ΑρχικήΕπικαιρότηταΕπαναστατική ιατρική ανακάλυψη: Το άγνωστο τμήμα του ανοσοποιητικού που παράγει φυσικά αντιβιοτικά

Επαναστατική ιατρική ανακάλυψη: Το άγνωστο τμήμα του ανοσοποιητικού που παράγει φυσικά αντιβιοτικά

Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα άγνωστο μέχρι σήμερα τμήμα του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει πολύτιμη πηγή νέων αντιβιοτικών.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι ένας μηχανισμός ανακύκλωσης πρωτεϊνών στον οργανισμό μας διαθέτει μια κρυφή λειτουργία, ικανή να παράγει χημικές ουσίες που εξοντώνουν βακτήρια.

Ανατροπή στη γνώση μας για την άμυνα του οργανισμού

Η ανακάλυψη, που προέρχεται από το Ινστιτούτο Weizmann του Ισραήλ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, αλλάζει ριζικά την κατανόησή μας για τον τρόπο που το ανθρώπινο σώμα καταπολεμά τις λοιμώξεις.

Οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν στο πρωτεάσωμα – έναν μικροσκοπικό μηχανισμό που βρίσκεται σε κάθε κύτταρο του οργανισμού και είναι υπεύθυνος για τη διάσπαση και την ανακύκλωση πρωτεϊνών.

Ωστόσο, μέσα από μια σειρά πειραμάτων, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το πρωτεάσωμα μπορεί να ανιχνεύει βακτηριακές λοιμώξεις και να μεταμορφώνεται σε ένα αμυντικό εργοστάσιο παραγωγής αντιμικροβιακών ουσιών.

«Αυτή η ανακάλυψη είναι συναρπαστική, γιατί μέχρι σήμερα δεν γνωρίζαμε ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο», δήλωσε η καθηγήτρια Yifat Merbl από το Ινστιτούτο Weizmann. «Πρόκειται για έναν εντελώς νέο μηχανισμό ανοσίας, που μας προστατεύει από βακτηριακές λοιμώξεις και μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα γενιά φυσικών αντιβιοτικών».

Φυσικά αντιβιοτικά από τον ίδιο μας τον οργανισμό

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε μια προσέγγιση που αποκάλεσε “αναζήτηση σε κάδο απορριμμάτων” (dumpster diving), προκειμένου να εντοπίσει και να απομονώσει αυτές τις φυσικές αντιβιοτικές ουσίες.

Τα αποτελέσματα των δοκιμών ήταν εντυπωσιακά:

  • Οι ουσίες δοκιμάστηκαν σε βακτήρια στο εργαστήριο και σε πειραματόζωα με πνευμονία και σήψη, με επιτυχία συγκρίσιμη με καθιερωμένα αντιβιοτικά.
  • Όταν οι επιστήμονες απενεργοποίησαν το πρωτεάσωμα, τα κύτταρα έγιναν πολύ πιο ευάλωτα σε βακτηριακές λοιμώξεις, όπως η Σαλμονέλα.

Μια ανακάλυψη που αλλάζει τους κανόνες της ιατρικής

Ο καθηγητής Daniel Davis, επικεφαλής του τμήματος Βιοεπιστημών στο Imperial College London, χαρακτήρισε την ανακάλυψη «εξαιρετικά προκλητική και συναρπαστική», καθώς αλλάζει ριζικά την αντίληψή μας για την ανοσολογική άμυνα του οργανισμού.

«Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι πρόκειται για έναν εντελώς άγνωστο μέχρι σήμερα μηχανισμό, μέσω του οποίου τα κύτταρά μας παράγουν αντιβακτηριακές ουσίες. Είναι μια εξέλιξη μεγάλης σημασίας και απόλυτα απρόσμενη», δήλωσε ο Davis.

Ωστόσο, επεσήμανε ότι η μετατροπή αυτής της ανακάλυψης σε νέα αντιβιοτικά απαιτεί περαιτέρω έρευνα και δοκιμές.

Ελπίδα για τη μάχη κατά των ανθεκτικών βακτηρίων

Η ανακάλυψη αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε μια περίοδο που η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει την αυξανόμενη απειλή των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων.

Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι ετησίως εκτιμάται ότι χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας λοιμώξεων που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τα υπάρχοντα αντιβιοτικά. Παρά την επείγουσα ανάγκη, οι επενδύσεις στην ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών έχουν μειωθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες.

Σε αυτό το σκοτεινό τοπίο, η νέα ανακάλυψη προσφέρει αισιοδοξία.

«Ένας χρυσός θησαυρός αντιβιοτικών»

Η Δρ. Lindsey Edwards, καθηγήτρια μικροβιολογίας στο King’s College London, χαρακτήρισε τη νέα ανακάλυψη «χρυσό θησαυρό αντιβιοτικών».

«Μέχρι τώρα αναζητούσαμε νέα αντιβιοτικά σκάβοντας στο έδαφος για να βρούμε νέα βακτήρια. Είναι εντυπωσιακό ότι τελικά η λύση μπορεί να κρύβεται μέσα στον ίδιο μας τον οργανισμό», τόνισε.

Επιπλέον, η φυσική προέλευση των αντιβιοτικών αυτών μπορεί να διευκολύνει τη μετατροπή τους σε φάρμακα, καθώς προέρχονται ήδη από τον ανθρώπινο οργανισμό, γεγονός που ενδέχεται να μειώσει τον κίνδυνο παρενεργειών.

Το μέλλον των αντιβιοτικών μπορεί να είναι μέσα μας

Η νέα έρευνα αποδεικνύει ότι το ανθρώπινο σώμα κρύβει ακόμη μυστικά που μπορούν να αλλάξουν την ιατρική.

Αν επιβεβαιωθεί ότι οι φυσικές αντιμικροβιακές ουσίες που παράγει το πρωτεάσωμα μπορούν να αξιοποιηθούν κλινικά, τότε η ανθρωπότητα μπορεί να αποκτήσει ένα νέο όπλο στη μάχη κατά των λοιμώξεων, ειδικά απέναντι στα υπερανθεκτικά βακτήρια.

Μια νέα εποχή στην ανακάλυψη αντιβιοτικών ίσως μόλις ξεκίνησε.

Πηγή: BBC

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ