ΑρχικήΕπικαιρότηταΕξόρμηση των πολιτών στις πλατείες - «Πλημμύρισε» από κόσμο η Νέα Παραλία...

Εξόρμηση των πολιτών στις πλατείες – «Πλημμύρισε» από κόσμο η Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης (photos)

Οι Αθηναίοι ξεχύθηκαν στις πλατείες και συνωστίζονται, μη τηρώντας τις αποστάσεις ασφαλείας σε πολλές περιπτώσεις, παρά τις συστάσεις των ειδικών και των αρχών.

Πολίτες κάθε ηλικίας, ηλικιωμένοι, νεαροί και παιδιά, έσπευσαν να χαρούν το ηλιόλουστο απόγευμα της Παρασκευής, ευρισκόμενοι σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας, λίγες μόλις ημέρες μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Σημειώνεται δε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι αποστάσεις ασφαλείας επ’ ουδενί δεν τηρήθηκαν.

Λυκαβηττός

Νέα Σμύρνη

Παγκράτι

varnavaplace-0

«Πλημμύρισε» από κόσμο η Νέα Παραλία στη Θεσσαλονίκη

Αντίστοιχο σκηνικό και στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, η οποία «πλημμύρισε» από κόσμο, το απόγευμα της Παρασκευής.

Σύμφωνα με το grtimes.gr, αρκετοί είναι με ποδήλατα, άλλοι αθλούνται ή έχουν βγάλει βόλτα τα κατοικίδια τους, ενώ σε μικρές και μεγαλύτερες παρέες κάθονται στα πάρκα και στην προκυμαία απολαμβάνοντας τον καλό καιρό, χωρίς πάντα να τηρούν τις απαραίτητες αποστάσεις.

Ανησυχίες των αρχών για τον συνωστισμό

Νωρίτερα, ανακοινώθηκαν 13 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 150.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι «Είναι χρέος όλων μας να το προστατεύσουμε, γιατί είναι προτιμότερο να προχωρήσουμε αργά, από το να αναγκαστούμε να γυρίσουμε πίσω και ένα από τα πράγματα που μπορούν να μας γυρίσουν πίσω, είναι και η προσπάθεια ελάχιστων να λειτουργήσουν τα καταστήματα τους νωρίτερα από το προβλεπόμενο».

Σε συνδυασμό με τον καλό καιρό που αναμένεται το Σαββατοκύριακο, οι ανησυχίες των ιθυνόντων, αυξάνονται από τις εικόνες αυτές, πολλώ δε μάλλον που τη Δευτέρα ανοίγει όλο το λιανεμπόριο πλην εμπορικών κέντρων.

ΕΛΑΣ προς αστυνομικούς για κορωνο-πάρτι: Μακριά από αντιπαραθέσεις

Σύμφωνα με διαταγή του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλη Καραμαλάκη, ρόλο «πυροσβεστικό» και όχι κατασταλτικό, καλούνται να παίξουν οι αστυνομικές δυνάμεις, απέναντι στους νεαρούς πού παρατηρήθηκε να συγκεντρώνονται στις πλατείες μετά τη μερική άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό, μετά και τα όσα συνέβησαν στην πλατεία Αγίας Παρασκευής.

Στη διαταγή, αφού αναφέρεται αναλυτικά στον επαγγελματισμό την αποφασιστικότητα και την υπευθυνότητα, καθώς και στο πνεύμα συμπαράστασης και συνεργασίας με τους πολίτες, που έδειξε η αστυνομία κατά τη διάρκεια της καραντίνας, επισημαίνεται ότι είναι κρίσιμο και αναγκαίο να επιδείξει την ίδια στάση κατανόηση, συμπάθεια και εμπιστοσύνη προς κάθε πρόσωπο, στη φάση της αποκλιμάκωσης των μέτρων.

Η απομάκρυνση πλήθους από μία πλατεία, και μάλιστα πλήθους που προέρχεται από πολυήμερο εγκλεισμό, χωρίς πολλές επιλογές αποφόρτισης, είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα, που ενδεχομένως εγείρει κινδύνους για την δημιουργία αχρείαστων εστιών έντασης με ανεξέλεγκτες συνέπειες. Το σχέδιο… αποσυμπίεσης λοιπόν, περιλαμβάνει τη χρησιμοποίηση «ειρηνοποιών» αστυνομικών, εκείνων που έχουν εκπαιδευτεί στη διαπραγμάτευση και διαχείριση πλήθους.