ΑρχικήΕπικαιρότηταΑθηνά Μαρτίνου: Πέθανε η γυναίκα-μύθος της ελληνικής ναυτιλίας- Η ιστορία επιτυχίας της...

Αθηνά Μαρτίνου: Πέθανε η γυναίκα-μύθος της ελληνικής ναυτιλίας- Η ιστορία επιτυχίας της οικογένειας

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 97 ετών, η Αθηνά (Νουνού) Μαρτίνου, ένας μύθος της ελληνικής και παγκόσμιας ναυτιλίας.

Η κηδεία της θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου, στη 1 το μεσημέρι, στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Βουλιαγμένης.

Ήταν η πλουσιότερη γυναίκα της Ευρώπης και μάλιστα, προσωπική φίλη της βασίλισσας Ελισάβετ -αν και η ίδια προτιμούσε να κρατάει χαμηλό προφίλ και να μην επιδεικνύει την ισχύ και την οικονομική της άνεση.

Σε μια αφήγησή της, για το πως ερωτεύτηκε τη θάλασσα, είπε: “ Είμαι Κεφαλονίτισσα, αλλά ρόλο για την αγάπη μου για τη θάλασσα έπαιξε ότι γεννήθηκα στη Γλυφάδα και έβλεπα τα πλοία να περνάνε και έλεγα στις φίλες μου: “και εμείς θα κάνουμε βαπόρια και το κάναμε. Είχαμε μανία με αυτό και το κάναμε και έκανε βαπόρια όλη η οικογένεια”.

“Σε αυτή την προσπάθεια, δεν ήμουν μόνη μου. Κοντά μου ήταν από την πρώτη στιγμή ο άνδρας μου, αλλά κυρίως ήταν ο γιος μου Θανάσης, ο οποίος από δεκατεσσάρων ετών έκανε στατιστικές και έγραφε πόσο πλήρωμα, τι χρειάζεται ένα πλοίο. Ο άνδρας μου, ο Ιωάννης Μαρτίνος, αγαπούσε τη θάλασσα. Ο Θανάσης, από την πρώτη συζήτηση ήταν ενεργό μέρος σε αυτή την προσπάθεια. Δεν ήμουν η κινητήριος δύναμη, αλλά ήμουν ο άνθρωπος που μπορούσε να τα κάνει τα δύσκολα, εύκολα. Όταν θέλεις κάτι, μπορείς να το κάνεις”.

Η οραματίστρια και τολμηρή Νουνού Μαρτίνου εμπνεύστηκε και υλοποίησε ένα παιδικό της όνειρο: να γίνει καραβοκύρισσα και τα κατάφερε. Ιδρυσε την Thenamaris, που εξελίχθηκε σε ένα φυτώριο εφοπλιστών, όχι μόνο για την οικογένεια, αλλά και για ακόμα περίπου πενήντα στελέχη που εργάστηκαν στα γραφεία της εταιρίας.

Τα τρία αγόρια της οικογένειας έγιναν εφοπλιστές και έπειτα από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες συμπεριελήφθησαν στη λίστα του Forbes, με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου:
Ο Κωνσταντίνος Μαρτίνος βρίσκεται στην πέμπτη θέση ανάμεσα στους Ελληνες κροίσους, με περιουσία 2,3 δισ. δολάρια και στην 1.438η θέση παγκοσμίως.

Ο Ανδρέας Μαρτίνος, με περιουσία 1,8 δισ. δολάρια, είναι στην 1.764η θέση.

Ο Αθανάσιος Μαρτίνος, με περιουσία 1,5 δισ. δολάρια, είναι στην 2.046η θέση.

Από το 1964, που άρχισε η μητρική εταιρεία, ο ναυτιλιακός στόλος των Μαρτίνων γιγάντωσε. Σήμερα, τρία αδέλφια διαθέτουν ισάριθμες εταιρίες: α) την Thenamaris, που διευθύνει ο Κωνσταντίνος Μαρτίνος και διαχειρίζεται 90 πλοία, συνολικής χωρητικότητας 10.547.774 εκατ. dwt, β) τη Minerva, που διευθύνει ο Ανδρέας Μαρτίνος, την οποία ίδρυσε το 1997 και έχει 76 πλοία, συνολικής χωρητικότητας 8.998.221 εκατ. dwt και γ) την Eastern, που διευθύνεται από τον Θανάση, την οποία ίδρυσε το 1991, και διαχειρίζεται 79 πλοία και η συνολική χωρητικότητα ανέρχεται σε 6. 601.269 εκατ. dwt.

Συνολικά, οι τρεις εταιρίες της οικογένεια Μαρτίνου διαθέτουν 245 πλοία, που η συνολική τους χωρητικότητα φτάνει τα 55 εκατ. dwt. Αν σε αυτά τα πλοία προστεθούν και τα πλοία της Astra Shipmanagement, που διαχειρίζονται τα παιδιά της αδελφής τους Ελένης Μαρτίνου, Αρης και Στέφανος Κοροπούλης, τότε η ευρύτερη οικογένεια διαθέτει στόλο που αποτελείται από 260 πλοία!

Ο Αθανάσιος Μαρτίνος έλαβε τον τίτλου του Μεγάλου Ευεργέτη 

Στις αρχές του μήνα, το ΕΚΠΑ, τίμησε με τις ύψιστες ακαδημαϊκές διακρίσεις τον Αθανάσιο Μαρτίνο, πρόεδρο του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου & Μαρίνας Μαρτίνου, αποδίδοντάς του τον τίτλο του Μεγάλου Ευεργέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών και αναγορεύοντάς τον Επίτιμο Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ