ΑρχικήΕπικαιρότηταΕΛΑΣ: 6 συλλήψεις για τις βίαιες συμπλοκές στη Σταυρούπολη- Τα γεγονότα έξω...

ΕΛΑΣ: 6 συλλήψεις για τις βίαιες συμπλοκές στη Σταυρούπολη- Τα γεγονότα έξω από το σχολείο

Σοκ έχουν προκαλέσει τα άγρια επεισόδια που έλαβαν χώρα το πρωί της Τετάρτης (29/9), στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης έξω από το 1ο και το 2ο ΕΠΑΛ της περιοχής, με κουκουλοφόρους να βγαίνουν μέσα από τα σχολεία και να επιτίθενται στους αντιφασίστες φοιτητές που διαδήλωναν.

Η Ελληνική Αστυνομία για τα συγκεκριμένα επεισόδια που οδήγησαν στον τραυματισμό μαθητών, προχώρησε σε 34 προσαγωγές και 6 συλλήψεις ατόμων που ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία 15 έως 17 ετών.

         

Το γραφείο Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Θεσαλλονίκης, με τη σειρά του, εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τη σημερινή συγκέντρωση στη Σταυρούπολη, αναφέροντας τα εξής:

«Πρωινές ώρες σήμερα (Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021), έξω από Επαγγελματικό Λύκειο στην περιοχή της Σταυρούπολης, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας από φοιτητικές οργανώσεις και συλλογικότητες, με αφορμή γεγονότα που έλαβαν χώρα την προηγούμενη ημέρα στο ίδιο σημείο.

Για τον σκοπό αυτό εξ’ αρχής στον χώρο είχαν αναπτυχθεί αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες πραγματοποιούσαν προληπτικούς ελέγχους στην ευρύτερη περιοχή. Οι διατιθέμενες δυνάμεις εντόπισαν και προσήγαγαν πέντε (5) άτομα, τα οποία κατευθύνονταν προς το ανωτέρω σχολείο, εκ των οποίων τρία (3) συνελήφθησαν, για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, άτομα τα οποία βρίσκονταν σε προαύλιο χώρο του ανωτέρω σχολικού συγκροτήματος, ομοιόμορφα σχεδόν ενδεδυμένα (με μαύρα ρούχα) και έχοντας καλυμμένα χαρακτηριστικά προσώπου, έρριψαν εξωτερικά αυτού αντικείμενα, μεταξύ των οποίων τέσσερις (4) αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς (μολότοφ).

Αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες είχαν διατεθεί στο σημείο, επενέβησαν άμεσα και απέτρεψαν περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν σαράντα (40) προσαγωγές ατόμων, από τα οποία έξι (6) συνελήφθησαν και σε βάρος τους σχηματίσθηκαν δικογραφίες για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.

Θυμίζουμε πως η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως ζήτησε άμεσα την παρέμβαση εισαγγελέα για τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας:

«Το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, σχετικά με τα επεισόδια στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, ανακοινώνει:

Βίαιες συμπεριφορές σαν αυτές που σημειώθηκαν στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης είναι απολύτως καταδικαστέες και δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές.

Μεμονωμένες ομάδες δεν μπορούν να στέκονται εμπόδιο στην πρόοδο των παιδιών μας και να αμαυρώνουν τα σχολεία μας, χώρους γνώσης, δημιουργίας, ελεύθερης σκέψης.

Με αναφορά της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως προς τον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ζητείται η παρέμβασή του για τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης».

Τα γεγονότα έξω από το σχολείο 

Οι μαθητές βρίσκονταν μέσα στις τάξεις, όταν ομάδα ατόμων με κουκούλες επιτέθηκαν με πέτρες, μολότοφ, μπουκάλια και άλλα αντικείμενα από τον αύλειο χώρο του σχολείου προς τη μεριά συγκεντρωμένων φοιτητών και εκπροσώπων εκπαιδευτικών ενώσεων.

Αυτή την ώρα, οι φοιτητές έχουν αποχωρήσει από το σημείο όπου η αστυνομία τους είχε απωθήσει για περίπου 1,5 ώρα, προκειμένου να τους κρατήσει σε απόσταση από την περίμετρο του σχολείου, καθώς τα άτομα που τους επιτέθηκαν νωρίτερα προσπαθούσαν και πάλι να εισέλθουν στον αύλειο χώρο για να το χρησιμοποιήσουν ως ορμητήριο νέας επίθεσης. Οι φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους γύρω από το σχολείο, ενώ γονείς παραλαμβάνουν σταδιακά τα παιδιά τους δηλώνοντας φοβισμένοι από τα γεγονότα και ανήσυχοι για την ασφάλεια των μαθητών.

Στο μεταξύ, μέλη συνδικαλιστικών εκπαιδευτικών οργανώσεων απευθύνθηκαν σε εκπαιδευτικούς του σχολείου κατηγορώντας τους ότι επιτρέπουν τη είσοδο εξωσχολικών ακραίων στοιχείων.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες μαθητών

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες μαθητών του 1ου και 2ου ΕΠΑΛ Σταυρούπολης αναφορικά με τα όσα εκτυλίσσονται τις δύο τελευταίες μέρες.

Η Δήμητρα, νεαρή μαθήτρια που φοιτά στην Α’ Λυκείου στο ΕΠΑΛ δηλώνει στο thesstoday,τρομοκρατημένη εξαιτίας των εξωσχολικών περιθωριακών στοιχείων που βάλλουν κατά της εκπαιδευτικής κοινότητας, ενώ, ταυτόχρονα, υπογραμμίζει τον φόβο της ακόμη και στο σχόλασμα του σχολείου.

Η κοπέλα μίλησε επίσης και για τον ξυλοδαρμό μιας μαθήτριας και ενός μαθητή που πήγαν να την υπερασπιστούν, όπου της επιτέθηκαν γιατί μίλησε στα ΜΜΕ και καταδίκασε τα επεισόδια. Μάλιστα ο μαθητής, όπως αναφέρει η κοπέλα, τραυματίστηκε σοβαρά, έσπασε η μύτη του και το ένα του μάτι πρήστηκε.

«Κάποιοι φασίστες επιτέθηκαν στην κοπέλα που εξηγούσε τι ακριβώς έγινε χθες, την χτύπησαν, και ενώ προσπάθησε ένα αγόρι να την προστατεύσει, τον χτύπησαν και αυτόν. Έπειτα ήρθαν όλοι, και οι φασίστες άρχισαν να τους δέρνουν με σίδερα. Οι φασίστες ήταν εξωσχολικοί, και τους έδειραν ακόμη και με μαχαίρια. Φοβόμαστε πάρα πολύ γιατί δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει. Δεν ξέρω πως μπήκαν στο σχολείο», δήλωσε η νεαρή μαθήτρια, τονίζοντας επίσης ότι «οι καθηγητές λένε να μην βγαίνουν έξω από την τάξη, καθώς υπήρχαν πάρα πολλά ατυχήματα. Είδα μαχαίρια, σίδερα, ξύλα».

«Μας απειλούν για να πάμε με το μέρος τους»

«Εντός του σχολείου βρίσκονται άτομα του ακροδεξιού χώρου, εξωσχολικοί αλλά και μαθητές, οι οποίοι κρατάνε μαχαίρια, σίδερα και ξύλα, φωνάζουν φασιστικά συνθήματα και τρομοκρατούν όποιον εκφράζει αντίθετη άποψη. Οι καθηγητές, που προσπαθούν να αποφύγουν τα χειρότερα και να διατηρούν ηρεμία για την προστασία των ανηλίκων, επιχείρησαν να απομακρύνουν τους εξωσχολικούς ωστόσο η κατάσταση φαίνεται να είναι ανεξέλεγκτη», τόνισε η μαθήτρια, η οποία κατήγγειλε ότι δέχονται απειλές από συμμαθητές τους για να πάνε με το μέρος τους.

«Φοβόμαστε πάρα πολύ γιατί δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει. Είμαστε τρομοκρατημένοι. Φοβόμαστε να βγούμε έξω, να σχολάσουμε», αναφέρει το κορίτσι.

Ναζιστικός χαιρετισμός μέσα από το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της επίθεσης, πολλοί από τους κουκουλοφόρους εντός του προαύλιου χώρου, που επιτίθεντο κατά όσων βρισκόταν εκτός, πραγματοποιούσαν ναζιστικούς χαιρετισμούς, με προτεταμένο το δεξί τους χέρι. Μάλιστα, η ενέργεια αυτή είχε χαρακτήρα άκρως επιδεικτικό, αφού γινόταν κατά συρροή από τα άτομα αυτά, τα οποία δεν δίσταζαν να χαιρετούν κατ’ αυτόν τον τρόπο μπροστά στις κάμερες και στους δημοσιογράφους, που κάλυπταν τα επεισόδια.