Ενημερωτικό φυλλάδιο της Εκκλησίας για την αποτέφρωση: «Τα νεκρά σώματα δεν είναι απορρίμματα»

9 mins read

Τετρασέλιδο φυλλάδιο για την ενημέρωση των πιστών σχετικά με το ζήτημα της αποτέφρωσης εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος αναπτύσσοντας αναλυτικά την αρνητική θέση της Εκκλησίας στην καύση των νεκρών και αναμένεται να μοιραστεί τις επόμενες ημέρες στις κατά τόπους εκκλησίες.

«Τα νεκρά σώματα δεν είναι απορρίμματα! Δεν είναι άχρηστα αντικείμενα, τα οποία πρέπει να παραδοθούν στη φωτιά και στον θρυμματισμό, δηλαδή σε ένα βίαιο αφανισμό», αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Στο ενημερωτικό φυλλάδιο, σύμφωνα με το orthodoxia.info, η Ιερά Σύνοδος περιγράφει τα στάδια της αποτέφρωσης με την καύση του νεκρού και την κονιορτοποίηση του ανθρώπινου σκελετού αναφέροντας ότι «δεν διαφέρει και πολύ από την ανακύκλωση απορριμάτων». «Για το ήθος της Εκκλησία μας, αυτή η διαδικασία μηχανικού αφανισμού του σώματος δεν τιμά τον νεκρό. Η Εκκλησία αρνείται ότι είναι αξιοπρεπές για τον κεκοιμημένο άνθρωπο να καεί σε κλίβανο και να θρυμματισθεί σε μίξερ», σημειώνεται.

Η Εκκλησία αναφέρει ότι δεν καταναγκάζει κανέναν να τηρεί τις παραδόσεις της, αλλά ξεκαθαρίζει ότι δεν θα τελεί κηδεία σε όσους επιλέξουν την αποτέφρωση. «Προφανώς όσοι δεν θέλουν να ακολουθήσουν την παράδοση της Εκκλησίας, έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν την αποτέφρωση, οπότε δεν θα τύχουν Εξοδίου Ακολουθίας (Κηδείας) από την Εκκλησία», αναφέρεται.

Μάλιστα στον τίτλο της διερωτάται αν είναι «αξιοπρεπής λύση ή ωμή ανακύκλωση»

Μπορείτε να διαβάσετε το φυλλάδιο εδώ

Facebook Comments