ΑρχικήΕπικαιρότηταΑττική οδός: Γιατί ζητά 87 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο - Από...

Αττική οδός: Γιατί ζητά 87 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο – Από που ξεκίνησε η ταλαιπωρία στα χιόνια

Νέες αποκαλύψεις έρχονται στην επιφάνεια σχετικά με τα όσα συνέβησαν την Δευτέρα στην Αττική Οδό, όπου χιλιάδες αμάξια εγκλωβίστηκαν εν μέσω χιονοθύελλας.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο «Βήμα της Κυριακής», υπάρχει πλάνο για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών σε οδικούς άξονες, που όμως δεν εφαρμόστηκε στην πρόσφατη κακοκαιρία. Το σχέδιο Βορέας για την αντιμετώπιση των ακραίων φαινομένων αναδεικνύει ότι από την Πολιτική Προστασία ζητείται από φορείς διαχείρισης οδικών αξόνων να λάβουν μέτρα για απεγκλωβισμό οδηγών.

Ωστόσο δεν υπάρχει έλεγχος και δεν επιβάλλονται πρόστιμα αν τα συγκεκριμένα μέτρα για τον εκχιονισμό δεν τηρούνται και όλα κρίνονται εκ των υστέρων.

Όπως λένε οι κρατικοί λειτουργοί, για τη διακοπή κυκλοφορίας στην Αττική Οδό η εταιρεία μπορεί να ζητήσει αποζημίωση αν κριθεί ότι δεν ήταν απαραίτητο το μέτρο. Κάτι που έγινε βέβαια, όταν η εταιρεία κινήθηκε δικαστικά για να πάρει αποζημίωση 87 εκατ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο, λόγω της ζημίας που υπέστη από τα μέτρα κατά του κορονοϊού και ειδικά από αυτό της απαγόρευσης κυκλοφορίας και μετακίνησης των πολιτών…

Από που ξεκίνησε το φιάσκο της Αττικής Οδού

Το MEGA αποκαλύπτει επίσης και από ποια έξοδο ξεκίνησε το χάος που προκλήθηκε στην Αττική Οδό.

Φαίνεται πως όλα ξεκίνησαν στην έξοδο 14, στην περιοχή της Ανθούσας. Ο Γολγοθάς ξεκινά ανάμεσα στις 10.30 και 11.00 το πρωί για τους οδηγούς που έκαναν το λάθος να μπουν στην Αττική Οδό.

Ο λόγος που δίπλωσε η νταλίκα ήταν επειδή δεν πέρασε το εκχιονιστικό της Αττικής Οδού να καθαρίσει και η αλατιέρα δεν είχε επαρκές αλάτι. Εύλογο είναι ότι οι οδηγοί που ακολουθούσαν αναγκάστηκαν να μειώσουν ταχύτητα και στη συνέχεια να ακινητοποιούνται όλα τα οχήματα.

Εκείνο που τονίζεται είναι ότι εάν υπήρχε κάποιο σχέδιο από την Αττική Οδό, αυτό δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Τι λέει πρώην επικεφαλής της Τροχαίας Αττικής

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ “Σαββατοκύριακο Παρέα”, ο κ. Ελευθεράκης, στρατηγός εν αποστρατεία, ο οποίος διετέλεσε επί οκτώ χρόνια επικεφαλής της τροχαίας Αττικής οδού, ανέφερε πως “η τροχαία έπρεπε να πει πως δεν μπαίνουν άλλα οχήματα στην Αττική Οδό”.

“Το πρώτο βήμα έπρεπε να είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών από το βράδυ της Κυριακής“, τόνισε εξηγώντας ότι πρόκειται για κλειστό αυτοκινητόδρομο. “Όταν το πει η αστυνομία δεν μπορεί να αρνηθεί η Αττική Οδός. Αυτή είναι η κρατική εξουσία, η οποία δεν παραχωρείται σε ιδιωτικό φορέα“, σημείωσε.

Υπήρξε ένας συνδυασμός ενός πολύ έντονου καιρικού φαινομένου και έλλειψης συντονισμού“, τόνισε και ξεκαθάρισε πως “θα έπρεπε να έχει δοθεί εντολή για απαγόρευση της κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων από το προηγούμενο βράδυ- μια εντολή που θα έπρεπε να δοθεί από την αστυνομία“.

Όπως ανέφερε το μπλοκάρισμα της Αττικής οδού δεν είχε καμία σχέση με τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν σε άλλες κεντρικές οδικές αρτηρίες της πόλης (για παράδειγμα στη Μεσογείων).

Επίσης ο κ. Ελευθεράκης αναρωτήθηκε “ποιος ελέγχει την Αττική οδό και πόσα εκχιονιστικά έχει;”, προσθέτοντας ότι “κάποιος θα πρέπει να μας πει γιατί βρέθηκαν τα φορτηγά μέσα στον δρόμο” και ότι θα έπρεπε να υπάρχει ένας υπάλληλος του Υπουργείου Μεταφορών για να ελέγχει ότι τα εκχιονιστικά επιχειρούν, “αντί να ξεκατινιάζεται το υπουργείο με την Αττική οδό“, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.