ΑρχικήΕπικαιρότηταΕμβολιασμοί: Τι θα ισχύσει για τους εφήβους - Ποια εμβόλια θα χρησιμοποιηθούν

Εμβολιασμοί: Τι θα ισχύσει για τους εφήβους – Ποια εμβόλια θα χρησιμοποιηθούν

H θωράκιση των ανηλίκων βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ειδικών της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών υπό την απειλή της μετάλλαξης Δέλτα, γνωστής ως ινδικής μετάλλαξης, του κορωνοϊού, την ώρα που η χώρα μας αποδύεται σε μια μάχη με το χρόνο για την οικοδόμηση τείχους ανοσίας, πριν το νέο, ιδιαίτερα μεταδοτικό, μεταλλαγμένο στέλεχος, πυροδοτήσει το επόμενο κύμα της επιδημίας.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου, ανάφερε χαρακτηριστικά στην ενημέρωση της περασμένης Δευτέρας ότι «η διασπορά του ιού με τη μετάλλαξη Δέλτα θα αφορά, όπως φαίνεται από τα μέχρι σήμερα δεδομένα, κυρίως ανεμβολίαστους, ανοσοκατασταλμένους και τα παιδιά τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί».

Η απειλή της πολλαπλάσια μεταδοτικότερης μετάλλαξης Δέλτα (είναι κατά 50% -70% πιο μεταδοτική από το βρετανικό στέλεχος (Άλφα), το οποίο είναι κατά 50% πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος της Ουχάν) έθεσε ίσως πιο πρώιμα από όσο αναμενόταν στο τραπέζι της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών το ζήτημα του εμβολιασμού των εφήβων ηλικίας άνω των 16 ετών με εμβόλια mRNA (Pfizer/BioNTech, Moderna). Οι εισηγήσεις της Επιτροπής θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες, αλλά διαφαίνεται ότι θα ενταχθούν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και οι υγιείς έφηβοι από 16 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί συμφωνούν να προχωρήσουν σε απλή σύσταση προς τους γονείς να εμβολιάσουν τα υγιή παιδιά ηλικίας 16 χρόνων και άνω, και σε ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό των παιδιών με υποκείμενα νοσήματα ηλικίας 12 χρόνων και άνω, όπως συμβαίνει ήδη κατά εμβολιαστικό το σχέδιο «Ελευθερία» για εφήβους άνω των 16 ετών.

Ο στόχος της εμβολιαστικής κάλυψης στο 80% του πληθυσμού αλλάζει τον προγραμματισμό των αρμοδίων σχετικά με την οικοδόμηση του τείχους ανοσίας – μέχρι πρότινος οι ειδικοί ανέφεραν ότι αρκεί η ανοσία για το 60% του πληθυσμού. Κατά την εκτίμηση του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριου Θεμιστοκλέους, ο στόχος δύναται να επιτευχθεί έως το τέλος του καλοκαιριού εφόσον βεβαίως και διστακτικοί πολίτες φτάσουν στα εμβολιαστικά κέντρα.

Μέχρι στιγμής, οι εμβολιασμοί στη χώρα ανέρχονται σε 8.299.173, 4.800.359 για μία δόση και 3.730.060 πλήρεις εμβολιασμούς, ενώ επιτυχημένη στρατηγικά αποδείχτηκε η ανακοίνωση της κυβέρνησης να χορηγήσει 150 Ευρώ μέσω του λεγόμενου «freedom pass»  για κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες σε νέους 18-25 ετών: μέσα σε 24 ώρες, η ομάδα έφτασε τα 18.000 προγραμματισμένα ραντεβού, διπλάσια όλης της προηγούμενης εβδομάδα. Ειδικότερα, οι πολίτες από 18 έως 25 ετών έκλειναν περίπου 9000 ραντεβού την ημέρα, και τη Δευτέρα μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις ο αριθμός ανέβηκε στις 18.500, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας.

Καθηγητής Χρούσος: Μέσα στον Ιούλιο ο εμβολιασμός των παιδιών 15-17 ετών

Ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Γιώργος Χρούσος, μιλώντας στoν ΑΝΤ1,  αναφέρθηκε στη μετάλλαξη Δέλτα, τονίζοντας ότι είναι πολύ πιο επιθετική και μεταδίδεται πολύ εύκολα, ενώ φαίνεται να χτυπάει με μεγαλύτερη συχνότητα τους νέους.

Ωστόσο, σημείωσε ότι όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι, προστατεύονται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη μετάλλαξη Δέλτα, ασθενούν πολύ δύσκολα, αλλά ακόμη κι αν ασθενήσουν θα το περάσουν με ήπια συμπτώματα.

Αναφερόμενος στους εμβολιασμούς των νέων, είπα ότι μετά την ανακοίνωση της «κάρτας ελευθερίας», αυξήθηκαν τα ραντεβού και τις πρώτες 24 ώρες μετά την ανακοίνωση κλείστηκαν περισσότερα από 18.000 ραντεβού.

Τέλος και σε ότι αφορά τον εμβολιασμό των εφήβων 15-17 ετών, ο κ. Χρούσος είπε ότι θα ξεκινήσει άμεσα και πιθανότατα μέσα στον Ιούλιο.

Τζανάκης: Οι άνω των 15 ετών πρέπει να εμβολιαστούν

Από την πλευρά του, ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και ερωτηθείς αν τα παιδιά μπορεί να έχουν κάποιες σοβαρές επιπλοκές από τη μετάλλαξη Δέλτα, τόνισε ότι όλοι οι κορωνοϊοί μπορούν να προκαλέσουν, σε σπάνιες περιπτώσεις, νόσο kawasaki και άλλες καρδιαγγειακές νόσους. «Δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να νοσήσει έστω και ασυμπτωματικά ένα παιδί γιατί τέτοια προβλήματα μπορεί να τα εκδηλώσει 1-1,5 μηνά μετά την αρχική νόσηση.  Κι εδώ έρχεται η μεγάλη ανάγκη να εμβολιαστούμε εμείς οι μεγάλοι για να μην κολλήσουμε τα παιδιά. Είναι δυνατόν να έχουν τα παιδιά μας αυτούς τους κινδύνους; Είναι δυνατόν να τα στείλουμε τον Σεπτέμβρη στο σχολείο, να διατρέχουν αυτούς τους κινδύνους με δασκάλους, καθηγητές, γονείς και παππούδες ανεμβολίαστους;», ανέφερε ο κ. Τζανάκης. 

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι «η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών πρέπει να συμπεριλάβει και τον κλάδο των εκπαιδευτικών, γιατί ένας εκπαιδευτικός μπορεί να λειτουργήσει ως υπερμεταδότης, καθώς έχει να κάνει με μεγάλες ομάδες παιδιών, με τα οποία θα συγχρωτιστεί και θα έρθει σε στενή επαφή». 

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εμβολιασμών των παιδιών, εξέφρασε την άποψη ότι τα παιδιά από 15 ετών και άνω, δεδομένου ότι λογίζονται ως ενήλικες, θα πρέπει να εμβολιαστούν.  

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ