ΑρχικήΕπικαιρότηταΈρχεται νομοθετικό πλαίσιο που θα ρυθμίζει τα ζητήματα ανεμβολίαστων με υποχρεωτικότητα εμβολιασμού

Έρχεται νομοθετικό πλαίσιο που θα ρυθμίζει τα ζητήματα ανεμβολίαστων με υποχρεωτικότητα εμβολιασμού

Ξεκάθαρη για το ενδεχόμενο απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων που αρνούνται να εμβολιαστούν αλλά και τοπικών lockdown μόνο για ανεμβολίαστους ήταν η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Αναφερόμενη στην επιδημιολογική κατάσταση και τους εμβολιασμούς αφού σημείωσε ότι καταγράφεται σημαντική αύξηση νέων κρουσμάτων τόνισε ότι φέτος οι δυνατότητες άμυνας είναι εντελώς διαφορετικές. «Βρισκόμαστε σε μια νέα φάση, καθώς τώρα έχουμε όλοι στη διάθεσή μας την ασπίδα του εμβολίου, το οποίο είναι δωρεάν και άμεσα προσβάσιμο σε όλους. Και έχουμε όλοι ευθύνη απέναντι στον εαυτό μας, στον οικογενειακό και κοινωνικό περίγυρό μας, αλλά και στο κοινωνικό σύνολο έναντι του οποίου οι ανεμβολίαστοι μπορεί να λειτουργούν ως αναμεταδότες και εστίες μεταλλάξεων» είπε και πρόσθεσε «είναι χρέος όλων -κομμάτων, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Εκκλησίας, συλλογικών φορέων- να ενώσουμε τη φωνή μας με αυτήν της επιστήμης και της λογικής προκειμένου να πειστούν όσοι συμπολίτες μας διατηρούν επιφυλάξεις για την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την αναγκαιότητα του εμβολιασμού».

«Το δίλημμα, λοιπόν, είναι σαφές:Ή θα εμβολιαστούμε ή θα νοσήσουμε. Είναι καιρός να συσπειρωθούμε όλοι γύρω από μία κοινή πραγματικότητα. Και τότε θα διαπιστώσουμε ότι οι κοινοί κανόνες δεν διχάζουν, αλλά ενώνουν» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Υπενθύμισε επίσης ότι το απόγευμα ανοίγει η πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού οι έφηβοι ηλικίας από 15 έως 17 ετών.

Στο ερώτημα αν τίθεται θέμα απόλυσης δημοσίων υπαλλήλων είπε: «Ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε στο ισχύον πλαίσιο για τους δημοσίους υπαλλήλους. Η υποχρεωτικότητα που ανακοινώθηκε είναι ένα ειδικό πλαίσιο. θα έρθει λοιπόν νομοθετικό πλαίσιο την επόμενη εβδομάδα που θα ρυθμίζει αυτά τα ζητήματα. Επαναλαμβάνω ότι δεν θα συνδέει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε καμία περίπτωση με απολύσεις». 

Η κα Πελώνη είπε ακόμα ότι «το πλαίσιο για τις δημόσιες δομές θα εξειδικευθεί εν ευθέτω χρόνω. Αυτό που έχει ανακοινωθεί αφορά τις ιδιωτικές δομές, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων κλπ και προβλέπει για όποιον αρνηθεί αποχή από την εργασία άνευ αποδοχών».

Για το αν θα υπάρξει νέο πλαίσιο για τις κατασκηνώσεις είπε ότι συζητείται στην επιτροπή των ειδικών αυστηροποίηση του πρωτοκόλλου που θα ισχύει.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο τοπικών lockdown μόνο για τους ανεμβολίαστους όπως δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε:«Έχουμε ξαναπεί ότι η πανδημία είναι ένα δυναμικό φαινόμενο δεν είναι μια γραμμική κατάσταση. Όπου χρειάζεται παρεμβαίνουμε, όπου χρειαστεί και το απευχόμαστε θα υπάρξουν σημειακές παρεμβάσεις. Σε κάθε περίπτωση, πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι να πάει σε οριζόντιο lockdown και δεν θα πάει σε οριζόντιο lockdown από την στιγμή που υπάρχει όπως έχουμε ξαναπεί η ασπίδα του εμβολίου την οποία μπορούν να αξιοποιήσουν όλοι και πρέπει να την αξιοποιήσουν».  

Η κα Πελώνη είπε ακόμα ότι δεν είναι μέλος της ΝΔ ο αστυνομικός που κρατούσε αιχμάλωτη 19χρονη και την εξέδιδε.

Δείτε την ενημέρωση: