Βατόπουλος: «Στην Ελλάδα από τα πάρτι θα την πάθουμε»

14 mins read

Ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, εξέφρασε την ανησυχία του από την εμφάνιση κρουσμάτων σε περιοχές που ήταν εκτός του χάρτη της πανδημίας όπως την Θεσπρωτία και τις εικόνες συνωστισμού σε πάρτι.

Ο κ. Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, χαρακτηριστικά ανάφερε ότι «Στην Ελλάδα από τα πάρτι θα την πάθουμε».

Παράλληλα, επισήμανε ότι είναι δύσκολο οι άνθρωποι να συνειδητοποιήσουν το πρόβλημα τουλάχιστον και αυτό που τουλάχιστον μπορεί να γίνει είναι να μην υπάρχουν συναθροίσεις όταν δεν χρειάζονται. π.χ. τα πάρτι είναι ευκολότερα να αποφευχθούν.

Ακόμη, ο καθηγητής μικροβιολογίας αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Γερμανίας όπου το R0 έχει πάει πάνω από 2 επειδή υπάρχουν πολλές μικροεστίες σε διάφορα μέρη σαν αυτές που συζητούνται για τα περιστατικά της Ελλάδας.

Αναφερόμενος στο αν η Παραμυθιά είναι ο νέος Εχίνος εξηγεί πως υπάρχει η λογική του παγόβουνου δηλαδή έχεις ενδεχόμενα λίγα κρούσματα και ενδεχόμενα πολλά κρούσματα από κάτω. «Ας ελπίσουμε ότι δεν θα γίνει» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Επιπροσθέτως υπογραμμίζει πως η νόσος υπάρχει, τονίζοντας ότι «Η Θεσπρωτία δεν ήταν στον χάρτη της πανδημίας όμως ξαφνικά βρέθηκε.  Γι αυτό αν κάποιος νιώθει ότι μπορεί να είναι άρρωστος ας αποταθεί στο σύστημα υγείας. Όποιος έχει γρίπη ας πούμε ότι έχει κορωνοιο μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Το παιχνίδι παίζεται στην γρήγορη διάγνωση».

Σχετικά με το 2ο κύμα του κορωνοϊού ο ίδιος συμφωνεί πως οι ασυμπτωματικοί μπορεί να το φέρουν, ενώ επεξηγεί πως η διαφορά του covid-19 με το SARS είναι πως το SARS μεταδιδόταν μόνο από τους συμπτωματικούς  άρα ήταν πιο εύκολο να απομονωθούν και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ενώ στο κορωνοϊό μεταδίδεται και από τους ασυμπτωματικούς.

Σχετικά με το αν είναι πιθανό το 2ο κύμα να έρθει μέσα στο καλοκαίρι ο ίδιος απαντά πως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο ενώ σημειώνει πως στα μέσα Ιουλίου θα φανεί αν υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων λόγω του ανοίγματος των συνόρων.

Τέλος, ο κ. Βατόπουλος τονίζει πως αν ο ιός εγκατασταθεί σε μια περιοχή (σημαίνει να έχεις τοπικα RO πάνω από την μονάδα), ο ιός δύσκολα εκριζώνεται ενώ αναφέρει πως εφόσον τηρηθούν τα μέτρα οι πολίτες μπορούν να κάνουν τις διακοπές τους.

 

 

Facebook Comments