ΑρχικήΕπικαιρότηταΈκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου για τον ισχυρό σεισμό των...

Έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου για τον ισχυρό σεισμό των 4,9 Ρίχτερ, στην Εύβοια

Τη σύγκληση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου για αύριο ζήτησε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας από τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) κατόπιν εντολής του υπουργού, Χρήστου Στυλιανίδη. Η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου θα συνεδριάσει υπό τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, έπειτα από τη σημερινή σεισμική δόνηση μεγέθους 4.9 ρίχτερ, με επίκεντρο πέντε χιλιόμετρα ανατολικά των Ψαχνών Ευβοίας.

Επίσης το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει έρθει σε επαφή με την δήμαρχο της Χαλκίδας, ώστε να πραγματοποιηθεί συντονιστικό εκεί, στο οποίο θα συμμετάσχει ο υπουργός, Χρήστος Στυλιανίδης και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου μέσω τηλεδιάσκεψης καθώς και στελέχη του ΟΑΣΠ, ώστε να εξεταστούν τα μέχρι τώρα δεδομένα και η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή έπειτα από την σεισμική δόνηση. Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΜΑΚ και της Πυροσβεστικής είναι ήδη σε επιφυλακή ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει αναφορές για τραυματίες και σοβαρές υλικές ζημιές.

Σημειώνεται ότι έως τώρα υπάρχουν μόνο αναφορές για φθορές σε τζαμαρίες, πτώση κεραμιδιών καθώς και λίγες ρωγμές σε παλαιά σπίτια.

Αυτό είναι ένα βίντεο από τη στιγμή του σεισμού στην Εύβοια:

 

 

Ο σεισμός που έγινε πολύ αισθητός και στην Αττική έχει επίκεντρο την περιοχή που βρίσκεται στα 5 χιλιόμετρα ανατολικά – νοτιοανατολικά των Ψαχνών στην Εύβοια. Το δε εστιακό βάθος του σεισμού είναι στα 13,2 χιλιόμετρα.

Το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο δίνει το σεισμό στα 5,1 Ρίχτερ και το εστιακό βάθος στα 2 χλμ.

 

 

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιαρας, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι  η δόνηση σημειώθηκε σε μια περιοχή χωρίς ιδιαίτερη δραστηριότητα συνέστησε όμως ψυχραιμία καθώς ήδη έχουν σημειωθεί πάνω από 7 μετασεισμοί. Συμπλήρωσε δε, ότι αν είχαμε όπως θα έπρεπε, σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, παιδεία και σωστή ενημέρωση, οι σεισμοί δεν θα έπρεπε να μας φοβίζουν.