Εμβόλια Astrazeneca – Johnson & Johnson: Γερμανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι έλυσαν το μυστήριο με τις θρομβώσεις

12 mins read

Το μυστήριο σχετικά με τις σπάνιες θρομβώσεις που συνδέονται με τα εμβόλια της Astrazeneca και της Johnson & Johnson ισχυρίζονται πως έλυσαν επιστήμονες στη Γερμανία.

Οι Γερμανοί επιστήμονες εκτιμούν ότι τα εμβόλια με μια «μικροδιόρθωση» μπορούν οριστικά να σταματήσουν τη συγκεκριμένη αντίδραση.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, ο καθηγητής Ρολφ Μάρσαλεκ (Rolf Marschalek) του Ινστιτούτου Γκέτε στη Φρανκφούρτη, ο οποίος είναι επικεφαλής της συγκεκριμένης έρευνας από τον περασμένο Μάρτιο, δήλωσε ότι η μελέτη του κατέδειξε πως το πρόβλημα βρίσκεται στο άνυσμα των αδενοϊών, που αμφότερα τα εμβόλια χρησιμοποιούν για να μεταδώσουν την πρωτεΐνη-ακίδα του κορωνοϊού μέσα στο σώμα.

Ο μηχανισμός μετάδοσης σημαίνει ότι τα εμβόλια στέλνουν την πρωτεΐνη-ακίδα στον πυρήνα του κυττάρου και όχι στο κυττατικό υγρό (κυτοσόλη) που βρίσκεται μέσα στο κύτταρο όπου ο ιός παράγει κανονικά πρωτεΐνες, ανέφερε ο Μάρσαλεκ και οι υπόλοιποι επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα, όπως προκύπτει από την προδημοσίευση της έκθεσης τους, που περιγράφουν οι FT.

Μόλις βρεθούν μέσα στον πυρήνα του κυττάρου, τμήματα της πρωτεΐνης-ακίδας σπάνε σε κομμάτια, δημιουργώντας παραλλάξεις, που δεν μπορούν να προσδεθούν στην κυτταρική μεμβράνη όπου επισυμβαίνει η διαδικασία ανοσοποίησης.

Ο καθηγητής Marschalek λέει ότι τα εμβόλια μπορούν να επανασχεδιαστούν για να αποφευχθεί το πρόβλημα. Η J&J είναι ήδη σε επαφή μαζί του, είπε στους Financial Times.

Η εταιρεία «προσπαθεί να βελτιστοποιήσει το εμβόλιο της τώρα», είπε στην εφημερίδα. «Με τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας μπορούμε να πούμε στις εταιρείες πώς να μεταλλάξουν αυτές τις αλληλουχίες, κωδικοποιώντας την ακίδα πρωτεΐνης με τρόπο που αποτρέπει τις ακούσιες συζεύξεις».

Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνει δημοσίευμα του Guaradian, άλλοι επιστήμονες έχουν άλλες θεωρίες και η εξήγηση του Marschalek για τις παρενέργειες εξακολουθεί να αποτελεί υπόθεση, η οποία δεν έχει ακόμη εξεταστεί από άλλους ειδικούς.

Facebook Comments