Οι κλήσεις δεν θα μπορούν να σβηστούν, θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά φωτογραφία της παράβασης, του οδηγού και σύντομο βίντεο, δήλωσε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, σε συνέντευξή του στο OPEN.
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση έχει ήδη υπογραφεί, η Ελληνική Αστυνομία ανά πάσα στιγμή έχει πρόσβαση στις παραβάσεις που καταγράφονται, όπως εξήγησε ο κ. Παπαστεργίου. Οι κάμερες αυτές θα καταγράφουν τις παραβάσεις για τις οποίες έχουν ρυθμιστεί συγκεκριμένα, όπως για παράδειγμα μπορεί να είναι η παράβαση του «κόκκινου», τη χρήση κινητού ή για ζώνη: «Κάθε κάμερα έχει συγκεκριμένο σκοπό», ανέφερε.
Η κλήση βεβαιώνεται από αστυνομικό, καθώς καμία τεχνολογία δεν μπορεί να το κάνει αυτό. Όταν ο αστυνομικός που παρακολουθεί το υλικό είναι σίγουρος πως έχει καταγραφεί πράγματι παράβαση, τότε αυτομάτως γίνεται το «κλικ», η κλήση βεβαιώνεται και ενημερώνεται ο παραβάτης στο κινητό του πως στη θυρίδα του στο gov.gr, στο ηλεκτρονικό/ψηφιακό πορτοφόλι του, υπάρχουν όλα τα δεδομένα. Όσοι πολίτες δεν διαθέτουν ψηφιακό πορτοφόλι, θα λαμβάνουν τις κλήσεις «παραδοσιακά» στο σπίτι.
Στο ηλεκτρονικό πορτοφόλι ο πολίτης στον οποίο έχει βεβαιωθεί η παράβαση, θα μπορεί σύντομα να δει φωτογραφίες της παράβασης και ένα μικρό βίντεο διάρκειας περίπου 2 δευτερολέπτων. Στις φωτογραφίες αυτές, θα υπάρχει καταγεγραμμένο και το πρόσωπο του οδηγού στον οποίο βεβαιώνεται η παράβαση, ώστε να μην μπορεί να αμφισβητηθεί ότι πράγματι ο συγκεκριμένος άνθρωπος κατέγραψε την παράβαση.
Όσον αφορά στις ενστάσεις και το γνωστό «σβήσιμο» της κλήσης, ο κ. Παπαστεργίου ήταν κατηγορηματικός: «Δεν θα σβήνουν με τίποτα». Στην περίπτωση που ο παραβάτης δεν πληρώσει το πρόστιμο, το οποίο θα μπορεί να γίνεται ηλεκτρονικά αμέσως μέσω του κινητού μας, μέσα σε οκτώ μήνες, μεταφέρεται στην Εφορία.

