ΑρχικήΕπικαιρότηταΔικηγόρος συγγραφέα: Κατείχε παιδική πορνογραφία «για συγγραφικούς λόγους»-Γιατί δεν ανακοινώθηκε η σύλληψή...

Δικηγόρος συγγραφέα: Κατείχε παιδική πορνογραφία «για συγγραφικούς λόγους»-Γιατί δεν ανακοινώθηκε η σύλληψή του

Ο δικηγόρος του 55χρονου ανέφερε ότι ο εντολέας του εκφράζει τον αποτροπιασμό του για το εν λόγω υλικό.

Να αποκτήσει πρόσβαση σε πρωτογενές υλικό για την συγγραφή βιβλίου σε σχέση με την σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων ήθελε ο βραβευμένος συγγραφέας παιδικών βιβλίων που συνελήφθη και προφυλακίστηκε για παιδική πορνογραφία, αφότου βρέθηκε στην κατοχή του αντίστοιχο υλικό, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο δικηγόρος του Σταύρος Γεωργόπουλος.

Ο συγγραφέας «ήθελε να αποκτήσει πρόσβαση σε πρωτογενές υλικό για τη συγγραφή βιβλίου σε σχέση με την σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση ανηλίκων, πάντοντε με καταγγελτικό χαρακτήρα», δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Γεωργόπουλος, εξηγώντας ότι μεταφέρει τα όσα ισχυρίζεται ο ίδιος ο συγγραφέας.

Ο δικηγόρος του 55χρονου πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ο εντολέας του εκφράζει τον αποτροπιασμό του για το εν λόγω υλικό. Υπενθυμίζεται ότι σε έλεγχο στο σπίτι του κατηγορούμενου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 2 σκληροί δίσκοι, με την επιτόπια έρευνα στα ψηφιακά πειστήρια να εντοπίζει πλήθος αρχείων πορνογραφίας ανηλίκων.

Κατά τον δικηγόρο του συγγραφέα, ο τελευταίος απέκτησε πρόσβαση στο εν λόγω υλικό «μέσω μιας εφαρμογής, στην οποία ανεβαίνουν βίντεο, τραγούδια και ταινίες, αλλά και παράνομο υλικό από χρήστες. Και κάποιοι επισκεπτόμενοι έχουν την δυνατότητα να αποκτήσουν πρόσβαση».

Ο ίδιος «δεν είχε αντιληφθεί ότι επειδή το υλικό αυτό δεν διακινείται νόμιμα ότι είναι κακούργημα. Θεώρησε ότι δεν υπόκειται σε περιορισμούς», πρόσθεσε ο κ. Γεωργόπουλος. Διαβεβαίωσε, δε, ότι δεν υπήρξε καμία εξωτερίκευση κακοποιητικής συμπεριφοράς εκ μέρους του συγγραφέα και ότι δεν έχει γίνει καμία καταγγελία σε βάρος του. Ο 55χρονος συνελήφθη στη Γλυφάδα στις 18 Οκτωβρίου και οδηγήθηκε στις 26 Οκτωβρίου στις φυλακές Τρίπολης.


Νωρίτερα την Τρίτη η ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για την υπόθεση:

«Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας-κακουργηματικού χαρακτήρα-σε βάρος ατόμου, για πορνογραφία ανηλίκων, μέσω διαδικτύου.

Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο δράσεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου της πορνογραφίας ανηλίκων, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών που περιήλθαν από αλλοδαπές Αρχές, μέσω διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας. Συγκεκριμένα, μετά από ενδελεχή και εμπεριστατωμένη διαδικτυακή έρευνα εντοπίστηκε χρήστης, εντός της ελληνικής επικράτειας, ο οποίος απέκτησε πρόσβαση σε διάφορους ιστοτόπους – εφαρμογές και κατείχε πρόσφορα για διαμοιρασμό αρχεία με υλικό σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων. Τα ανωτέρω τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και εκδόθηκε σχετικό βούλευμα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, ενώ μετά από αλληλογραφία με τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου και από την περαιτέρω αστυνομική προανάκριση, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του εμπλεκόμενου ατόμου και προέκυψε ο τόπος κατοικίας του.

Στη συνέχεια, κλιμάκιο αστυνομικών διενήργησε έρευνα στην οικία του, όπου συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 2 σκληροί δίσκοι, ενώ από την επιτόπια έρευνα στα ψηφιακά πειστήρια εντοπίστηκε πλήθος αρχείων πορνογραφίας ανηλίκων. Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια, θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακή εξέταση. Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα, όπου παραπέμφθηκε σε Ανακριτή και ακολούθως διατάχθηκε η προσωρινή του κράτηση».

Γιατί δεν ανακοινώθηκε η σύλληψή 

«Η σύλληψη έγινε στις 18 Οκτωβρίου και η προφυλάκιση στις 26 Οκτωβρίου. Ο λόγος που δεν υπήρξε ανακοίνωση είναι γιατί συνεχίστηκε η ερευνά από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για συσχετισμό με άλλες υποθέσεις της υπηρεσίας», δήλωσε σήμερα Πέμπτη στον ΑΝΤ1 η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντίνα Δημογλίδου. Διευκρίνισε μάλιστα ότι «από την έρευνα που έκαναν τα στελέχη της Δίωξης επί πέντε μήνες, προέκυψε ότι, φαίνεται να μην σχετίζεται με άλλες υποθέσεις η συγκεκριμένη υπόθεση».

Ερωτηθείσα γιατί δεν δημοσιεύονται τα στοιχεία και οι φωτογραφίες του, είπε ότι, «δεν υπάρχει εισαγγελική εντολή για δημοσιοποίηση», εξηγώντας ότι, «δεν είναι όλες οι υποθέσεις ίδιες. Είχε υλικό στην κατοχή του, δεν κατηγορείται για κακοποίηση ο ίδιος. Είχε αποκτήσει πρόσβαση σε συγκεκριμένες εφαρμογές και αποθήκευε το υλικό αυτό».

Είχε στην κατοχή του 100 βίντεο με υλικό παιδικής πορνογραφίας

Εντωμεταξύ η ΕΛ.ΑΣ. σε ενημερωτικό της σημείωμα εξήγησε πώς έφθασε στα ίχνη του Βασίλη Παπαθεοδώρου. Περιγράφει πώς χτύπησε το σύστημα, καθώς ο συγγραφέας μπήκε στα site με τέτοιο υλικό έχοντας στην κατοχή του υλικό πορνογραφίας με πρωταγωνιστές παιδιά κάτω των 12 ετών.

Εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έπειτα από σάρωση που πραγματοποίησαν στο Διαδίκτυο με ειδικό λογισμικό που εντοπίζει αρχεία παιδικής πορνογραφίας, ονόματι Child Protection System.

Το εργαλείο αυτό «μαρκάρει» τέτοιου είδους βίντεο κατά τη διαδικασία download από τους χρήστες του διαδικτύου, ώστε να μπορούν να αναζητηθούν τα ίχνη τους στη συνέχεια. Κατόπιν ενημέρωσης των αρμόδιων δικαστικών Αρχών, πραγματοποιήθηκε έρευνα στο σπίτι του.

Στον υπολογιστή του συγγραφέα βρέθηκαν σχεδόν δεκάδες βίντεο κυρίως με αγόρια και κορίτσια ηλικιών μεταξύ 10 με 12 ετών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κάθε χρόνο η ΕΛ.ΑΣ. φτάνει στα ίχνη 30-40 ατόμων που κάνουν τις ίδιες πράξεις.