EMA: Εγκρίθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca

16 mins read

O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε πριν από λίγο το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της COVID – 19. Είναι το τρίτο εμβόλιο που εγκρίνεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.
Το εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης για την Covid-19 αναμένεται ότι θα παράσχει κάποια προστασία σε άτομα άνω των 55 ετών, όμως είναι δύσκολο να διευκρινιστεί στην παρούσα φάση πόση θα είναι αυτή, ανέφερε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.
«Αναμένεται τουλάχιστον κάποια προστασία σε αυτήν την υποομάδα (σ.σ. του πληθυσμού) μολονότι το ακριβές επίπεδο προστασίας δεν μπορεί να εκτιμηθεί αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Μπρούνο Σεπόντες, ο Πορτογάλος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση του EMA, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή.
Ο Σεπόντες σημείωσε ότι η σύσταση του ΕΜΑ να εμβολιάζονται άτομα άνω των 18 ετών δεν έρχεται σε αντίθεση με την πρόταση της γερμανικής επιτροπής εμβολιασμών, η οποία θεωρεί ότι θα πρέπει να χορηγείται το συγκεκριμένο εμβόλιο σε ενηλίκους έως 64 ετών.
Η απόφαση για την έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca ελήφθη με τη σύμφωνη γνώμη όλων των χωρών μελών του ΕΜΑ, πρόσθεσε.
Η εκτελεστική διευθύντρια του Οργανισμού, Έμερ Κουκ, επισήμανε ότι το σύνθετο πακέτο δεδομένων που παρείχε η AstraZeneca για το εμβόλιό της κατέστησε δύσκολη την αξιολόγησή του.
Ο Σεπόντες είπε επίσης ότι τόσο το εμβόλιο της AstraZeneca όσο και εκείνα που βασίζονται στο «αγγελιαφόρο RNA» θα είναι σχετικά εύκολο να «προσαρμοστούν» ώστε να καλύπτουν και τα νέα, παραλλαγμένα στελέχη του SARS-CoV-2.
Αναφερόμενος στον εμβολιασμό των εγκύων, σημείωσε ότι τα δεδομένα είναι πολύ περιορισμένα και ότι θα πρέπει να αποφασίζεται κατά περίπτωση.
Η Ευρώπη χρειάζεται επειγόντως περισσότερα εμβόλια προκειμένου να επισπεύσει το πρόγραμμα ανοσοποίησης των Ευρωπαίων, με εμβόλια όπως αυτά της AstraZeneca και της Pfizer να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην παράδοση των ποσοτήτων τις οποίες είχαν υποσχεθεί για τους πρώτους μήνες του έτους.
Το εμβόλιο της AstraZeneca θα πρέπει να χορηγείται μόνο σε ανθρώπους μεταξύ 18 και 64 ετών, λόγω έλλειψης δεδομένων για το πόσο αποτελεσματικό είναι σε μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους, ανέφερε χθες, Πέμπτη, σε προσχέδιο σύστασης η επιτροπή εμβολιασμού της Γερμανίας.
Στην ανακοίνωση του Οργανισμού αναφέρεται:
«Τα συνδυαστικά αποτελέσματα τεσσάρων κλινικών μελών στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βραζιλία  και τη Νότια Αφρική έδειξαν ότι το εμβόλιο της AstraZeneca ήταν ασφαλές και αποτελεσματικό  στην προστασία ατόμων άνω των 18 ετών.
Οι δοκιμές αυτές ενέπλεξαν περίπου 24.000 ανθρώπους συνολικά».

Facebook Comments

Τελευταία Νέα