ΑρχικήΕπικαιρότηταΔιακόπουλος: «Το Oruc Reis έχει κάνει έρευνες, μην κοροϊδευόμαστε» (video)

Διακόπουλος: «Το Oruc Reis έχει κάνει έρευνες, μην κοροϊδευόμαστε» (video)

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ο κ. Διακόπουλος απάντησε σε ερώτηση αναφορικά με το αν το τουρκικό Ορούτς Ρέις έχει πραγματοποιήσει έρευνες.

Η απάντησή του ήταν η εξής: «Όπως γνωρίζουμε το Ορούτς Ρέις συνοδεία πλοίων έχει μπει στην παράνομη Navtex και εκτελεί το σχεδιάγραμμα ερευνών. Δεν μπορεί όταν έχει βγει όλος ο στόλος μιας χώρας που είναι παραβατική και λειτουργεί εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό να έκανε ότι δεν συμβαίνει τίποτα. Έχει κάνει έρευνες. Το θέμα είναι λίγο πιο περίπλοκο όμως. Έχει κάνει έρευνες, να μην κοροϊδευόμαστε. Η όλη κίνησή του, όμως, δείχνει ότι δεν ήταν αυτός ο πραγματικός σκοπός της παρουσίας του. Τις πρώτες μέρες δεν έκανε καθόλου έρευνες. Όταν εμείς το «σηκώσαμε» ότι δεν κάνει έρευνες, βγήκε λίγο εκτός, άπλωσε τα καλώδια, επέστρεψε, έκανε κάποιες έρευνες. Κάποια στιγμή σήκωσε λίγο καιρό και σταμάτησε τις έρευνες. Ένα καλώδιο έχει βγάλει δεν έχει βγάλει δύο. Μαρκάρει την περιοχή του. Από κει και πέρα δεν υπάρχει ολίγον έγκυος. Εφόσον έχει μπει και έχει κάνει και έρευνες έστω και μισής ώρας, έχει κάνει την έμπρακτη αμφισβήτηση».

Διακόπουλος: Έτσι έγινε το ατύχημα με τη φρεγάτα Λήμνος

Αναφορικά με το επεισόδιο μεταξύ της φρεγάτας Λήμνου και του Κεμάλ Ρέιτς, ο κ. Διακόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα κινείται πάντα με προσοχή και σύμφωνα με τους κανονισμούς ενώ, όπως αποδείχτηκε οι Τούρκοι φάνηκε ότι δεν ήταν τόσο ικανοί. «Ο φόβος τους και το γεγονός ότι βγήκαν με όλο τους τον στόλο δείχνει ότι έχουν πραγματικό φόβο ότι η Ελλάδα με την αποτρεπτική της ισχύ και τις συμμαχίες της κάτι θα τους κάνει. Δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν και δείχνει ότι ήταν σε συναγερμό. Το Λήμνος πήγε να αλλάξει θέση. Ο άλλος παρεξήγησε τις κινήσεις και πήγε με τρόπο άγαρμπο να του κόψει το δρόμο. Κόπηκε η λαμαρίνα του τούρκικου αλλά όχι ο δρόμος του Λήμνος».

Τέλος, ο κ. Διακόπουλος τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση κινείται πάντα με βάση το Διεθνές Δίκαιο ενώ στηρίζεται και από μία έντονη διπλωματική δραστηριότητα που έχει ήδη επιφέρει αποτελέσματα.