ΑρχικήΕπικαιρότηταΈντεκα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα στην Ελλάδα - Μαγιορκίνης: «Θα αυξηθούν»

Έντεκα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα στην Ελλάδα – Μαγιορκίνης: «Θα αυξηθούν»

Προς το παρόν η χώρα μας μετρά μεμονωμένα περιστατικά, 11 στον αριθμό από το μεταλλαγμένο στέλεχος Δ, επεσήμανε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ωστόσο, όπως εξήγησε με την αύξηση του αριθμού των επισκεπτών στη χώρα θα αυξηθούν και τα περιστατικά της μετάλλαξης Δ.

Όπως ανέφερε, το στέλεχος της λεγόμενης «ινδικής μετάλλαξης» χαρακτηρίζεται από αυξημένη διεισδυτικότητα ως αποτέλεσμα αυξημένης μεταδοτικότητας και διαφυγής από ανοσολογική απόκριση στα παλαιότερα στελέχη.

Το  μεταλλαγμένο στέλεχος Δ, αρχικά συνδέθηκε με την αύξηση των κρουσμάτων στην Ινδία κι έπειτα με την επιδημική έξαρση στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Πορτογαλία και το Ισραήλ.

Η βασική διαφορά του με άλλες μεταλλάξεις είναι ότι δεν έχει σημαντική αλληλοεπικάλυψη με τα υπόλοιπα Variants of Concern (στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος), στοιχείο που δείχνει ότι ο ιός βρήκε στο στέλεχος Δ μια εναλλακτική οδό εξέλιξης.

«Οι υπάρχουσες μελέτες, πάντως, δείχνουν ότι η καλύτερη αντιμετώπιση του στελέχους Δ θα επιτευχθεί μέσω αύξησης της πλήρους εμβολιαστικής κάλυψης. Θα πρέπει, λοιπόν, να επισπεύσουμε το ραντεβού μας με το εμβόλιο και να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας», επεσήμανε ο κ. Μαγιορκίνης και εξήγησε ότι σε άλλες χώρες που έχει προκαλέσει σημαντική αύξηση των κρουσμάτων οι εξάρσεις είναι κυρίως ανάμεσα σε νέους και μη εμβολιασμένους.