ΑρχικήΕπικαιρότηταBloomberg: Αυτό είναι το πρώτο ομόφυλο ζευγάρι που θα παντρευτεί στην Ελλάδα

Bloomberg: Αυτό είναι το πρώτο ομόφυλο ζευγάρι που θα παντρευτεί στην Ελλάδα

Για περισσότερα από 20 χρόνια, ο Σταύρος Γαβριλιάδης και ο Δημήτριος Ελευσινιώτης έχουν μία κοινή ζωή. Αγόρασαν σπίτι και δημιούργησαν οικογένεια. Αλλά μέχρι χτες δεν μπορούσαν να παντρευτούν και δεν αναγνωρίζονταν ως γονείς των τριών παιδιών τους.

Το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε την Πέμπτη (15.02.2024) την ισότητα στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και έτσι ο Σταύρος και ο Δημήτρης θα έχουν ίσα δικαιώματα με τους 10,5 εκατομμύρια πολίτες της χώρας.

«Τα κοστούμια και οι βέρες μας είναι ήδη έτοιμα», δήλωσε ο Στ. Γαβριλιάδης στο Bloomberg, «Ίσως είμαστε οι πρώτοι που θα παντρευτούμε» στην Ελλάδα αναφέρει σε εκτενές ρεπορτάζ το διεθνές πρακτορείο.

Ο νέος νόμος σημαίνει ότι ο 52χρονος αλλεργιολόγος δεν θα ανησυχεί πια για την τύχη του γιου του εάν ο ίδιος πεθάνει πριν από τον σύντροφό του Δημήτριο Ελευσινιώτη ή αν θα του επιτραπεί να πάρει τα (μη βιολογικά) δίδυμα παιδιά του από το σχολείο. Οι πέντε τους θα θεωρούνται επιτέλους μια οικογένεια – και όχι «ξένοι», σημείωσε ο Στ. Γαβριηλιάδης.

Οι ακτιβιστές των δικαιωμάτων λένε ότι ο νέος νόμος δεν προχωρά αρκετά μακριά, επειδή δεν επιτρέπει ομόφυλα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδιά μέσω παρένθετης μητέρας. Η ΕΕ προσπαθεί να εναρμονίσει τη νομοθεσία σε όλη την για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, αλλά συναντά αντίσταση από χώρες όπως η Ιταλία και η Ουγγαρία – όπου οι κυβερνήσεις τους περιθωριοποιούν τις ΛΟΑΤΚΙ κοινότητές τους. Με την Ελλάδα, 16 από τα 27 κράτη μέλη αναγνωρίζουν πλέον τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Η αλλαγή αυτή προετοιμαζόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα, αναφέρει το Bloomberg. Οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα άρχισαν να πιέζουν γι’ αυτό σοβαρά το 2008, όταν θεσπίστηκε ένα σύμφωνο πολιτικής ένωσης που απέκλειε τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα. Χρειάστηκαν άλλα επτά χρόνια για να γίνει το σύμφωνο συμβίωσης ανοιχτό σε όλους τους Έλληνες, υπό την αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Στ. Γαβριλιάδης σχολίασε πως ο νέος νόμος είναι μια ευπρόσδεκτη λύση στα προβλήματα της οικογένειάς του. Μετά το γάμο, θα υιοθετήσει επίσημα τα δίδυμα του Δημήτρη και ο Δημήτρης θα υιοθετήσει το γιο του.

«Θα είμαστε επιτέλους μια οικογένεια με δύο επώνυμα» είπε. Ο νόμος «τιμά την ελευθερία, την ισότητα, την αγάπη, την αξιοπρέπειά μας και διασφαλίζει τα δικαιώματα των παιδιών μας» ανέφερε καταληκτικά Σταύρος Γαβριλιάδης.