Έρευνα: Τα σπίτια σημαντικοί χώροι μετάδοσης- Πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα

21 mins read

Έρευνα δείχνει ότι τα σπίτια αποτελούν σημαντικό χώρο μετάδοσης του κορωνοϊού μεταξύ των ανθρώπων, επιβεβαιώνει μια νέα διεθνή μελέτη, επίκαιρη ενόψει των οικογενειακών εορταστικών τραπεζιών.

Ρεβεγιόν σε «φούσκα» 2 οικογενειών

Τόσο η κ. Παπαευαγγέλου όσο και ο κ. Μαγιορκίνης επανέλαβαν την ανάγκη να καθορίσουμε την κοινωνική μας «φούσκα» σε αυτές τις γιορτές. Αν και η πιο ασφαλής επιλογή θα ήταν να μην συναντήσουμε φίλους και συγγενείς τις γιορτές, αυτό που μπορούμε να κάνουμε επίσης, σύμφωνα με τους καθηγητές, είναι να επιλέξουμε μια μικρή και σταθερή ομάδα συγγενών και φίλων για τη φετινή εορταστική περίοδο και κατά τις συναντήσεις μας να τηρούμε όλα τα μέτρα αποφυγής της διασποράς, όπως καλός και συνεχής αερισμός των χώρων, χρήση μάσκας όσο γίνεται περισσότερο, κανόνες ατομικής υγιεινής (χέρια, όχι κοινή χρήση σκευών, όχι αγκαλιές και φιλιά κ.ά.) και φυσικά μη συμμετοχή σε εορταστικές συναντήσεις σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων.

«Για την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, συστήνουμε σε όλους, αυτές οι γιορτές να μην είναι αφορμή για συγχρωτισμό. Σε κάθε περίπτωση, δεν επιτρέπεται η συγκέντρωση σε σπίτια περισσοτέρων των 9 ατόμων προερχομένων από δύο οικογένειες, ενώ θα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί», δήλωσε το πρωί της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωσή του.

Ο κ. Πέτσας δεν διευκρίνισε ωστόσο με ποιο κωδικό στο 13033 θα γίνονται οι επιτρεπτές μετακινήσεις στα σπίτια και πώς θα ελέγχεται η μη υπέρβαση του ορίου των 9 ατόμων.

Αναφορικά με τα γενικά μέτρα, από προχθές Κυριακή οι νυχτερινές μετακινήσεις επιτρέπονται έως τις 10 το βράδυ, αντί για τις 9 που ίσχυε πριν.

Τα σπίτια σημαντικοί χώροι μετάδοσης

Τα σπίτια είναι και θα συνεχίσουν να είναι ένας από τους πιο σημαντικούς χώρους μετάδοσης του κορονοϊού μεταξύ των ανθρώπων, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη (μετα-ανάλυση), που ανέλυσε στοιχεία 54 ερευνών για την μετάδοση της Covid-19 μέσα στα νοικοκυριά σε πολλές χώρες (ΗΠΑ, Κίνα, Ιταλία, Ισπανία, Βραζιλία κ.α.). Η μελέτη, η οποία συνολικά αφορούσε σχεδόν 77.800 άτομα, αποκτά ιδιαίτερη σημασία λόγω της επερχόμενης συγκυρίας των εορταστικών τραπεζιών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Φλόριντα και της Ουάσιγκτον, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “JAMA Network Open”, τόνισαν ότι «ακόμη και όπου η μετάδοση του κορονοϊού στην κοινότητα μειώνεται, τα ευρήματα της μελέτης μας δείχνουν πως τα νοικοκυριά είναι και θα συνεχίσουν να είναι σημαντικοί χώροι μετάδοσης της Covid-19». Όπως είπαν, το τρίπτυχο της μετάδοσης είναι «κλειστός χώρος – πολύς κόσμος – στενή επαφή».

Εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο σχεδόν ο ένας στους πέντε με κορωνοϊό (17%) τον μεταδίδει στα άλλα μέλη της οικογένειας του. Το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά τους συζύγους (38%), δηλαδή σχεδόν οι τέσσερις στους δέκα φορείς του ιού τον μεταδίδουν στον/στην σύζυγο τους.

Οι δευτερογενείς λοιμώξεις μέσα στο σπίτι (από κάποιον φορέα του ιού στα άλλα μέλη της οικογένειας) αφορούν συχνότερα τους ενήλικες (28%) από ό,τι τα παιδιά (17%). Η πιθανότητα μετάδοσης είναι πολύ μεγαλύτερη αν κάποιο μέλος της οικογένειας έχει συμπτώματα της Covid-19, σε σχέση με τους ασυμπτωματικούς.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα