ΑρχικήΕπικαιρότηταΕμμανουλούδης: Τι θα συνέβαινε αν τα καιρικά φαινόμενα της Θεσσαλίας είχαν πλήξει...

Εμμανουλούδης: Τι θα συνέβαινε αν τα καιρικά φαινόμενα της Θεσσαλίας είχαν πλήξει την Αττική (video)

Ο Διευθυντής του εργαστηρίου ανάλυσης και διαχείρισης φυσικών καταστροφών, Δημήτρης Εμμανουλούδης, μιλώντας στην ΕΡΤ για τις φυσικές καταστροφές, αναφέρθηκε σε ένα τραγικό σενάριο.

Σημείωσε ότι οι φυσικές καταστροφές, δηλαδή οι πλημμύρες, οι καύσωνες και οι σεισμοί είναι η πρώτη αιτία θανάτων στον κόσμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Συμπλήρωσε δε ότι το φαινόμενο των πλημμυρών έχει συμβεί πολλές φορές στη Θεσσαλία. Πότε τα νερά θα τραβηχτούν εντελώς κανείς δεν μπορεί να το γνωρίζει.

Αυτή η κατάσταση ξεπέρασε κάθε υδρολογική λογική”, τόνισε ο καθηγητής και συμπλήρωσε ότι “ο Θεός μας φύλαξε και δεν έπεσε όχι αυτό το ύψος βροχής αλλά ούτε το μισό στην Αθήνα. Η Αθήνα δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί ούτε το ένα τρίτο αυτού του όγκου βροχής. Στις πόλεις μέσα που είναι τα πάντα με τσιμέντο, ότι ποσότητα νερού πέφτει κυλάει αυτόματα. Είναι σαν τον νεροχύτη ή την μπανιέρα μας. Και ένας αδαής θα καταλάβαινε  ότι θα ήταν ταχύτατα τα φαινόμενα των πλημμυρών. Ειδικά αν μιλάμε για κατηφόρες, θα μετατραπούν αυτόματα σε κανάλια νερού, δηλαδή ρέμα. Με πολύ λιγότερο ύψος βροχής θα είχαμε πολύ χειρότερα αποτελέσματα“, κατέληξε.