ΑρχικήΕπικαιρότηταEarl Grey Tea: Όλα τα οφέλη του αγαπημένου τσαγιού της Βασίλισσας Ελισάβετ

Earl Grey Tea: Όλα τα οφέλη του αγαπημένου τσαγιού της Βασίλισσας Ελισάβετ

Το μαύρο τσάι, το οποίο είναι η βάση του τσαγιού Earl Grey, είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ενώσεων που έχουν αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό.

Το Earl Grey είναι ένα είδος τσαγιού που παρασκευάζεται παραδοσιακά αρωματίζοντας το μαύρο τσάι με το έλαιο περγαμόντου, ένα είδος εσπεριδοειδών που προέρχεται από την Ιταλία. Τα οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με την κατανάλωση τσαγιού Earl Grey σχετίζονται κυρίως με τα φύλλα μαύρου τσαγιού που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του Earl Grey, τα οποία είναι μια ισχυρή πηγή προστατευτικών φυτικών ενώσεων.

Τι είναι το Earl Grey Tea

Το Earl Grey παρασκευάζεται με μαύρο τσάι. Τα μαύρα τσάγια έχουν πολύ πιο σκούρο χρώμα και πιο δυνατή γεύση σε σύγκριση με το πράσινο τσάι , επειδή τα φύλλα τσαγιού υφίστανται μεγαλύτερους χρόνους οξείδωσης, κατά τους οποίους τα φύλλα τσαγιού εκτίθενται στον αέρα. Η διαδικασία οξείδωσης κάνει τα φύλλα του τσαγιού καφέ και εντείνει τη γεύση του. Το τσάι Earl Grey παρασκευάζεται με ένα μείγμα μαύρου τσαγιού και ελαίου περγαμόντο, το οποίο εξάγεται από πορτοκάλι περγαμόντο, ένα εσπεριδοειδές που προέρχεται από την Ιταλία. Ωστόσο, ορισμένα τσάγια Earl Grey παρασκευάζονται με συνθετική γεύση περγαμόντο, η οποία είναι λιγότερο ακριβή από το λάδι περγαμόντο.

Τα οφέλη του Earl Grey Tea για τον οργανισμό σου

1. Περιέχει μια ποικιλία αντιοξειδωτικών

Το μαύρο τσάι, το οποίο είναι η βάση του τσαγιού Earl Grey, είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ενώσεων που έχουν αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό. Το μαύρο τσάι περιέχει μια σειρά από βιοδραστικές ενώσεις που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των δεικτών του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής. Για παράδειγμα, είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, όπως η επιγαλλοκατεχίνη, οι θεαφλαβίνες και οι θεαρουμπιγίνες, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία της συνολικής υγείας μειώνοντας τη φλεγμονή και την οξειδωτική βλάβη. Το μαύρο τσάι περιέχει επίσης πολυσακχαρίτες τσαγιού (TPS), οι οποίοι είναι τύποι υδατανθράκων που έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Η υψηλή συγκέντρωση κυτταροπροστατευτικών ενώσεων του μαύρου τσαγιού πιστεύεται ότι είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά μαύρο τσάι έχουν μειωμένο κίνδυνο για διάφορες καταστάσεις υγείας, όπως ορισμένους καρκίνους και γνωστική εξασθένηση. Το έλαιο περγαμόντο παρέχει επίσης ορισμένα αντιοξειδωτικά, όπως τερπένια όπως το λιμονένιο και η λιναλοόλη.

2. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αρκετών χρόνιων καταστάσεων

Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά μαύρο τσάι έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ορισμένες παθήσεις υγείας σε σύγκριση με εκείνους που δεν το κάνουν.Για παράδειγμα, η τακτική κατανάλωση μαύρου τσαγιού μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο των ωοθηκών, την κατάθλιψη , τις καρδιακές παθήσεις και πολλές άλλες καταστάσεις υγείας.

Μια μετα-ανάλυση 19 μελετών του 2023 που περιελάμβανε πάνω από δύο εκατομμύρια ανθρώπους διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν μεταξύ 1,40 και 3,12 φλιτζάνια μαύρο τσάι την ημέρα είχαν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο των ωοθηκών. Όσοι πίνουν μαύρο τσάι μπορεί επίσης να έχουν μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του στόματος. Τα ευρήματα από μια ανασκόπηση του 2018 υποδεικνύουν ότι κάθε φλιτζάνι τσαγιού που καταναλώνεται την ημέρα συσχετίζεται με 6,2% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του στόματος. Οι ερευνητές αποδίδουν την αντικαρκινική δράση του μαύρου τσαγιού στην υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά, ιδιαίτερα σε πολυφαινόλες.

Επιπλέον, η κατανάλωση τσαγιού Earl Grey μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των παραγόντων κινδύνου καρδιακών παθήσεων όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση . Μια ανασκόπηση του 2020 πέντε μελετών σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση έδειξε ότι η τακτική κατανάλωση μαύρου τσαγιού μπορεί να μειώσει τη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση κατά -3,53 και -0,99 χιλιοστά υδραργύρου (mmHg), αντίστοιχα. Η ανασκόπηση διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έπιναν τσάι για τουλάχιστον τρεις μήνες είχαν τη μεγαλύτερη μείωση της αρτηριακής πίεσης , γεγονός που υποδηλώνει ότι η μακροχρόνια πρόσληψη τσαγιού μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς.

Εκτός από τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, τα άτομα που απολαμβάνουν τακτικά μαύρο τσάι μπορεί να διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικά .
Επιπλέον, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι όσοι πίνουν περισσότερο από ένα φλιτζάνι μαύρο τσάι την ημέρα μπορεί να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης . Το μαύρο τσάι περιέχει ορισμένες ενώσεις που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο κατάθλιψης, όπως η καφεΐνη και το αμινοξύ L-θεανίνη , το οποίο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης ρυθμίζοντας τη δραστηριότητα των νευροδιαβιβαστών, όπως η ντοπαμίνη.

3.Μπορεί να ενισχύσει τη γνωστική υγεία και την απόδοση της άσκησης

Αν και η περιεκτικότητα σε καφεΐνη του μαύρου τσαγιού ποικίλλει, η έρευνα δείχνει ότι περιέχει περίπου 47 mg ανά φλιτζάνι κατά μέσο όρο. Αυτό είναι λίγο περισσότερο από τη μισή ποσότητα που βρίσκεται σε ένα φλιτζάνι παρασκευασμένου καφέ. Η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει θετικά την υγεία με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των επιπέδων ενέργειας και της βελτίωσης της απόδοσης στην άσκηση.

Η κατανάλωση ροφημάτων με καφεΐνη όπως το Earl Grey μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αισθανθούμε πιο ενεργητικοί και να προστατεύσει τη γνωστική μας υγεία. Μια ανασκόπηση του 2023 επτά μελετών που περιελάμβαναν δεδομένα σε 410.951 άτομα διαπίστωσε ότι η πρόσληψη πράσινου ή μαύρου τσαγιού συσχετίστηκε με σημαντική μείωση της άνοιας, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ. Επιπλέον, τα ποτά με καφεΐνη, όπως το μαύρο τσάι, μπορεί να βελτιώσουν τη βραχυπρόθεσμη γνωστική λειτουργία, όπως η ενίσχυση της ταχύτητας επεξεργασίας και της μνήμης.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ