Ένταση στην Αν. Μεσόγειο: Πολεμικά πλοία έξι χωρών στην περιοχή – Ο χάρτης των διεκδικήσεων (photo)

9 mins read

Η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο φαίνεται πως ανεβαίνει κατακόρυφα, καθώς πολεμικά πλοία από Ελλάδα, ΗΠΑ, Γαλλία, Τουρκία, Αίγυπτο και Συρία έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή.

Σύμφωνα με χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου,  που δημοσίευσε ο λογαριασμός Petroleum Economist,  φαίνονται οι διεκδικήσεις και οι οριοθετήσεις των κρατών, αναφορικά με τη δική τους ΑΟΖ, ενώ φαίνονται και οι διεκδικήσεις της Τουρκίας, όπως προκύπτουν από το μνημόνιο που υπέγραψε με τη Λιβύη.

Που βρίσκονται τα πολεμικά πλοία

Τουρκικές φρεγάτες φαίνεται ότι βρίσκονται τόσο στη θαλάσσια περιοχή της Λιβύης, σε συνεργασία με την ακτοφυλακή, όσο και σε αυτήν της Κύπρου.

Μάλιστα, από χθες Κυριακή το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» έφθασε στο θαλάσσιο τεμάχιο 4, που βρίσκεται στα δυτικά της Κύπρου, με απλωμένα τα καλώδιά του. Όπως φαίνεται και στον χάρτη, από μακριά το επιβλέπουν δύο τουρκικές φρεγάτες.

Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα, την ώρα  που το «Γιαβούζ» παραμένει στο Οικόπεδο 8 μαζί με υποστηρικτικά σκάφη. Στα βόρεια του Οικοπέδου 8 πλέει το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκωλ», καθώς και μία φρεγάτα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου Ραφάλ πέταξαν πάνω από την Κύπρο, προκαλώντας την οργή της Άγκυρας.

Σχετικό βίντεο ανήρτησε στο Twitter η Γαλλίδα πρέσβης στην Κύπρο, Ιζαμπέλ Ντιμόντ:

Facebook Comments