ΑρχικήΕπικαιρότηταΑυτή είναι η εντυπωσιακή εφαρμογή των Πολωνών πυροσβεστών- Εθελοντής περιγράφει την εμπειρία...

Αυτή είναι η εντυπωσιακή εφαρμογή των Πολωνών πυροσβεστών- Εθελοντής περιγράφει την εμπειρία του

Συγκλονιστικός o εθελοντής πυροσβέστης, Αντρέας Παναγιωτόπουλος, μιλά σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook για την κατάσβεση της φωτιάς στα Βίλια και τη δύσκολη μάχη που έδωσαν με όλη τους την ψυχή.
Μάλιστα, ο ίδιος, εντυπωσιασμένος ανήρτησε φωτογραφίες από την εφαρμογή των Πολωνών πυροσβεστών, οι οποίοι «μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να δουν το σημείο που βρίσκονται, τη θέση των άλλων μελών της ομάδας καθώς και τα μέτωπα της πυρκαγιάς».

Τέλος αγανακτισμένος από τις κακόβουλες κριτικές ενάντια στους πυροσβέστες και την αποτελεσματικότητα τους, είπε: «Όσοι λοιπόν κάθεστε στον καναπέ και κρίνετε τις προσπαθείες των πυροσβεστών απέναντι στον πύρινο όλεθρο, τη στιγμή που η μόνη φωτιά που έχετε δει είναι στο μπάρμπεκιου,

ΒΓΑΛΤΕ ΤΟ ΣΚΑΣΜΟ!»
Αναλυτικά τα όσα έγραψε:
«Με εθελοντική βούληση τοποθετήθηκα από την ΠΥ, μετά από υπόδειξη της ΓΓΠΠ στο Κρύο Πηγάδι Βιλίων για να καλύψω τις επιχειρήσεις του πεζοπόρου τμήματος της ΕΜΑΚ καθώς του ειδικού τμήματος Πολωνών πυροσβεστών.
Αποστολή ήταν η κατάσβεση των αναζωπυρώσεων στο πρανές της κορυφής “Καρύδι” και η αποτροπή εξάπλωσης της φωτιάς προς Πόρτο Γερμενό.
Βάση μας ήταν η εκκλησία του Αγίου Βασιλείου με διαδρομή οπισθοχώρησης σε περίπτωση ανάγκης προς την Ακαδημία της ΠΥ στα Βίλια.
Παρότι ο άνεμος δεν ήταν ισχυρός οι αναζωπυρώσεις ήταν συνεχείς και έντονες με παρουσία φλόγας. Οι προσπάθειες των πυροσβεστών ήταν υπεράνθρωπες. Με αλυσοπρίονα και τη βοήθεια εκσκαφέα προσπαθούσαν να ελέγξουν τις πυρκαγιές μέσω της αντιπυρικής οδού που οδηγεί στο Πυροφυλακιο στην κορυφή Καρύδι. Η τοποθεσία ήταν στρατηγική καθότι αν περνούσε το σημείο μας η φωτιά θα κινείτο προς Πόρτο Γερμενό.
Τα Canadair δεν μπορούσαν να καταφέρουν επιτυχημένες ρίψεις λόγω της κλίσης του εδάφους και μόνο κάποιες διελεύσεις από Erickson ήταν αποτελεσματικές. Επί ώρες τα πεζοπόρα τμήματα με αλυσοπρίονα και σκαπανικά πάλευαν με τις φλόγες και ένα 5 τόνο όχημα κατάφερε να ανέβει και να παρέχει νερό.
Ενώ βρισκόμασταν περίπου 1000 μέτρα οριζόντια απόσταση από την πλάγια και πιθανώς λόγω κηλίδωσης μια πυρκαγιά ξέσπασε σε ένα μικρό δασικό τμήμα μέσα στον οικισμό που βρισκόμασταν. Η φωτιά επεκτάθηκε σε δευτερόλεπτα και δύο πυροσβεστικά οχήματα της ΠΥ καθώς και 4 Πολωνικά αναπτύχθηκαν για την αντιμετώπιση της. Ήταν τέτοια η μανία της που νόμισα ότι θα περνούσε απέναντι προς Πόρτο Γερμενό. Ενστικτωδώς κινήθηκα μαζί το μεικτό πια κλιμάκιο Ελλήνων και Πολωνών που επιχειρούσε για την κατάσβεσή της.
Δεν είχα εμπειρία από δασικές πυρκαγιές, αλλά αυτό που έζησα ξεπερνούσε κάθε φαντασία. 4 ομάδες έριχναν νερό από όλες τις κατευθύνσεις και η φωτιά εξελισσόταν. Έσβηνε ένα σημείο και όταν η μάνικα έστρεφε αλλού το σημείο εμφάνιζε νέα φλόγα. Ήταν αδύνατο να πιστέψω ότι τέτοιες ποσότητες νερού αδυνατούσαν να ελέγξουν μια μικρής έκτασης πυρκαγιά.
Κάποια στιγμή χρειάστηκε να κρατήσω μια μάνικα για να βοηθήσω τον πυροσβέστη. Τότε θυμήθηκα πόσο δύσκολο είναι να ελέγξεις τη δυναμη του νερού. Νομίζεις ότι κρατάς ένα φίδι με βάρος 100 κιλά που προσπαθεί να ξεφύγει. Μπροστά ο πυροσβέστης πάλευε να κρατήσει το επιστόμιο προς τη φωτιά. Με το ένα χέρι κρατούσα τη μάνικα και με το άλλο τον έσπρωχνα στην πλάτη την ώρα που η ορμή του νερού μας πετούσε προς τα πίσω.
Ο καπνός αρχικά από τη καύση των κορμών και στη συνέχεια η υγρασία από την εξάτμιση του νερού δημιουργούσαν μια ατμόσφαιρα αποπνικτική, σαν να προσπαθείς να αναπνεύσεις έχοντας στο πρόσωπο μια πετσέτα βρεγμένη με καυτό νερό, ενώ μετά βίας προσπαθούσες να στηριχτείς πάνω στις πέτρες που είχαν πυρώσει και σου έκαιγαν τα πόδια. Η ορατότητα ήταν δύσκολη από τους καπνούς, ενώ το θερμικό φορτίο σου έκαιγε το πρόσωπο. Ένιωθα το σταυρό μου να μου καίει το στήθος. Η κατάσβεση κράτησε μισή ώρα, εμένα μου φάνηκε αιωνιότητα.
Ενώ φαινόταν ότι είχε σβήσει στο σημείο καμένου – άκαυστου, δημιουργούνταν νέες αναζωπυρώσεις. Γρήγορα άδειασε το όχημά μας και ήρθε υδροφόρα να το ανεφοδιάσει.
Μετά από αρκετή ώρα η πυρκαγιά είχε ελεγχθεί και μια ομάδα Πολωνών έμειναν σκοποί αναζωπύρωσης.
Η προσπάθεια όλων είχε αποτέλεσμα. Η φωτιά δεν πέρασε προς Πόρτο Γερμενό. Η ικανοποίηση όλων ήταν εμφανής και πήρε όλο το αίσθημα της κούρασης. Παρόλα αυτά ένιωθα πως με είχε πατήσει φορτηγό.
Ένα μπουκάλι ζεστό νερό μου φάνηκε αγίασμα, την ώρα που από τον ιδρώτα και την εξάτμιση ήμουν βρεγμένος ως το κόκκαλο.
“Είχα ξεχάσει πόσο κουραστική είναι η κατάσβεση” είπα στον πυροσβέστη
– Άσε γιατρέ, ήμουν στην Εύβοια 4 ημέρες και τώρα εδώ, μου απάντησε.
Όσοι λοιπόν κάθεστε στον καναπέ και κρίνετε τις προσπαθείες των πυροσβεστών απέναντι στον πύρινο όλεθρο, τη στιγμή που η μόνη φωτιά που έχετε δει είναι στο μπάρμπεκιου,
ΒΓΑΛΤΕ ΤΟ ΣΚΑΣΜΟ!
Η δύναμη της φωτιάς είναι τεράστια και ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί μια δασική πυρκαγιά είναι η ΠΡΟΛΗΨΗ.
Αντιπυρικές ζώνες, περιπολίες πυρασφάλειας, απομάκρυνση εύφλεκτων υλικών από τις δασικές περιοχές και ταχεία ανταπόκριση στην αρχή της πυρκαγιάς. Αν εξελιχθεί σε δασική πυρκαγιά, η κατάσβεση είναι φοβερά δύσκολη ως αδύνατη.
Από σεβασμό για τις ιδιοκτησίες που παραδόθηκαν στις φλόγες και την τεράστια φυσική καταστροφή που έχει συμβεί στην ευρύτερη περιοχή των Βιλίων, δεν θα αναρτήσω φωτογραφίες από το μέτωπο της φωτιάς.
Θα αναρτήσω μόνο το λογισμικό στα κινητά των Πολωνών πυροσβεστών που μου έκανε εντύπωση. Με μια απλή εφαρμογή στα κινητά τους, όλοι οι Πολωνοί πυροσβέστες μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να δουν το σημείο που βρίσκονται, τη θέση των άλλων μελών της ομάδας καθώς και τα μέτωπα της πυρκαγιάς.
Χωρίς την απαίτηση πανάκριβου εξοπλισμού και τη “φλυαρία” στους ασυρμάτους, ζωτικής σημασίας πληροφορίες άμεσα διαθέσιμες.
Τέλος θέλω προσωπικά να συγχαρώ τους Πυροσβέστες, Έλληνες και Πολωνούς και τους εθελοντές που πραγματικά η προσπάθεια τους με συγκίνησε».
Δείτε εδώ την εφαρμογή των Πολωνών πυροσβεστών: 

Δείτε εδώ την ανάρτησή του: