ΑρχικήΕπικαιρότηταΈρευνα ΣΚΑΪ: Θα άντεχε η Αττική μια κακοκαιρία τύπου Ντάνιελ;

Έρευνα ΣΚΑΪ: Θα άντεχε η Αττική μια κακοκαιρία τύπου Ντάνιελ;

Υπάρχουν τρία διαφορετικά σενάρια με τον Κηφισό και τους παραποτάμους του να προκαλούν τεράστιες καταστροφές σε περίπτωση που μία κακοκαιρία τύπου Ντάνιελ εκδηλωθεί στην Αττική.

Είναι η Αττική προετοιμασμένη για μία τέτοια κακοκαιρία κι αν συνέβαινε τι καταστροφές θα άφηνε πίσω της;

Ειδικοί μίλησαν στην κάμερα του ΣΚΑΪ και συμφώνησαν ότι οι συνέπειες θα ήταν εξίσου ή περισσότερο καταστροφικές:

«Σίγουρα θα πλημμυρίσουν σας διαβεβαιώ οικοδομικά τετράγωνα κατά μήκος του ρέματος σε όλους τους δήμους», δηλώνει ο Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Χάρης Κοντοές και προσθέτει ότι «εκ των πραγμάτων τα έργα από μόνα τους σαν έργα δεν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν σε τέτοιου επιπέδου ακραία φαινόμενα», σημειώνει ο Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο.

«Η Αττική σαν μια έντονα αστικοποιημένη περιοχή όπου ζει ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας σε κάθε περίπτωση αντιμετωπίζει μεγάλο κίνδυνο», αναφέρει ο κ. Κοντοές.

Σύμφωνα με τα σενάρια κινδύνου, πάνω από 35 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε 18 Δήμους θα καλυφθούν με νερό από τον Κηφισό επηρεάζοντας τη ζωή και τη δραστηριότητα σχεδόν μισού εκατομμυρίου ανθρώπων αν στην Αττική εκδηλωθεί φαινόμενο χιλιετίας τύπου Daniel.

Υπάρχουν τρία διαφορετικά σενάρια με τον Κηφισό και τους παραποτάμους του να πλημμυρίζουν και να προκαλούν καταστροφές. Στο πρώτο σενάριο πλήττονται περιοχές ως το ύψος της Λεωφόρου Αθηνών, στο δεύτερο σενάριο οι καταστροφές φτάνουν ως περιοχές της Νίκαιας της Καλλιθέας και του Ταύρου. Το τρίτο και χειρότερο σενάριο θέλει τον Κηφισό να πλημμυρίζει τα πάντα ως το παραλιακό μέτωπο.

«Ο Κηφισός έχει σχεδιαστεί για μια πλημμύρα 50 ή ακόμα και 100 ετών σε κάποια σημεία, όμως τα όμβρια, τα δίκτυα όμβριων σε όλες τις πόλεις είναι σχεδιασμένα για πλημμύρες 10 ή 15 ετών, άρα όταν έχεις τέτοια φαινόμενα πριν πλημμυρίσει το ποτάμι θα πλημμυρίσει ο δρόμος», υπογραμμίζει ο Γενικός Γραμματέας Υδάτων στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Πέτρος Βαρελίδης.

 

«Υπάρχουν συγκεκριμένα τμήματα κατά μήκος του Κηφισού τα οποία πλήττονται και υπάρχει και μια ζώνη στα πεδινά που επίσης κινδυνεύει από πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή του Ιλισού», αναφέρει η Δρ. υδρολογίας στο ΕΜΠ, Ελισάβετ Φελώνη,

 

 

«Δυστυχώς υπάρχουν περιοχές όπου η δόμηση είναι τραγική», αναφέρει ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων στην Περιφέρεια Αττικής, Αλέξανδρος Καλογερόπουλος. Με τα έργα που γίνονται τα αντιπλημμυρικά επί της ουσίας τι κάνουμε, παίρνουμε τα νερά από την επιφάνεια και τα διοχετεύουμε μέσα από σωλήνες και φρεάτια πολύ πιο γρήγορα στον τελικό αποδέκτη που είναι ο Κηφισός», σημειώνει ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων, Περιφέρεια Αττικής, Αλέξανδρος Καλογερόπουλος.

Οι ειδικοί προειδοποιούν

Η άναρχη δόμηση και το μπάζωμα ρεμάτων αποτελούν για το Λεκανοπέδιο της Αττικής ωρολογιακή βόμβα. Αν πλημμυρήσει ο Κηφισός μπορεί να προκαλέσει πλημμυρικά φαινόμενα σε μια περιοχή από το Καματερό και τη Φυλή, ως το Μαρούσι και το Χαλάνδρι, αλλά και σε γειτονιές της Αθήνας και του Μοσχάτου ή στον Πειραιά και το Παλαιό Φάληρο.

 

 

Πηγή ΣΚΑΪ