ΑρχικήΕπικαιρότηταΔεν θα ανοίξει το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα - Επιτρέπονται...

Δεν θα ανοίξει το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα – Επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις

H επαναλειτουργία του λιανεμπορίου αναστέλλεται στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας από τη Δευτέρα 5 Απριλίου μέχρι τις 12 Απριλίου, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία.

Σε έκτακτη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι της Covid-19 που πραγματοποιήθηκε χθες, και λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερα ανησυχητική επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν οι τρεις συγκεκριμένες Περιφερειακές Ενότητες, αποφασίστηκε η αναστολή επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου και έως τη Δευτέρα 12 Απριλίου, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας.

Επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις

Ωστόσο, οι διαδημοτικές μετακινήσεις στις ΠΕ Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας θα είναι ελεύθερες για τα Σαββατοκύριακα, καθώς στην απόφαση της Πολιτικής Προστασίας που δημοσιεύθηκε πριν λίγο αναφέρεται μόνο η αναστολή της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου στις περιοχές αυτές.

Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις ξεκινούν από σήμερα πιλοτικά δίνοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα για άσκηση (SMS 6) εκτός του δήμου κατοικίας με τη χρήση οχήματος, σε υπαίθριο χώρο έως 3 άτομα ή μία οικογένεια.

Υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας, ενώ όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια των χθεσινών ανακοινώσεων θα πρέπει να αποφευχθούν εικόνες συνωστισμού, διότι κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει στην άρση αυτής της δυνατότητας.

Προειδοποίηση  Χαρδαλιά για την επιδημιολογική κατάσταση στις τρεις περιοχές

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, αναφέρθηκε χθες στην επιδημιολογική εικόνα των Περιφερειακών Ενοτήτων Κοζάνης, Θεσσαλονίκης και Αχαΐας, η οποία, όπως είπε, είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.

Πιο συγκεκριμένα, η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης έχει 738 ενεργά κρούσματα, από τα οποία το 87,91% είναι συμπτωματικά, ενώ από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης έχουν εντοπιστεί επιπλέον 1771 στενές επαφές, από τις οποίες το 40,65% είναι με συμπτώματα.

Δηλαδή, υπάρχουν 1.458 ενεργά αλλά και πιθανά κρούσματα – δηλαδή άτομα που έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και έχουν κλινικά συμπτώματα. Την ίδια στιγμή, όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, η κατάσταση σε διάθεση κλινών ΜΕΘ Covid στην Κοζάνη είναι οριακή.

Επιπλέον, κατά το τελευταίο 10ημερο, τα ενεργά κρούσματα στο δήμο της Κοζάνης αυξήθηκαν κατά 97,56%, αύξηση που παρατηρείται ότι συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους δήμους της περιοχής, λόγω αυξημένης μετακίνησης μεταξύ των νομών. Μάλιστα, ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 98,13% στο δήμο Εορδαίας και κατά 92,1% στο δήμο Σερβίων, ενώ χθες σε δειγματοληπτικό έλεγχο του ΕΟΔΥ στη Σιάτιστα Κοζάνης ο δείκτης θετικότητας ήταν, όπως τόνισε, «στο εξωπραγματικό» 13,2%.

Όσον αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, έχει αυτή τη στιγμή 3776 ενεργά κρούσματα, το 89,74% των οποίων είναι συμπτωματικά, ενώ από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης έχουν εντοπιστεί 7250 στενές επαφές, το 44,07% των οποίων είναι με συμπτώματα. Άρα, στην περιφερειακή ενότητα υπάρχουν 6971 ενεργά και εν δυνάμει πιθανά κρούσματα.

Επιπρόσθετα, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, τα ενεργά κρούσματα στο δήμο Θεσσαλονίκης έχουν αυξηθεί κατά 45,69% το τελευταίο 10ήμερο – αύξηση που παρατηρείται ότι συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας. Ενδεικτικά, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε, ότι το τελευταίο 10ήμερο τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 38,73% στο δήμο Δέλτα, 67,78% στο δήμο Θερμαϊκού, 64,36% στον δήμο Λαγκαδά, 43,95% στον δήμο Κορδελιού-Ευόσμου και 335% στον δήμο Χαλκηδόνας.

Επιπλέον, η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας έχει 1062 ενεργά κρούσματα, το 81,26% των οποίων είναι συμπτωματικά, ενώ από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης έχουν εντοπιστεί 2124 στενές επαφές, το 38% των οποίων είναι με συμπτώματα. Δηλαδή, στην Αχαΐα υπάρχουν 1889 ενεργά και πιθανά κρούσματα, τη στιγμή που, όπως υπογράμμισε, ο κ. Χαρδαλιάς, υπάρχουν εξαιρετικές δυσκολίες στη διάθεση κλινών ΜΕΘ Covid.

Επιπρόσθετα, από την ημέρα που η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας μπήκε στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) μέχρι σήμερα, τα ενεργά κρούσματα αντί να μειώνονται αυξάνονται, με αύξηση 46,89%, ενώ ενδεικτικά ανέφερε ότι στις 11 Ιανουαρίου η Αχαΐα είχε 113 ενεργά κρούσματα ενώ σήμερα έχει 1062.