ΑρχικήΕπικαιρότητα«Εμένα χτύπησαν»: Το βίντεο της νέας καμπάνιας του Υπουργείου Παιδείας κατά του...

«Εμένα χτύπησαν»: Το βίντεο της νέας καμπάνιας του Υπουργείου Παιδείας κατά του bullying

Το Υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα ένα νέο βίντεο στο πλαίσιο καμπάνιας κατά του σχολικού εκφοβισμού, στο οποίο παρακολουθούμε παρέες παιδιών να κάνουν bullying σε συμμαθητές τους αλλά και οικογένειες, ανήσυχες, να βλέπουν στην τηλεόραση σκηνές βίας ανάμεσα σε εφήβους και να διερωτώνται αν έχει κάποια συμμετοχή σε αυτό το δικό τους παιδί.

Στο τέλος, το βίντεο προτρέπει τα παιδιά που είναι είτε θύματα είτε μάρτυρες τέτοιων περιστατικών, να μιλήσουν.

Στο κείμενο που συνοδεύει τη δημοσίευση του βίντεο στο YouTube γράφει:

«Για να σπάσει ο κύκλος της σχολικής βίας, πρέπει να μιλήσεις πρώτα εσύ. Αν είσαι μαθητής/μαθήτρια ή γονέας μαθητή που βιώνει bullying στο σχολείο, μπες στο https://stop-bullying.gov.gr και κάνε αναφορά. Το σχολείο σου μαζί με μια ομάδα ειδικών θα διαχειριστούν το ζήτημα σου με ασφάλεια, μέχρι να επιλυθεί».

Τα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. για τα έτη 2015-2023 καταγράφουν κατακόρυφη αύξηση μεταξύ 2022 και 2023 (συγκριτικά με το 2019 – προ πανδημίας) των περιστατικών σωματικών βλαβών, εγκλημάτων κατά της ιδιοκτησίας και κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής με ανήλικους δράστες.

Αυτή είναι η εικόνα μόνο των καταγεγραμμένων περιστατικών και όχι του αριθμού όσων δεν καταγγέλλονται. Αύξηση (στοιχεία 2023) παρατηρείται ως προς το φύλο των ανήλικων παραβατών (αγόρια 80% και κορίτσια 13%) και ως προς την ηλικία (ξεκινούν στα 12-14).

Δείχνουν επίσης ότι αυξάνονται η τάση συγκρότησης ομάδων ανηλίκων, καθώς και η εμπλοκή τους στην αθλητική και εξτρεμιστική βία. Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις πολυπαραβατικών ανηλίκων, οι οποίοι έχουν ποινικό ιστορικό και απασχολούν συστηματικά την Αστυνομία.

Δείτε το βίντεο: