ΑρχικήΕπικαιρότηταΔιαφάνεια: Έσοδα & δαπάνες υποψηφίων- Ανοιχτά για το κοινό τα στοιχεία- Η...

Διαφάνεια: Έσοδα & δαπάνες υποψηφίων- Ανοιχτά για το κοινό τα στοιχεία- Η διαδικασία των ενστάσεων

Με ΦΕΚ καθορίστηκε το ανώτατο όριο των εκλογικών δαπανών ανά υποψήφιο  σύμβουλο και ανά συνδυασμό για τις  Περιφερειακές και τις Δημοτικές εκλογές.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ « Τα ανώτατα όρια εκλογικών δαπανών όπως αυτά προκύπτουν με βάση τους συντελεστές της παρ. 2β του άρθρου 7 του ν. 3870/2010 «Εκλογικές δαπάνες συνδυασμών και υποψηφίων και έλεγχος αυτών, κατά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές» (Α’ 138) καθορίζονται ανά υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο και ανάλογα με τον πληθυσμό της εκλογικής περιφέρειας στην οποία ανακηρύσσεται υποψήφιος ως εξής»:

Τα όρια
α. Σε εκλογικές περιφέρειες με πληθυσμό μέχρι 30.000 κατοίκους σε 1.500 €,

β. σε εκλογικές περιφέρειες με πληθυσμό 30.001 έως 60.000 κατοίκους σε 2.000 €,

γ. σε εκλογικές περιφέρειες με πληθυσμό 60.001 έως 100.000 κατοίκους σε 2.500€

δ. σε εκλογικές περιφέρειες με πληθυσμό 100.001 έως 150.000 κατοίκους σε 3.000€

ε. σε εκλογικές περιφέρειες με πληθυσμό 150.001 έως 200.000 κατοίκους σε 3.500€,

στ. σε εκλογικές ενότητες με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους και για κάθε 100.000 κατοίκους πάνω από τις 200.000, το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο των εκλογικών δαπανών για κάθε υποψήφιο αυξάνεται κατά 1.000€.

 

Το υπουργείο Εσωτερικών: 

Η εφαρμογή του ν 3870/2010 (Α138) στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, ενισχύει τη διαφάνεια της εκλογικής διαδικασίας και το σεβασμό των αρχών της ισονομίας, της ισοπολιτείας, της ίσης μεταχείρισης και της παροχής ίσων ευκαιριών στους συνδυασμούς και τους υποψηφίους.

Η «Διαφάνεια» είναι νέα δικτυακή πύλη του Υπουργείου Εσωτερικών και έχει στόχο την πλήρη δημοσιότητα των εσόδων και των δαπανών των συνδυασμών και των υποψηφίων. Ειδικότερα:
Συγκροτούνται 7 ανεξάρτητες επιτροπές ελέγχου δαπανών, μία σε κάθε αποκεντρωμένη διοίκηση, στην οποία προεδρεύει δικαστικός λειτουργός. Μετέχουν ως μέλη ένας εκπρόσωπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, του ΣΔΟΕ και της ΠΕΔ / ΕΝΠΕ) και η οποία έχει ως αποκλειστικό έργο τον έλεγχο των οικονομικών των συνδυασμών και των υποψηφίων και των εκλογικών παραβάσεων. Η επιτροπή επιβάλλει άμεσα ποινές στους παραβάτες.
Όλα τα έσοδα των συνδυασμών είναι ονομαστικά και διακινούνται μέσω τραπέζης. Οι συνδυασμοί θα μπορούν να εκδίδουν θεωρημένα από την αρμόδια ΔΟΥ διπλότυπα εισιτήρια εισόδου για εκδηλώσεις τα οποία θα είναι ονομαστικοποιημένα.

Περιορίζεται το κόστος του προεκλογικού αγώνα, για να μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα, και να διεκδικήσουν με ίσες δυνατότητες την εκλογή τους, άνθρωποι που έχουν πραγματική τοπική ακτινοβολία χωρίς να διαθέτουν ταυτόχρονα υπέρογκα ποσά για πανάκριβες καμπάνιες.
Τίθεται οριστικά τέλος στη ρύπανση του περιβάλλοντος κατά την προεκλογική περίοδο από τις αφίσες, τα αεροπανώ και τις γιγαντοαφίσες.

Η εφαρμογή του νόμου είναι υποχρεωτική για όλους τους συνδυασμούς και υποψηφίους που συμμετέχουν στις περιφέρειες καθώς και τους δήμους με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων (πατήστε εδώ για τη λίστα των δήμων που εμπίπτουν στο νόμο). Για τους υπόλοιπους δήμους η διαδικασία είναι προαιρετική, αλλά στα πλαίσια της διαφάνειας, μπορεί να υποστηριχθεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

ΑΝΟΙΧΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Το σύνολο των στοιχείων που δημοσιοποιούν οι συνδυασμοί και οι υποψήφιοι είναι διαθέσιμα στο ευρύ κοινό μέσω του παρόντος δικτυακού τόπου. Μπορείτε να αναζητήσετε οποιοδήποτε συνδυασμό ή υποψήφιο για οποιαδήποτε περιφέρεια ή δήμο από την επιλογή Έσοδα/Δαπάνες Υποψηφίων. Τα στοιχεία θα ενημερώνονται σταδιακά, όπως θα καταχωρούνται από τους συνδυασμούς.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ

Η καταχώρηση γίνεται με ευθύνη του διαχειριστή του κάθε συνδυασμού. Αν είστε διαχειριστής ή υποψήφιος δήμαρχος / περιφερειάρχης, επιλέξτε Σύστημα Διαχείρισης για να μεταβείτε στο ελεγχόμενο σύστημα διαχείρισης των στοιχείων.

Εδώ μπορείτε να δείτε να δείτε αναλυτικά ποιοι είναι οι Δήμοι με Υποχρεωτική Ανάρτηση Στοιχείων

 

Διαδικασία Καταγγελίας

Από τον νόμο 3870/2010 «Εκλογικές δαπάνες συνδυασμών και υποψηφίων και έλεγχος αυτών, κατά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές» (Α΄ 138) τίθενται αυστηροί κανόνες για τη διεξαγωγή της προεκλογικής εκστρατείας επί ίσοις όροις για όλους τους συνδυασμούς και όλους τους υποψηφίους. Ο έλεγχος των εκλογικών δαπανών και των εκλογικών παραβάσεων γίνεται από τις 7 Επιτροπές Ελέγχου Δαπανών και Εκλογικών Παραβάσεων. Στην κάθε Επιτροπή, που συγκροτείται στην έδρα κάθε Αποκεντρωμένης Διοίκησης προεδρεύει δικαστικός λειτουργός και μετέχουν ως μέλη ένας εκπρόσωπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, του ΣΔΟΕ και της ΠΕΔ / ΕΝΠΕ, κατ’ αντιστοιχία θέματος.

Σύμφωνα με το άρθρο 12 παρ. 3α του ν. 3870/2010, προκειμένου οι καταγγελίες προς την Επιτροπή να εξεταστούν, πρέπει να είναι έγγραφες, επώνυμες και να έχουν κατατεθεί μέχρι το πέρας της διεξαγωγής της ψηφοφορίας.