ΑρχικήΕπικαιρότηταΈντονες αντιδράσεις κατοίκων στις περιοχές που περνά η μαριονέττα Αμάλ

Έντονες αντιδράσεις κατοίκων στις περιοχές που περνά η μαριονέττα Αμάλ

«Μη μας ξεχνάτε» είναι το μήνυμα που μεταφέρει η 9χρονη Αμάλ που ξεκίνησε από τη Συρία και διασχίζει την Ευρώπη, αναζητώντας τη μητέρα της στη γη που απλώνεται μπροστά της.

Περπατάει από χώρα σε χώρα, γνωρίζει άλλα παιδιά και ανθρώπους, πάντα με την ελπίδα πως κάπου θα υπάρχει γι’ αυτήν το σπίτι που θα μείνει, θα μεγαλώσει, θα μορφωθεί και θα φτιάξει τον δικό της κόσμο.

Ποια είναι όμως η «Μικρή Αμάλ»; 

Bevan Roos

Oι αντιδράσεις 

«Μπλόκο» στην έλευση της κούκλας στην Καλαμπάκα, φαίνεται να βάζουν οι τοπικές αρχές, μετά και την επιστολή του Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων, ο οποίος τόνισε πως «ουδεμίαν έγκριση δίνει και ουδεμίαν άδεια παρέχει για την πραγματοποίηση των σχετικών δρώμενων».

Τι αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή ο Μητροπολίτης:

“Ουδεμίαν έγκριση δίδουμε και ουδεμίαν άδεια παρέχουμε για την πραγματοποίηση των σχετικών δρώμενων, όπως αυτά περιγράφονται στήν επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος walkwithamal.org κα αφορούν στην εκτέλεση ασκήσεων «top rope και slackline από το Climb in Meteora στον προαύλιο χώρο του παρεκκλησίου του Αγίου Αντωνίου στην Καλαμπάκα » ή στην «Μονή Αγίου Αντωνίου Μετεώρων», όπως αναφέρεται σε τοπικά ΜΜΕ. 

Δεν επιτρέπουμε την πραγματοποίηση και κινηματογράφηση αναλόγων δραστηριοτήτων εντός του ιερού χώρου των Αγίων Μετεώρων, αλλά και σε κάθε άλλο περιβάλλοντα θρησκευτικό χώρο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας Σταγών και Μετεώρων, καθώς δεν συνάδουν με τον θρησκευτικό χαρακτήρα και την πολιτιστική παράδοση της περιοχής.

Ανάλογες δραστηριότητες, άλλωστε, δεν μπορούν να επιτραπούν και λόγω των μέτρων προστασίας κατά της διασποράς του κορονοϊού και μάλιστα, την στιγμή κατά την οποίαν απαγορεύονται οι συναθροίσεις, οι θρησκευτικές εκδηλώσεις και Λιτανείες, τελευταίως δε, δεν επιτράπηκε σε όλη την χώρα η λιτάνευση της αγίας εικόνος της Παναγίας μας!”

Μέχρι στιγμής, και ο δήμαρχος Μετεώρων Θοδωρής Αλέκος εμφανίζεται αρνητικός στην πραγματοποίηση του φεστιβάλ στην Καλαμπάκα στις 29 Αυγούστου. 

Παράλληλα, σε ανακοίνωση του και ο Σύλλογος Μετεώρων Λιθόπολις, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

“Η Ελλάδα μας, πρώτη αυτή από όλη την Ευρώπη, είναι η χώρα που βάσταξε στις πλάτες της το λεγόμενο προσφυγικό πρόβλημα από την αρχή του και με ανυπολόγιστο κόστος…Αλλά, η περίπτωση της μικρής Αμάλ είναι εντελώς διαφορετική. Η «προσφυγοπούλα», που όπου να΄ ναι καταφθάνει, είναι ένα διεθνές projectκάποιων καλοπληρωμένων ΜΚΟ, υποστηριζόμενο από προοδευτικούς, υποτίθεται, τοπικούς άρχοντες, μια πλειάδα συστημικών ΜΜΕ, «χριστιανικών» προτεσταντικών κοινοτήτων και βέβαια αρκετών οργανώσεων για την προάσπιση – με το αζημίωτο, πάντοτε- των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτοί είναι που προμοτάρουν αυτή την καμπάνια. Και ζητούν από μας να την υποδεχθούμε μετά βαΐων και κλάδων…Για τον Σύλλογό μας ο ερχομός και η περιφορά αυτής της καρικατούρας στον τόπο μας αποτελεί, όχι μόνο προσβολή, αλλά και μία ακόμη προφανή προσπάθεια απαξίωσης και υποβάθμισης του πολιτιστικού –χριστιανικού και ορθόδοξου- χαρακτήρα της περιοχής μας. Και μάλιστα μια εσκεμμένη προσπάθεια ευτελισμού της παράδοσής μας.”

Το Ταξίδι στην Ελλάδα

Πρώτος σταθμός της Αμάλ στην χώρα μας ήταν η Χίος. Την Αμάλ υποδέχτηκαν στο νησί, οι τοπικές κοινότητες τραγουδώντας παραδοσιακά Παινέματα, – γραμμένα όμως ειδικά για εκείνη- γεμάτα ευχές για το ταξίδι της.

amal_marioneta

Στις 27 Αυγούστου θα επισκεφθεί τα Ιωάννινα και τον προσφυγικό καταυλισμό Κατσικά, όπου χίλια πεντακόσια φωτεινά μηνύματα θα της δείξουν τον δρόμο για το κέντρο της πόλης, ενώ στις 28 Αυγούστου θα «χαθεί» μέσα στο Κάστρο και θα βρεθεί στη σκηνή του Ιτς Καλέ σε μία παράσταση μουσικής και χορού.

Την επόμενη, στις 29 Αυγούστου, την περιμένει μία περιπέτεια αναρρίχησης στα Μετέωρα, αλλά και τα Τρίκαλα, όπου θα την υποδεχτούν εκατόν πενήντα τεράστια λουλούδια για να την συνοδέψουν μέσα στην πόλη.

Η Αμάλ θα συνεχίσει το περπάτημα προς τη Λάρισα, όπου στις 31 Αυγούστου θα παρακολουθήσει μία διαδραστική συναυλία που θα δώσει ζωή σε τριακόσιες μαριονέτες.

Δύο μέρες αργότερα, την 1η Σεπτεμβρίου θα κατηφορίσει προς την Ελευσίνα. Στις 2 Σεπτεμβρίου θα επισκεφθεί την Αθήνα, όπου θα παραμείνει για δύο ολόκληρες ημέρες. Στη μεγαλούπολη, για να μην χάσει το δρόμο της, θα δέσει μια κλωστή από τον Μίτο σε έναν φανοστάτη, αφήνοντας τα ίχνη της πορείας της όσο περπατά στην πόλη.

Στις 3 Σεπτεμβρίου θα βρεθεί σε μία εγκατάσταση ανοιχτού χώρου με εικόνες από όνειρα ή και εφιάλτες από τον τόπο που άφησε πίσω της.

Αναζητά ένα καταφύγιο και το βρίσκει στον τελευτά ίο σταθμό της στον Πειραιά, στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου. Χίλια πουλιά θα την αποχαιρετήσουν το πρωί στο λιμάνι με ευχές για το μακρύ της ταξίδι που συνεχίζει προς την Ιταλία.

Πηγή φωτό: tameteora.gr , euronews.com, protothema.gr