ΑρχικήΕπικαιρότηταΔραματική η κατάσταση στην Εύβοια - Μάχη να μην φτάσει η φωτιά...

Δραματική η κατάσταση στην Εύβοια – Μάχη να μην φτάσει η φωτιά στο Μαντούδι

Ανεξέλεγκτη συνεχίζει να καίει η φωτιά στην Εύβοια, αφανίζοντας στο πέρασμά της, σπίτια, περιουσίες και δάση.

Η φωτιά έχει φθάσει στα όρια της Στροφυλιάς και είναι ζήτημα χρόνου να φθάσει σε σπίτια. Πυροσβεστικές δυνάμεις ανασυντάσσονται στο χωριό.

Στο δυτικό μέτωπο, εκτός από την εκκένωση της Κοκκινομηλιάς, διατάχθηκε η εκκένωση των χωριών Κρυονερίτης, Μηλιές και Βασιλικά.

Γίνονται προσπάθειες για να σταματήσει μέτωπο που κινείται προς το Μετόχι και το Μαντούδι, ανατολικά και νοτιοανατολικά από την Αγία Άννα.

Λίγο μετά τις 03:00 τα ξημερώματα δόθηκε εντολή να εκκενωθεί και η Στροφυλιά, με την Αστυνομία να χτυπάει τις πόρτες στους κατοίκους που μέσα σε ελάχιστα λεπτά έπρεπε να μαζέψουν τα βασικά τους αντικείμενα και να απομακρυνθούν.

Στην ανατολική πλευρά, όπου διεξάγονταν επιχειρήσεις της πυροσβεστικής στον άξονα Σκεπαστή-Αγία Άννα, η φωτιά μπήκε στο χωριό.

Δόθηκε μάχη για να ανοίξει ο δρόμος από Στροφυλιά προς Αγία Άννα, που είχε κλείσει. Εξασφαλίστηκε διάβαση για τα οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος, υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Αντιπυρική ζώνη δημιουργήθηκε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, γύρω από το χωριό Φαράκλα.

Πάνω από 3οο σπίτια έγιναν στάχτη 

Ο Δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» απηύθυνε δραματική έκκληση για βοήθεια καταγγέλλοντας ανυπαρξία σχεδίου για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

«Το βράδυ κάηκαν 100 χιλιάδες στρέμματα γης, κάηκε ολοσχερώς η Δημοτική Ενότητα Νηλέως, 300 και πλέον κατοικίες έχουν γίνει στάχτη. Ο κόσμος είναι σε απόγνωση», ανέφερε ο κ. Τσαπουρνιώτης και χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα τη χειρότερη στην Ιστορία του δήμου του.

Όπως είπε χαρακτηριστικά όλο το ανατολικό μέτωπο του δήμου έχει καεί.

«Έπρεπε να πιαστεί το μέτωπο των Αμελάντων, μόλις ξέφυγε η φωτιά στο βουνό και γύρισε προς το Αιγαίο όλοι το περιμέναμε… οι παλιοί ξέρουνε το ίδιο έγινε το 1977. Σήμερα είναι χειρότερα και από τότε», σημείωσε καταγγέλλοντας την ανυπαρξία βοήθειας.

Χωρίς ρεύμα περιοχές

Την ίδια ώρα, η μεγάλη φωτιά έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε περιοχές της Εύβοιας. Ειδικότερα, χωρίς ρεύμα παραμένουν Κεχριές, Λίμνη, Δάφνη, Μουρτιάς, Μαντούδι, Αγία Άννα, Σηπιάδα και Χρόνια.

631 άνθρωποι απεγκλωβίστηκαν από παραλίες

Το Λιμενικό Σώμα έχει προχωρήσει από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης μέχρι αυτή την ώρα, στον απεγκλωβισμό 631 ανθρώπων από τις παραλίες. Μόνο από την Αγία Άννα και το Ψαροπούλι απομακρύνθηκαν 440 πολίτες, ενώ από άλλες βορειότερες παραλίες της περιοχής απομακρύνθηκαν 191 άνθρωποι και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, πλωτά μέσα έσπευσαν στην περιοχή προκειμένου να παραλάβουν και τους τελευταίους κατοίκους που δεν είχαν εγκαταλείψει το απόγευμα τον παραθαλάσσιο οικισμό.

Σύμφωνα με τις εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι κάτοικοι ανάμεσα τους και υπερήλικοι, πήραν μαζί τους τα απολύτως απαραίτητα και μεταφέρθηκαν με δεκάδες βάρκες ιδιωτών και καΐκια που έσπευσαν στην περιοχή.

«Είναι μια επιχείρηση που έχει ξεκινήσει από τα μεσάνυχτα και είναι ακόμα σε εξέλιξη» ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, Νίκος Κοκκάλας, στο MEGA, προσθέτοντας πως «Έχουμε σκάφη κοντά στην παραλία για να μην χάνουμε χρόνο».

Σύμφωνα με στελέχη του Λιμενικού, οι περισσότεροι διασωθέντες είναι καλά στην υγεία τους και ελάχιστοι αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα. Οι περισσότεροι από τους απεγκλωβισμένους πολίτες είναι μεγάλης ηλικίας, ενώ ανάμεσά τους υπάρχουν και αρκετά παιδιά.

Κάτοικοι στην παραλία της Αγίας Άννας απομακρύνθηκαν από την θάλασσα. Αποφασίστηκε να διαμορφωθούν χώροι στο δημαρχείο Μαντουδίου για να φιλοξενηθούν περίπου 150 κάτοικοι που κρίθηκε αναγκαίο να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.