ΑρχικήΕπικαιρότηταΔιστακτική η Επιτροπή για άνοιγμα καταστημάτων στις 14/12 λόγω υψηλού επιδημιολογικού φορτίου

Διστακτική η Επιτροπή για άνοιγμα καταστημάτων στις 14/12 λόγω υψηλού επιδημιολογικού φορτίου

Η κυβέρνηση αναμένεται μέσα στα επόμενα δύο 24ωρα να ανακοινώσει τις όποιες αποφάσεις της για το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Οι συσκέψεις με τους λοιμωξιολόγους συνεχίζονται, καθώς υπάρχει έντονος προβληματισμός από την πλευρά τους για το αν είναι καλή ιδέα να ανοίξει το λιανεμπόριο ενόψει εορτών, αφού η μείωση των κρουσμάτων δεν έχει φτάσει ακόμη σε επίπεδα που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν μια χαλάρωση των μέτρων, όπως τονίζουν.

Αντίθετοι με άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 14 Δεκεμβρίου

Οι λοιμωξιολόγοι φαίνεται να έχουν εκφράσει πολλές επιφυλάξεις για το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 14 Δεκεμβρίου, καθώς βλέπουν υπερμετάδοση του κορωνοϊού. 

Ορισμένες περιοχές μάλιστα, όπως η Δυτική Αττική αλλά και πόλεις στην περιφέρεια, παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις στα κρούσματα και αυτό είναι που τους κάνει να σκέφτονται το ενδεχόμενο να προτείνουν να μην ανοίξει το λιανεμπόριο.

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθ. Εξαδάκτυλου, στον ΣΚΑΪ: «Ελπίζω να μην έχουμε μετέωρα βήματα. Στη Θράκη, στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία και την Ήπειρο, που έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα, δεν θα είναι καθόλου καλή ιδέα να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 14 Δεκεμβρίου. Και δεν ξέρω πόσο καλή είναι και για την υπόλοιπη Ελλάδα, με εξαίρεση κάποιες περιοχές που έχουν εξαιρετική εικόνα».

Πέτσας: Είναι βέβαιο ότι δε θα πάμε σε άνοιγμα όπως πολλοί το είχαν φανταστεί

O κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ξεκαθάρισε ότι «είναι βέβαιο ότι δε θα πάμε σε άνοιγμα όπως πολλοί το είχαν φανταστεί», κάνοντας λόγο για «καμπανάκια» μετά τις εικόνες συνωστισμού σε Harrods και Γαλλία. 

Ο κ. Πέτσας, μιλώντας στον Alpha, παρέπεμψε σε ανακοινώσεις την Παρασκευή για το τι ακριβώς θα γίνει σε λιανεμπόριο, εκκλησίες και κομμωτήρια.

Χαρακτηριστικά είπε «Είναι πολύ υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο, δεν πέφτουν ακόμα τα κρούσματα, δεν αποσυμφορούνται οι ΜΕΘ με το βαθμό που θα θέλαμε, οι επιστήμονες είναι πολύ επιφυλακτικοί για οποιοδήποτε περαιτέρω άνοιγμα».

Και πρόσθεσε «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε 3ο κύμα, καλύτερο το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν» Να δείξουμε όλοι αυτοσυγκράτηση, να προσέξουμε τις επαφές μας. Με την οικογένεια μας, με το στενό κύκλο μας να μείνουμε σπίτι για να περιορίσουμε τη τη διασπορά».

Παράλληλα, εξήγησε ότι αρκετές εβδομάδες μείναμε σε καθεστώς λοκντάουν θα παραμείνουμε έως τις 7 του μήνα στις βασικές μας δραστηριότητες. «Είναι αχτίδα αισιοδοξίας το εμβόλιο ας φροντίσουμε αυτό να γίνει χωρίς προβλήματα» σημείωσε ο κ. Πέτσας.

Αναφορικά με τις κυρώσεις στην Τουρκία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διεμήνυσε ότι ο πρωθυπουργός «δεν πρόκειται να φύγει από τη Σύνοδο αν δεν πάρει κάτι». 

Δήλωσε ότι στο τραπέζι υπάρχουν τρία βασικά ζητήματα, όπως η επέκταση των κυρώσεων που είχαν αποφασιστεί τον Οκτώβριο του ’19 για πρόσωπα και εταιρείες που συμμετέχουν στις τουρκικές γεωτρήσεις, η επέκταση του εύρους των κυρώσεων πέραν της εξορυκτικής δραστηριότητας αν ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ θα βάλει στο χαρτί τις κυρώσεις αλλά και τι θα γίνει με το εμπάργκο όπλων στη γείτονα το οποίο έχει θέσει και κ. Μητσοτάκης.

Ανησυχία για εκδήλωση αγοραστικής υστερίας

Σε κάθε περίπτωση, προβάδισμα για την έναρξη της δραστηριότητάς τους έχουν τα κομμωτήρια και τα κουρεία, τα οποία ενδέχεται να λειτουργήσουν την ερχόμενη Δευτέρα, για να ακολουθήσουν περιορισμένες κινήσεις ως προς τη λειτουργία της αγοράς, μπροστά στο ενδεχόμενο συνωστισμού εκατοντάδων πολιτών σε πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους, όπως η Ερμού. 

Η πιθανότητα, άλλωστε, εκδήλωσης αγοραστικής υστερίας -λόγω και της πολυήμερης στέρησης- είναι υπαρκτή και αποτυπώθηκε πρόσφατα στο Ηνωμένο Βασίλειο, εντείνοντας την αγωνία των ειδικών, αλλά και των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων.

Παράλληλα, η αδυναμία των εταιριών ταχυμεταφορών να ανταποκριθούν στον όγκο των παραγγελιών παρότι πρόκειται για το δεύτερο lockdown, η απουσία ιδιωτικών δικτύων διανομής από πλευράς πολυκαταστημάτων ή μεγάλων αλυσίδων, αλλά και η δυσκολία εφαρμογής του συστήματος «click away» (παραλαβή επί τόπου στο κατάστημα κατόπιν ηλεκτρονικής παραγγελίας), όπως εξήγησε χθες ο Αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης αυξάνουν την αγοραστική ζήτηση στα ύψη, αγχώνοντας τους ειδικούς.

Εκκλησιασμός με το… μέτρο

Αγχωτική πάντως για τους επιστήμονες καθίσταται και η πρόθεση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τον ανώτατο κλήρο, επιτρέποντας υπό αυστηρούς κανόνες το άνοιγμα των λατρευτικών χώρων.

«Δεν μπορεί να ανοίγει το λιανεμπόριο και να μείνουν κλειστές οι εκκλησίες» εξήγησε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τη στιγμή που το πως θα ενταχθεί η εκκλησιαστική ζωή στις επικείμενες κυβερνητικές ανακοινώσεις για τον εορτασμό των Χριστουγέννων συζήτησαν τηλεφωνικά στις αρχές της εβδομάδας ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιερώνυμος. Παρά τη διάθεση της πολιτείας να εξευρεθεί η χρυσή τομή, η πίεση από πλευράς ιεραρχών και θρησκευτικών οργανώσεων έχει φτάσει μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς η Διαρκής Ιερά Σύνοδος διαβίβασε προς την κυβέρνηση επιστολή 180 χριστιανικών σωματείων πανελλαδικά, τα οποία ζητούν άνοιγμα των εκκλησιών, ενώ ένας ένας ασπάζονται δημόσια την ίδια θέση και πολλοί μητροπολίτες. 

Από πλευράς της κεφαλής της ελλαδικής εκκλησίας προκρίνεται η υιοθέτηση καλών πρακτικών, δηλαδή οι ναοί να λειτουργήσουν με ανώτατο όριο τα 50 άτομα και με δυνατότητα για περισσότερες λειτουργίες, είτε να υιοθετηθεί το «μοντέλο Κύπρου», με επιτρεπόμενο αριθμό ανά λειτουργία τα 75 άτομα. Για την αποφυγή τυχόν συνωστισμού, σχεδόν βέβαιη θεωρείται η ματαίωση της τελετής του αγιασμού των υδάτων την ημέρα των Φώτων, ενώ με τη «λογική της Πάτρας» θα εορτασθεί η γιορτή του Αγίου Σπυρίδωνα στον Πειραιά.