροπή.

-Σήμερα οι ΑΠΕ πλησιάζουν τα 11 γιγαβάτ και καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό τις μεσημβρινές αιχμές της ζήτησης. Η συνεισφορά προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από τα φωτοβολταϊκά καθώς σε συνθήκες καύσωνα κατά κανόνα επικρατεί άπνοια οπότε η παραγωγή των αιολικών περιορίζεται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ