Die Welt: Αν η Τουρκία ανοίξει τα σύνορα, το ελληνικό σύστημα ασύλου δεν θα αντέξει

33 mins read

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στις απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για νέο κύμα προσφύγων προς την Ευρώπη και τις συνέπειες που θα έχει αυτό για την Ελλάδα.

Χαρακτηριστικά η Die Welt επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν μπορούσε να διαχειριστεί καν τις μειωμένες, τον τελευταίο καιρό, αφίξεις και προειδοποιεί ότι αν πράγματι ο Ερντογάν ανοίξει τα σύνορα, αυτό θα είναι κάτι που δεν θα το αντέξει το ελληνικό σύστημα ασύλου.

Η Deutsche Welle, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Die Welt, αναφέρει: «Η ΕΕ δεν έχει επιλύσει το προσφυγικό ζήτημα. Εάν αποτύχουν οι συμφωνίες που έχει συνάψει με μοναρχίες, αυταρχικά καθεστώτα και δικτατορίες στην άλλη πλευρά της Μεσογείου, θα απομείνει χωρίς σχέδιο. Αυτό αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά: η Τουρκία αφήνει και πάλι περισσότερους μετανάστες να εισέλθουν στην Ελλάδα και ο Ρετζέπ Tαγίπ Ερντογάν απειλεί να “ανοίξει τις πόρτες”, εάν η ΕΕ δεν ικανοποιήσει αιτήματά του στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής. Η Ελλάδα δεν μπορούσε να διαχειριστεί ούτε καν τις μειωμένες- τον τελευταίο καιρό- αφίξεις. Εάν μία μέρα η Τουρκία ανοίξει πραγματικά τα σύνορα, αυτό θα υπερβεί τις αντοχές του ελληνικού συστήματος ασύλου».

Bild: Δεν επιτρέπεται να περάσει ο εκβιασμός Ερντογάν για τους πρόσφυγες

Η Bild με την σειρά της τονίζει ότι «Δεν περνάει ο εκβιασμός», είναι ο τίτλος της Bild, που σημειώνει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ερντογάν απειλεί την ΕΕ να ανοίξει και πάλι τα σύνορα για Σύρους πρόσφυγες που θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη. «Συνεχώς ο Ερντογάν αισθάνεται ότι τον αδικούν. Κι όμως, είναι γνωστό ότι η ΕΕ πληρώνει έξι δισεκατομμύρια ευρώ στην Τουρκία για την υποδοχή των προσφύγων. Το μεγαλύτερο μέρος από αυτά τα χρήματα έχει ήδη εκταμιευθεί. Και αυτό παρότι η ΕΕ θεωρεί ότι υπερβολικά πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να έρχονται στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Καλά θα έκανε η μελλοντική πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να αντιμετωπίσει ως μείζον ζήτημα τη διαμάχη μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας. Διότι όταν η ΕΕ εκταμιεύσει το σύνολο του ποσού, δεν θα διαθέτει πλέον κανένα μέσο πίεσης. Δεν επιτρέπεται να περάσει ο εκβιασμός ενός δυνάστη».

 

FAZ: Τα δύο προβλήματα του Ερντογάν

Από την άλλη, η FAZ επιχειρεί να αναλύσει με νηφαλιότητα την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. «Ο Ερντογάν έχει δύο προβλήματα: ο κόσμος (στην Τουρκία) δεν είναι πλέον τόσο ανοιχτός απέναντι στους πρόσφυγες όπως πριν από μερικά χρόνια. Επιπλέον, η τουρκική οικονομία έχει πάρει την κατιούσα. Γι αυτό θέλει δύο πράγματα: περισσότερα χρήματα από την Ευρώπη και μία αποκαλούμενη ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία, στην οποία θα μετακινήσει πολλούς από τους πρόσφυγες. Αυτό είναι το υπόβαθρο της απειλής ότι θα αφήσει και πάλι τους πρόσφυγες να εισέλθουν στην Ευρώπη. Αν παραβλέψουμε τον κυνισμό με τον οποίον ένας αυταρχικός ηγεμόνας μετατρέπει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε εργαλείο για την άσκηση πολιτικής, το περιστατικό μας δείχνει, για μία ακόμη φορά, ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας δεν αποτελεί παρά προσωρινή λύση», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.

 

Η σύνδεση του προσφυγικού με τις γεωτρήσεις

Η FAZ, ωστόσο, κάνει αναφορά και στις αυξημένες αφίξεις προσφύγων στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες. «Εδώ και πολύ καιρό στην Ελλάδα διατυπώνεται η εικασία ότι ο μεγάλος διακινητής στην προσφυγική κρίση είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ότι δίνει εντολή στην τουρκική ακτοφυλακή και στις αστυνομικές δυνάμεις να χαλαρώσουν τους ελέγχους, όταν θέλει να περάσει ένα πολιτικό αίτημα. (…) Ορισμένοι παρατηρητές θέλουν να αποδώσουν την τελευταία αύξηση στις ροές στη διαμάχη για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που εικάζεται ότι υπάρχουν- και εν μέρει έχουν ήδη εντοπιστεί- στις ακτές της διαιρεμένης Κύπρου. Καθώς η Αθήνα, όπως και η υπόλοιπη διεθνής κοινότητα, τίθεται στο πλευρό της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης στη Λευκωσία και κατά συνέπεια απέναντι στην Τουρκία, υφίσταται τώρα τις συνέπειες, λέει αυτό το σενάριο».

 

Στο ερώτημα για το αν μπορεί η Τουρκία να μετατρέψει τις ακτές της σε απόρθητο φρούριο, η γερμανική εφημερίδα απαντά: «Μπορεί να είναι αφελής η πεποίθηση ότι η Τουρκία μπορεί να αποκλείσει το ίδιο καλά και ερμητικά όλες τις ακτές της, συνολικού μήκους πολλών χιλιάδων χιλιομέτρων, μόνο και μόνο γιατί το θέλει ο Ερντογάν. Αλλά το ίδιο ισχύει και για την πεποίθηση ότι στην Τουρκία οι προσφυγικές ροές εκφεύγουν εντελώς από τη σφαίρα επιρροής του κράτους».

Οι ευθύνες της Ελλάδας

Τέλος, η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung, σε άρθρο με τίτλο «Η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει περισσότερο τον Ερντογάν» επισημαίνει ότι ο κρατικός μηχανισμός στην Ελλάδα ευθύνεται για το ότι δεν εφαρμόζεται το κομμάτι της συμφωνίας με την Τουρκία που αφορά την επιστροφή όσων δεν δικαιούνται άσυλο. Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι ελληνικές αρχές «δεν είναι σε θέση ή δεν θέλουν να υλοποιήσουν μία αποτελεσματική και δίκαιη διαδικασία ασύλου. Αλλά αυτό αποτελεί προϋπόθεση τόσο για την επιστροφή, όσο και για την αποδοχή των προσφύγων».

πηγή: iefimerida.gr

Facebook Comments

Τελευταία Νέα