ΑρχικήΕπικαιρότηταΣτο «μάτι του κυκλώνα» ο Κοκλώνης- Πώς βρέθηκε στο στόχαστρο για απάτες...

Στο «μάτι του κυκλώνα» ο Κοκλώνης- Πώς βρέθηκε στο στόχαστρο για απάτες και φοροδιαφυγή

Ο Νίκος Κοκλώνης  μπήκε στο στόχαστρο της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και παρότι η είδηση έσκασε χθες ως «βόμβα», φαίνεται ότι οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές.

Όπως έγινε γνωστό, ο παρουσιαστής και παραγωγός με την μετεωρική άνοδο ελέγχεται για φοροδιαφυγή μαμούθ ύψους άνω των 22 εκατομμυρίων ευρώ και απάτη σε βάρος του δημοσίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της Τετάρτης, ο επικεφαλής της Αρχής, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, δέσμευσε όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία (τραπεζικοί λογαριασμοί, ακίνητα, κ.λπ.) του, όπως δέσμευσε και τα περιουσιακά στοιχεία 7 φυσικών προσώπων και εμπλεκομένων εταιρειών (συνολικά οι δεσμεύσεις ανέρχονται στις 20).

Η ουσία του πορίσματος των 80 σελίδων της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Όπως προέκυψε χρωστάει στο Δημόσιο από φόρους και άλλες εισφορές 22 εκ. Σύμφωνα λοιπόν με τους ελεγκτές της Αρχής ο Ν. Κοκλώνης είχε συστήσει περί τις 15-16 εταιρείες σε Ελλάδα και εξωτερικό, κυρίως στην Ε.Ε. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του documento, ο Ν. Κοκλώνης είχε συστήσει και χρησιμοποιούσε εικονικές εταιρείες στο εξωτερικό και εν συνεχεία κατηγορείται πως ξέπλενε μαύρο χρήμα σε νόμιμες εταιρείες στην Ελλάδα, ώστε να εμφανίζεται ως συμβεβλημένος σε αυτές συνεργάτες και εργαζομένους του. Με αυτό το τέχνασμα, πάντα σύμφωνα με το πόρισμα της Αρχής, δεν κατέβαλλε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές και μετέφερε μαύρο χρήμα, το οποίο ξέπλενε στην Ελλάδα. Επίσης, δε κατέβαλλε τον ΦΠΑ που εισέπραττε.

Σύμφωνα με το πόρισμα, ο παραγωγός φέρεται να είχε στήσει εικονικές εταιρείες ώστε να εμφανίζει ως συμβεβλημένους με αυτές τους συνεργάτες του και τους εργαζόμενους του.

Με αυτό τον τρόπο δεν κατέβαλε, όπως λέει το πόρισμα, ούτε φόρους, ούτε ασφαλιστικές εισφορές, ενώ παράλληλα μετέφερε μαύρο χρήμα το οποίο και τελικώς – κατά την αρχή – ξέπλενε στην Ελλάδα. Δεν κατέβαλε επίσης ΦΠΑ, τον οποίο όμως εισέπραττε, επισημαίνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελεγκτές. Το (τυχόν) αδίκημα δε αφορά εν μέρει και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού μέρος της “δράσης του” έγινε σε ευρωπαϊκές χώρες.

Παράλληλα, σύμφωνα με το πόρισμα, είχε καταφέρει να ενταχθεί σε πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων που τρέχει στο Υπουργείο Ανάπτυξης και φέρεται να του είχε εγκριθεί χρηματοδότηση σχεδόν 10 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία όμως, πιθανότατα δεν έχει εκταμιευθεί ακόμα.

Πάντως, το Υπουργείο Ανάπτυξης διαψεύδει ότι η BARKING WELL έχει λάβει επιχορήγηση. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο επισημαίνει ότι όντως η επιχείρηση του παρουσιαστή έχει ενταχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο και έχει εγκριθεί για να λάβει το ποσό των δύο εκατομμυρίων ευρώ (και όχι των 9,9 εκατομμυρίων όπως έχει γραφτεί), χρήματα που δεν έχουν καταβληθεί  στην εταιρεία.

Η ανάρτηση Κοκλώνη

«Όσο για τα χρήματα που πήρα από το δημόσιο είναι 0 .Δείτε και την απάντηση του υπουργείου !οι φήμες έφτασαν πρώτα άλλου τυχαίο ; κατα τα αλλά δεν είναι πολιτικό θέμα ….Δεν θα σας κάνω την χάρη να μείνουν 600 άτομα χωρίς δουλειά ! Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται !#Κοκλωνης pic.twitter.com/UHbdTDI5z6

— Nikos Koklonis (@koklonis) February 23, 2023


Στο πλευρό του Νίκου Κοκλώνη τάχθηκε και η παρουσιάστρια Κατερίνα Καινούργιου, από την πρώτη στιγμή, η οποία αναδημοσίευσε την ανάρτησή του.

 

Αναλυτικά, η απάντηση του Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση της εταιρίας Κοκλώνη

Σε απάντηση σχετικών δημοσιευμάτων αναφορικά με την εμπλοκή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην εταιρεία «BARKINGWELL PROGRESS», συμφερόντων του κυρίου Κοκλώνη, διευκρινίζονται τα κάτωθι:

«Με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 83271/ΥΠΕ/7/00465/Π/Ν.4399/2016/30-08-2022 απόφαση του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακών Νόμων και Άμεσων Ξένων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων εγκρίθηκε η υπαγωγή στις διατάξεις του νόμου 4399/2016, όπως ισχύει, και ειδικότερα στο καθεστώς ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων των άρθρων 59 έως 61 αυτού (Ε ́ κύκλος), επενδυτικού σχεδίου της επιχείρησης «BARKINGWELL PROGRESS MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», που αναφέρεται στην «ίδρυση μονάδας παραγωγής τηλεοπτικών προγραμμάτων, βίντεο και κινηματογραφικών ταινιών» στο 40,2 χλμ Αττικής Οδού, του Δήμου Παιανίας, της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, της Περιφέρειας Αττικής, συνολικού επιλέξιμου κόστους ίσου με 9.935.712,09 ευρώ. H κρατική επιχορήγηση του εν λόγω επενδυτικού σχεδίου σε περίπτωση υλοποίησης του έργου θα ανέλθει σε 2.086.499,54 €. Η καταβολή της δηλαδή εξαρτάται όπως είναι καθολικά γνωστό από την υλοποίηση της επένδυσης.

Μέχρι σήμερα δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα εκ μέρους του φορέα για καταβολή επιχορήγησης, ούτε αίτημα για έλεγχο επί της υλοποίησης, συνεπώς δεν δύναται να λάβει χώρα καμία εκταμίευση ποσού ενίσχυσης.

Επιπλέον σημειώνεται ότι η τεκμηρίωση της δυνατότητας χρηματοδότησης επενδυτικού έργου που έχει υπαχθεί στον ν. 4399/2016 δεν αποτελούσε προϋπόθεση για την υπαγωγή, το οποίο αποτελούσε αδυναμία του προηγούμενου νόμου που διορθώθηκε στον νέο αναπτυξιακό νόμο 4887/2022.

Επομένως, η εταιρεία «BARKINGWELL PROGRESS» συμφερόντων του κυρίου Κοκλώνη ουδέποτε έλαβε έγκριση επιχορήγησης9.935.712,09 ευρώ, ουδέποτε προσπάθησε να τα εκταμιεύσει ούτε και θα μπορούσε, αλλά θα μπορούσε να πάρει στο μέλλον μετά από χρόνια, 2 εκατομμύρια, εάν και εφόσον είχε ολοκληρώσει την επένδυση των 9.935.712,09 και εφόσον πιστοποιείτο ότι όλα έχουν γίνει νόμιμα.

Κατά συνέπεια καμία εμπλοκή του Υπουργείου Ανάπτυξης δεν υφίσταται στην παρούσα υπόθεση».

Απών από την πίτα του Alpha

Χτες πάντως, από την πίτα του Alpha -παρά την διαδικτυακή παρουσία του με αναρτήσεις και βίντεο για την υπόθεση του- ο Νίκος Κοκλώνης δεν εμφανίστηκε στην κοπή της πίτας του Alpha, κάτι που έπραξε και η κολλητή του φίλη Κατερίνα Καινούργιου, γεγονός που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως.

Υπενθυμίζεται ότι ως παραγωγός, τροφοδοτεί με πλήθος εκπομπών και σόου τα τηλεοπτικά κανάλια Alpha και Mega και θα συνεχίσει προς το παρόν να πράττει, αφού εκπομπές όπως η «Σούπερ Κατερίνα» και το «Just the two of us», όπως και η εκπομπή της Σίσσυς Χρηστίδου θα προβάλλονται κανονικά.

 

 

Η Κατερίνα Καινούργιου, αναφέρθηκε από την εκπομπή της στην απουσία της από την κοπή της πίτα του καναλιού. Παραδέχτηκε ότι δεν πήγε παρά τις προτροπές του φίλου της να πάει και κατέληξε λέγοντας: Τον Νίκο τον αγαπώ & είμαι σίγουρη πως η αλήθεια θα λάμψει!

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ