Αυτές είναι οι βασικές διάφορες των εμβολίων Moderna και Pfizer

21 mins read

Μπορεί το εμβόλιο της Moderna να είναι παρόμοιας τεχνολογίας με το εμβόλιο των Pfizer- BionTech, ωστόσο εντοπίζονται κάποιες βασικές διαφορές μεταξύ τους, τις οποίες αναλύει σε άρθρο του το cnn.com.

Ποια είναι η εταιρεία MODERNA;

Σε αντίθεση με τον φαρμακευτικό κολοσσό της Pfizer, η Moderna είναι μια εταιρεία βιοτεχνολογίας, που εδρεύει στο Cambridge της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2010 και μέχρι σήμερα δεν έχει κυκλοφορήσει προϊόν της στην αγορά, ούτε έχει ξαναβγάλει εμβόλιο.

Οι επιστήμονες της εταιρείας συνεργάζονταν με ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ για τη δημιουργία εμβολίου σε άλλο είδος κορωνοϊού, το Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS). Όταν ξαφνικά κυκλοφόρησε η είδηση για τον νέο ιό SARS-CoV2 -γνωστό ως κορωνοϊό της Γιουχάν- η εταιρεία είχε ήδη κάνει μια αρχή.

Στις 3 Μαρτίου, το εμβόλιο της Moderna προχώρησε στις πρώτες κλινικές δοκιμές.

Στις 27 Ιουλίου, ξεκίνησε η κλινική δοκιμή προχωρημένου σταδίου Φάσης 3 με χρηματοδότηση της κυβέρνησης Τραμπ, αναγορεύοντάς το ως το πρώτο εμβόλιο κατά της νόσου Covid19 στις ΗΠΑ.

Στις 30 Νοεμβρίου, η εταιρεία υπέβαλε αίτηση στον FDA για έγκριση έκτακτης ανάγκης, η οποία έγινε δεκτή στις 19 Δεκεμβρίου.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Moderna 

Το εμβόλιο αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην πρόληψη των περιπτώσεων Covid19 και συνολικά στον περιορισμό των σοβαρών περιπτώσεων νοσηλειών από Covid-19, κατά τη διάρκεια της δοκιμής.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι του Covid-19 ήταν 94,1%, 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση. 

Οι βασικές διαφορές των δύο εμβολίων 

Αποθήκευση- συντήρηση: Το εμβόλιο της Moderna αποθηκεύεται σε κανονικούς καταψύκτες, χωρίς να απαιτείται ένα μεγάλο δίκτυο ψυχρής αλυσίδας -όπως απαιτεί το εμβόλιο της Pfizer- καθιστώντας το έτσι λειτουργικό και ευέλικτο σε μικρότερες εγκαταστάσεις και σε μικρές τοπικές κοινωνίες.

Σε τηλεοπτική εμφάνισή του στο CNN, ο Διδάκτωρ και μέλος της συμβουλευτικής Επιτροπής εμβολίων του FDA, Paul Offit, είπε χαρακτηριστικά ότι «τα δυο εμβόλια φαίνονται να είναι περίπου ισοδύναμα επιδεικνύοντας παρόμοια επίπεδα αποτελεσματικότητας, σχεδόν στο 95%». Ωστόσο, τόνισε πως τα δυο εμβόλια έχουν διαφορετικές ανάγκες αποθήκευσης και χειρισμού.

Συγκεκριμένα, το εμβόλιο της Pfizer πρέπει να φυλάσσεται στους -75 βαθμούς Κελσίου. Ακόμα, μπορεί να τοποθετηθεί στο ψυγείο για έως και πέντε ημέρες μέχρι την ημερομηνία λήξεως του.

Αντίθετα, το εμβόλιο της Moderna μπορεί να διατηρηθεί περίπου στους -20 βαθμούς Κελσίου ή περίπου στη θερμοκρασία ενός οικιακού καταψύκτη και να διατηρηθεί σε ψυγείο για 30 ημέρες έως τη λήξη του.

Αυτές οι διαφορές υποδηλώνουν ότι το εμβόλιο της Pfizer μπορεί να χρησιμοποιηθεί περισσότερο σε οργανωμένες υγειονομικές δομές, όπως νοσοκομεία, ενώ της Moderna μπορεί να είναι πιο χρήσιμο σε μικρότερες εγκαταστάσεις, όπως μια τοπική αλυσίδα ή φαρμακεία.

Δοσολογία και χρόνος δεύτερης δόσης:

Το εμβόλιο της Moderna θα χορηγείται σε δύο δόσεις των 100 μικρογραμμαρίων, οι οποίες διαχωρίζονται σε διάστημα 28 ημερών, ενώ αυτό της Pfizer θα χορηγείται σε δύο δόσεις των 30 μικρογραμμαρίων, οι οποίες θα έχουν μεταξύ τους απόσταση 21 ημερών.

Επιτρεπόμενη Ηλικία

Εφόσον εγκριθεί, το εμβόλιο της Moderna θα χρησιμοποιείται σε άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών, ενώ το εμβόλιο της Pfizer εγκρίθηκε για άτομα άνω των 16 ετών.

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Τζάσερ

Facebook Comments