Έτσι θα γίνει η Ομόνοια – Τον Φεβρουάριο με νέα όψη

15 mins read

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Αστικών Υποδομών και Σχεδίου Πόλεως, Βασίλη-Φοίβο Αξιώτη μέσα στο Φεβρουάριο θα έχει ολοκληρωθεί η ανακατασκευή και θα δοθεί σε χρήση η πλατεία.

Όπως αναφέρει το Reader, ένα μεγάλο σιντριβάνι με διάμετρο 30 μέτρων, με 13 πίδακες και 188 δέσμες νερού, αλλά και 90 υποβρύχιους προβολείς πρόκειται να κοσμεί την πλατεία Ομονοίας.

Στόχος φαίνεται πως είναι η ιστορική πλατεία να θυμίζει κάτι από… παλιά Αθήνα, καθώς την Ομόνοια κοσμούσε ένα σιντριβάνι και πριν από 60 χρόνια.

Με χορηγίες η νέα όψη

Υπενθυμίζεται ότι τα έργα γίνονται με χορηγίες ιδιωτών και βρίσκονται σε εξέλιξη με εντατικούς ρυθμούς από τον περασμένο Οκτώβριο.

Τότε, στις 31 Οκτωβρίου 2019, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να κάνει δεκτές τις πράξεις δωρεάς μέσω των οποίων τρεις φορείς, η τεχνική εταιρεία Ηλέκτωρ, το Κοινωφελές Ιδρυμα Λασκαρίδη και η Fontana Fountains προσφέρονταν να συμβάλουν στη δημιουργία νέου σιντριβανιού στην Πλατεία Ομονοίας.

Η οικονομική αξία της συμβολής του Ιδρύματος Λασκαρίδη για την εγκατάσταση του σιντριβανιού προσδιοριζόταν από το ίδιο στα 430.000 ευρώ.

Από την πλευρά της η Ηλέκτωρ είχε αναλάβει να γκρεμίσει ότι εμποδίζει την εγκατάσταση του σιντριβανιού, να κάνει όλες τις εργασίες στεγάνωσης της δεξαμενής του και συναρμογής με την πλακόστρωση της πλατείας, να ολοκληρώσει έργα πρασίνου και άρδευσης στον περιβάλλοντα δακτύλιο και να εγκαταστήσει καταγραφικό σταθμό δομικής παρακολούθησης που θα μείνει επί 9 μήνες και θα παρακολουθεί την τσιμεντόπλακα πάνω στην οποία θα εδράζεται το σιντριβάνι.

Το πρώτο σιντριβάνι τοποθετήθηκε στην πλατεία Ομονοίας το 1960, ενώ αργότερα, το 1990, προστέθηκε και ο «Δρομέας», το γλυπτό που φιλοτέχνησε ο Κώστας Βαρώτσος από σίδερο και γυαλί.

Το γλυπτό αυτό, ωστόσο, μεταφέρθηκε αργότερα απέναντι από το Χίλτον, ενώ η Ομόνοια σταμάτησε λίγο πριν την Ολυμπιάδα του 2004 να είναι κυκλικός κόμβος με τη δημιουργία της σύνδεσης Πανεπιστημίου-Αγίου Κωνσταντίνου.

Το σιντριβάνι τότε απομακρύνθηκε από την πλατεία, η οποία δεν άρεσε στους Αθηναίους λόγω του έντονου στοιχείου του τσιμέντου.

Σήμερα η δημοτική αρχή επαναφέρει το σιντριβάνι, ενώ παράλληλα εστιάζει στο να αυξήσει το πράσινο στην ιστορική πλατεία.

Η Ομόνοια όπως ήταν στις δόξες της, τη δεκαετία του ‘60

Facebook Comments