Έρευνα Κάπα Research: Με ποιο στρατόπεδο συντάσσονται οι Έλληνες – Ουκρανία ή Ρωσία

19 mins read

Τις απόψεις των Ελλήνων σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιχειρεί να καταγράψει η έρευνα της Κάπα Research.

Η έρευνα καταγράφει την έντονη ανησυχία των πολιτών για τις εξελίξεις, την ώρα που η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της Ουκρανίας στην πολεμική σύγκρουση.

Οι πολίτες εκτιμούν πως το πακέτο κυρώσεων που αποφάσισε η Δύση κατά της Ρωσίας δεν επαρκεί, τάσσονται κατά του ενδεχομένου να επέμβει στρατιωτικά το ΝΑΤΟ υπέρ της Ουκρανίας, ενώ διχασμός επικρατεί αναφορικά με τη στάση που θα πρέπει να κρατήσει η χώρα μας: Το 47% ζητεί συστράτευση της Ελλάδας με τη στρατηγική και τις αποφάσεις της Δύσης, ενώ το 42% ζητεί η χώρα να μείνει απολύτως ουδέτερη.

Επιπρόσθετα, ανάμεσα στους ηγέτες που πρωταγωνίστησαν τις τελευταίες ημέρες, η στάση του Εμανουέλ Μακρόν κρίνεται ως η περισσότερο θετική, με τον πρόεδρο της Γαλλίας να είναι και ο δημοφιλέστερος ηγέτης μεγάλης δύναμης ανάμεσα στους πολίτες.

Τα συμπεράσματα 

  • Οι Έλληνες αιφνιδιάστηκαν. H εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία κατέρριψε τη βεβαιότητα της ειρήνης στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Παγκόσμια άνοδος τιμών και οικονομική περιδίνηση τρομάζουν τη συντριπτική πλειοψηφία των ερωτώμενων, ενώ και το ενδεχόμενο ενός νέου Ψυχρού Πολέμου φαντάζει πλέον πιθανό.
  • Παρά τα στοιχεία έντονης κριτικής και αμφισβήτησης για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, τον οικονομικό και πολιτικό προσανατολισμό του, ποτέ, από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και έπειτα, το κεκτημένο της ειρήνης δεν ετέθη ξανά ως ζητούμενο.
  • Σε αυτό το περιβάλλον, μεταφράζοντας την ουκρανική κρίση στις άμεσες επιπτώσεις της στην ελληνική πραγματικότητα, αύξηση τιμών σε ενέργεια και αγαθά, ενδεχόμενο νέας εθνικής περιπέτειας στην οικονομία και κρίση στα ελληνοτουρκικά είναι αυτά που φοβούνται οι Έλληνες για τη δική τους ζωή.
  • Φιλειρηνικός ως λαός, οι Έλληνες προκρίνουν τη διπλωματία από τη στρατιωτική επέμβαση για την αναχαίτιση της Ρωσίας και επιθυμούν –κατά πλειοψηφία – συστράτευση με τη Δύση. Συντασσόμαστε με τον αδύναμο αμυνόμενο – την Ουκρανία – και επιδοκιμάζουμε την επίσημη θέση της χώρας δίπλα στη Δύση και απέναντι στη Ρωσία του Β. Πούτιν. Κατά τις δεκαετίες του 2000 και του 2010, οι θετικές γνώμες για τη Ρωσία και τον ηγέτη της άγγιζαν και ξεπερνούσαν κατά καιρούς το 40% και το 50%. Σήμερα, οι αντίστοιχες καταγραφές εντοπίζονται στο μισό: ένα 20% συντάσσεται με τη Ρωσία και επιδοκιμάζει την εισβολή στην Ουκρανία, ενώ, την ίδια στιγμή, η δημοτικότητα του Ρώσου ηγέτη μειώνεται στο 25%, σημειώνοντας αρνητικό ρεκόρ.
  • Σε ένα κλίμα ελλειμματικής ηγεσίας διεθνώς και ευρύτερης απογοήτευσης από την αντίδραση των μεγάλων δυνάμεων της Δύσης και των ηγετών τους στην κρίση της Ουκρανίας, ο Γάλλος Πρόεδρος Ε. Μακρόν διατηρεί – για τους Έλληνες – το προβάδισμα τόσο σε επίπεδο δημοφιλίας όσο και σε επίπεδο εικόνας του καλύτερου εκπροσώπου της Δύσης στην εύφλεκτη διαμάχη με τη Ρωσία.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ

Facebook Comments