ΑρχικήΕπικαιρότηταΕικόνες καταστροφής σε Β. Εύβοια και Πήλιο από το σαρωτικό πέρασμα της...

Εικόνες καταστροφής σε Β. Εύβοια και Πήλιο από το σαρωτικό πέρασμα της «Αθηνάς» – Σε συναγερμό οι αρχές

Τις πληγές της μετρά η Βόρεια Εύβοια η οποία μετά το χτύπημα των καταστροφικών πυρκαγιών, καλείται να αντιμετωπίσει και την κακοκαιρία “Αθηνά”, η οποία προκάλεσε τεράστιες καταστροφές, αφού δεν υπήρχε τίποτα να συγκρατήσει τον όγκο του νερού.

Πάνω από 200 σπίτια πλημμύρισαν στην Εύβοια ενώ και στο Πήλιο προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές από τις σφοδρές βροχοπτώσεις. Συγκεκριμένα, στη Ζαγορά Πηλίου έπεσε σε 72 ώρες το διπλάσιο νερό που θα έπεφτε σε έναν χρόνο στην Αθήνα!

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το evima, στην Εύβοια, σπίτια πλημμύρισαν, κάτοικοι κινδύνευσαν, οργανωθήκαν ολονύχτιες επιχειρήσεις διάσωσης και όπως δήλωσε ο δήμαρχος Μαντουδίου, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, στον ΣΚΑΪ, «από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα, μέχρι στιγμής από την εικόνα που έχουμε οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες».«Εχουν πλημμυρίσει εκατοντάδες σπίτια, όλη τη νύχτα βγάζαμε κόσμο, από τις 02.30 το πρωί, βγάζαμε κόσμο από σπίτια. Χρειάστηκε να σπάσουμε και περιφράξεις από σπίτια για να βγάζουμε κόσμο. Μέχρι στιγμής από την εικόνα που έχουμε οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες», δήλωσε ο δήμαρχος.

Στην παραλία Αχλάδι έχουν καταστραφεί και εξαφανιστεί τα πάντα. Η άσφαλτος έχει υποχωρήσει, ενώ ο δρόμος έχει χωριστεί στα δύο. Ο χείμαρρος δημιούργησε σοβαρά τα προβλήματα.

Στην περιοχή Ψαροπούλι, οι κάτοικοι έκαναν λόγο για «τρομακτικές στιγμές». Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια.

Παράλληλα, μεγάλη μάχη έδωσαν σωστικά συνεργεία της πυροσβεστικής και αρμόδια κλιμάκια της περιφέρειας και του δήμου για να απομακρύνουν ανθρώπους από τις πληγείσες περιοχές.

Η Αγία Άννα έχει γίνει μία απέραντη λίμνη, με αποτέλεσμα να καταστραφούν οι δρόμοι. Η άσφαλτος έχει βουλιάξει έως και μισό μέτρο.

Όπως μαρτυρούν οι κάτοικοι, σε εκείνο το σημείο μέχρι πριν δεκαετίες υπήρχε ένα από τα δύο ρέματα της Αγίας Άννας. Το ρέμα ασφαλτώθηκε και έγινε δρόμος, όμως η βροχή τον διέλυσε.

Η κάθοδος του νερού της βροχής ήταν ανεξέλεγκτη στα παραλιακά σημεία της Βόρειας Εύβοιας, αφού δεν υπάρχει πια δάσος να το συγκρατήσει. Τα νερά από τη σφοδρή βροχόπτωση μετατράπηκαν το απόγευμα του Σαββάτου σε έναν ορμητικό χείμαρρο, οποίος χωρίς να βρει κανένα εμπόδιο έφτασε μέχρι την παραλία, ισοπεδώνοντας τα πάντα στο πέρασμα του.

Έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 20 εκατ. ευρώ για τις περιοχές της Βόρειας Εύβοιας που επλήγησαν από τις πλημμύρες ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στις πληγείσες περιοχές ενώ παράλληλα τόνισε ότι τα αντιπλημμυρικά έργα συνεχίζονται.

“Βούλιαξαν” Λάρισα και Πήλιο – Περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Η «Αθηνά» έπληξε και τη Θεσσαλία. Μιλώντας στο MEGA και την εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA, ο Παναγιώτης Κουτσάφτης, δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου, σημείωσε πως τρεις περιοχές θα κηρυχτούν σήμερα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

«Θα βγάλουμε σε έκτακτη ανάγκη τρεις περιοχές Μακρυρράχη, Ζαγορά, Ανήλιο. Τα σπίτια που έχουν πειραχτεί είναι 5 συνολικά. Έχουν πέσει μπάζα στις σκεπές τους, έχει παρασυρθεί η αυλή τους», σημείωσε ο δήμαρχος.

Οι ζημιές στο οδικό δίκτυο έχουν αποκατασταθεί, ωστόσο προβλήματα υπάρχουν στο αγροτικό οδικό δίκτυο.

«Έχουμε αποκαταστήσει τους κεντρικούς οδικούς άξονες, έχουμε κυρίως κατολισθήσεις. Δεν έχουμε μπει καθόλου στο αγροτικό δίκτυο, έχουμε σοβαρές εκκρεμότητες».

Ο κ. Κουτσάφτης τόνισε ότι «πρέπει να γίνει ένα κολοσσιαίο πρόγραμμα αντιπλημμυρικής προστασίας», προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοια προβλήματα στο μέλλον.

Σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα δημιουργήθηκαν στους παραλιακούς δρόμους στη Λάρισα σε περιοχές όπως ο Αγιόκαμπος, η Βελίκα και η Σωτηρίτσα.

Στον Αγιόκαμπο η ένταση και η ποσότητα του νερού ήταν τέτοια που ο παραλιακός δρόμος έγινε ένα με τη θάλασσα.

Κατολισθήσεις υπήρξαν και στις περιοχές των Τρικάλων όπου δέντρο έπεσε στις σιδηροδρομικές γραμμές.

Θεσσαλονίκη: Πτώσεις δένδρων στο πολεοδομικό συγκρότημα, κλειστά σχολεία στη Χαλκιδική

Πτώσεις δένδρων σημειώθηκαν τη νύχτα στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης εξαιτίας της κακοκαιρίας. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία χρειάστηκε να επιχειρήσει σε επτά περιπτώσεις, απομακρύνοντας κορμούς δένδρων και λαμαρίνες από δρόμους, ενώ προκλήθηκαν ζημιές και σε σταθμευμένα οχήματα.

Στο μεταξύ, κλειστές θα παραμείνουν σήμερα οι σχολικές μονάδες στην κοινότητα της Συκιάς, στη Σιθωνία Χαλκιδικής, λόγω της έντονης βροχόπτωσης που προηγήθηκε τα προηγούμενα 24ωρα και των πλημμυρικών φαινομένων που σημειώθηκαν στην περιοχή, όπως γνωστοποίησε η Δημοτική Αρχή.

Συνεχίζεται και σήμερα η κακοκαιρία 

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού παραμένει σε ισχύ και σύμφωνα με τις προβλέψεις ισχυρές καταιγίδες, με μεγάλα ύψη βροχόπτωσης και σε ορισμένες περιπτώσεις χαλαζοπτώσεις, αναμένονται το επόμενο 24ωρο και σε περιοχές της Πελοποννήσου και της Βόρειας Εύβοιας.

Με την κακοκαιρία Αθηνά να… επιμένει και ενώ οι κάτοικοι σε Εύβοια, Πήλιο, Λάρισα προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια τους, σήμερα (11.10.2021) στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την κεντρική Στερεά αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες.