ΑρχικήΕπικαιρότηταΑττική Οδός: 3 εκχιονιστικά... ξέμειναν από βενζίνη- Ερωτήματα και για την Τροχαία

Αττική Οδός: 3 εκχιονιστικά… ξέμειναν από βενζίνη- Ερωτήματα και για την Τροχαία

Απίστευτες λεπτομέρειες για το “φιάσκο” της Αττικής Οδού, όπου εγκλωβίστηκαν περίπου 3.500 οδηγοί εν μέσω σφοδρού χιονιά, έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, καθοριστικό ζήτημα για την ταλαιπωρία των πολιτών είναι όσα διαδραματίστηκαν τις πρώτες ώρες του εγκλωβισμού των οχημάτων, όταν οι υπεύθυνοι της Πολιτικής Προστασίας ζήτησαν να κινητοποιηθούν τα εκχιονιστικά μηχανήματα της Αττικής Οδού.

Σε έξι κρίσιμα σημεία του δικτύου της – ένα από αυτά στη λεωφόρο Κατεχάκη – φαινόταν να είχε διαθέσιμα 19 εκχιονιστικά μηχανήματα η «Αττική Οδός» χωρίς όμως αυτά να συνεισφέρουν στην κατάσταση που δημιουργήθηκε με την κακοκαιρία Ελπίδα.

Το πιο κρίσιμο σημείο όπως φάνηκε ήταν αυτό στον σταθμό της Κατεχάκη, δηλαδή την δυτική περιφερειακή. Όταν ζητήθηκε να διατεθούν τρία εκχιονιστικά από αυτό το σημείο, αντιλήφθηκαν ότι …. δεν είχαν καύσιμα.

Έτσι, στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση για να μεταφερθούν καύσιμα, προκειμένου να λειτουργήσουν, τα οποία δόθηκαν, αλλά διαπίστωσαν πως πλέον ήταν πολύ αργά και τα εκχιονιστικά δεν μπορούσαν να μετακινηθούν από τη θέση τους.

Η Πολιτική Προστασία έφερε τελικά άλλα τέσσερα εκχιονιστικά μηχανήματα με σημαντική καθυστέρηση από τον σταθμό της Μαλακάσας.

Ευθύνες και στην Τροχαία

Ερωτήματα όμως ανακύπτουν και για την αντίδραση των υπευθύνων της Τροχαίας, και συγκεκριμένα του τμήματος Τροχαίας Αττικής Οδού, με την πληροφορία πάντως ότι ζήτησαν στις 10 π.μ. από τα στελέχη της παραχωρησιούχου να διακόψουν την κίνηση στον αυτοκινητόδρομο να διαψεύδεται τόσο από την εταιρεία όσο και από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Είδαν ή όχι ότι η κυκλοφορία στην Αττική Οδό καθίσταται δυσχερής; Και εάν ναι, εισηγήθηκαν στους υπευθύνους της παραχωρησιούχου να διακοπεί η κυκλοφορία των φορτηγών, όπως συνέβη στην εθνική οδό, όπου από νωρίς το πρωί της Δευτέρας βρέθηκε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής Σπύρος Λάσκος;

Το άρθρο 52 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, εξάλλου, προβλέπει ρητώς ότι σε περίπτωση που συντρέχουν «ιδιαίτεροι λόγοι ασφαλείας» η απόφαση για διακοπή της κυκλοφορίας μπορεί να ληφθεί από τις «κατά τόπους αρμόδιες αστυνομικές διευθύνσεις ή διευθύνσεις Τροχαίας».