Επιστολή «ενεργών μπαμπάδων» στον Πρωθυπουργό: «Συνεπιμέλεια, ίσος χρόνος και εναλλασσόμενη κατοικία μεταξύ των γονέων»

40 mins read

Επιστολή με την οποία θέτουν το θέμα της συνεπιμέλειας μεταξύ των γονέων, του ίσου χρόνου και της εναλλασσόμενης κατοικίας μεταξύ των γονέων, της αυστηροποίησης των ποινών και της δημιουργίας οικογενειακών δικαστηρίων, απέστειλαν στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Δικαιοσύνης μια ομάδα γονέων («ενεργοί μπαμπάδες») που ξεκίνησε από το facebook.

Η επιστολή εστάλη με αφορμή την συγκρότηση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την αναμόρφωση του οικογενειακού Δικαίου καθώς το ενδιαφέρον προφανώς κορυφώθηκε. Να σημειωθεί πως μέλη της επιτροπής ορίστηκαν δεκαοχτώ νομικές προσωπικότητες με πρόεδρο τον πρώην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε. Η επιτροπή οφείλει να περατώσει το έργο της έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2020.

Η επιστολή εχει ως εξης:

Κύριε Πρωθυπουργέ,

είμαστε μία ανεξάρτητη ομάδα χωρισμένων γονέων που αντιμετωπίζουμε κοινά προβλήματα κι ανησυχίες και εκπροσωπούμε κοινούς στόχους προς το συμφέρον των παιδιών και λαμβάνουμε το θάρρος να σας απασχολήσουμε, για ένα δυσεπίλυτο ζήτημα, το οποίο έχει γιγαντωθεί τη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε όλοι- αυτό της γονικής αποξένωσης. Το ζήτημα όμως αυτό που μαστίζει μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας δεν προέκυψε τώρα. Αντιθέτως ταλανίζει χιλιάδες οικογένειες εδώ και χρόνια, είναι απόρροια ενός κακού διαζυγίου και αποτέλεσμα της νομολογιακής πρακτικής που δίνει την αποκλειστική επιμέλεια στον έναν γονέα συνήθως στη μητέρα, δίνοντας υπέρμετρο ρόλο στον έναν από τους δυο γονείς στην ανατροφή του τέκνου, ο οποίος λαβάνει μόνος όλες τις αποφάσεις που το αφορούν, συμπεριλαμβανομένων πχ αυτών για την εκπαίδευσή του, μετατρέποντας τον έτερο γονέα σε απλό θεατή και παρία ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συσχετίζοντας αναίτια και κυρίως άδικα το συμφέρον του τέκνου με αυτό του έχοντος την αποκλειστική επιμέλεια γονέα.

Το ζήτημα αυτό επιβάλλεται να λυθεί άμεσα, κατά τις Διεθνείς μας Δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις και δικαιώματα, που απορρέουν από το Σύνταγμα της Ελλάδος, με τις συνακόλουθες θεσμοθετήσεις, της συνεπιμέλειας, του ίσου χρόνου και της εναλλασσόμενης κατοικίας μεταξύ των γονέων, της αυστηριοποίησης των ποινών και της δημιουργίας οικογενειακών δικαστηρίων, να προκρίνονται ως μόνες και επιτακτικές λύσεις. Η άποψη αυτή εδράζεται και στην πληθώρα απόψεων επιστημόνων από τον χώρο της παιδοψυχιατρικής και επισημαίνεται στις εκθέσεις της Συνηγόρου του παιδιού και των Ψηφισμάτων 15 και 2079/2015 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ ακολουθείται σε μεγάλο αριθμό Ευρωπαϊκών Χωρών, αλλά και σε 25 Πολιτείες των ΗΠΑ.

Η αγάπη και η φροντίδα δεν είναι προνόμιο του ενός γονέα και εφόσον και οι δύο θέλουν και μπορούν να είναι κοντά του, πρέπει αυτό να ακολουθείται κατά γενικό κανόνα και να αποκλείεται ο ένας εκ των δυο, μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως χρήση ναρκωτικών ουσιών και ενδοοικογενειακής βίας, εφόσον υπάρχουν αμετάκλητες καταδικαστικές αποφάσεις. Η φυσική παρουσία των γονέων στο τέκνο τους, αποτελεί δικαίωμα πρωτίστως του παιδιού και συνακολούθως υποχρέωση των γονέων και ουχί δικαίωμα τους και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται, πάντα με γνώμονα το συμφέρον του τέκνου.

Το ισχύον σύστημα προστασίας δε κινείται στην αποτελεσματική προστασία του συμφέροντος του τέκνου και οδηγεί με βεβαιότητα σε ποικίλα ζητήματα μη υγιούς ψυχοσωματικής ανάπτυξης του τέκνου, λόγω της αποξένωσης, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στους γονείς και ανιόντες αυτών που απομακρύνονται βιαίως και αδίκως από τα τέκνα τους, μέσω του θεσμού της αποκλειστικής επιμέλειας. Μέσω της αλλαγής του νομικού πλαισίου και μόνο μπορεί να επιτευχθεί η πληρέστερη προστασία του συμφέροντος του τέκνου, κατανέμοντας ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις για την ανατροφή του, επιβάλλοντας τη συνεργασία μεταξύ ίσων μερών. Διότι συνεργασία χάριν του συμφέροντος του τέκνου επιτυγχάνεται μόνο μεταξύ ίσων μερών.

Η ελληνική κοινωνία, με δεδομένη την αλλαγή της φύσης της οικογένειας και την ισότητα των φύλων σε όλους τους τομείς, όπως στο δικαίωμα εργασίας, είναι βέβαιο πως είναι έτοιμη και περιμένει αυτήν την αλλαγή, η οποία θα εκμηδενίσει τις ως τώρα ανισότητες σχετικά με την ανατροφή των τέκνων διαζευγμένων γονέων και τέκνων εκτός γάμου και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη υγιών ψυχοσωματικά πολιτών. Η απαραίτητη αυτή αλλαγή πάντα με γνώμονα του συμφέροντος των τέκνων θα επιφέρει με λογική ακρίβεια την ψυχική τους ισορροπία, καθόσον στο μέχρι τώρα σύστημα διαμελίζονται ενώπιον των Ελληνικών Δικαστηρίων, μεταξύ των γονέων τους. Και ναι μεν η σολομώντεια λύση στην περίπτωση αυτή ήρθε να δικαιώσει τον γονέα ο οποίος έδειξε πραγματικό ενδιαφέρον για το τέκνο, αποφασίζοντας να το ελευθερώσει. Δε συμβαίνει όμως και ενώπιον της Ελληνικής πραγματικότητας, όπου το παιδί παραμένει συχνά με το θύτη του, υπό την έννοια ότι το αποξενώνει αδίκως από τον έτερο γονέα.

Έχοντας γνώση του δικαίου αιτήματός μας και την έμφαση που δίνετε στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διατηρούμε την ελπίδα ότι μόνο εσείς μπορείτε να επιφέρετε κατά τις δεσμεύσεις σας, άμεση και οριστική λύση επί του ζητήματος-λύση που θα επιφέρει. κοινωνική τάξη και συνοχή και θα συμβάλλει στην αποτροπή φαινομένων που παρατηρούμε τον τελευταίο καιρό, όπως αυτοδικίες, παραβιάσεις αποφάσεων, αυτοκτονιών κά. Η λύση αυτή όμως ναι μεν επιβάλλεται από πληθώρα επιστημόνων, για την υλοποίηση της χρειάζεται πρωτίστως πολιτική βούληση και σθένος, που η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι διαθέτει.

Τέλος σας προσκαλούμε να ενημερωθείτε για τα αιτήματά μας και τις προτάσεις μας, μέσω μιας τηλεδιάσκεψης με μια αντιπροσωπεία γονέων που αντιμετωπίζουν καθημερινά προβλήματα στην ανατροφή του τέκνου τους. Η αποξένωση είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπισθεί, μέσω της θεσμοθέτησης της συνεπιμέλειας-ίσου χρόνου επικοινωνίας-εναλλασσόμενης κατοικίας και της ανάδειξης και του πατρικού ρόλου, χωρίς παραγκωνισμό κανενός εκ των δυο στην ανατροφή των τέκνων.

Σας ευχαριστούμε.

Με ειλικρινή εκτίμηση

«Ενεργοί Μπαμπάδες»

Facebook Comments

Τελευταία Νέα