Γεροβασίλη στο Daily Post: «Δεν ήταν αναπόφευκτο το lockdown, υπήρξαν παραλείψεις και αλαζονεία»

101 mins read

Συνέντευξη στον Δημήτρη Τάκη

Ευθύνες στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά επιρρίπτει η Όλγα Γεροβασίλη για την κατάσταση στην οποία οδηγήθηκε η χώρα. Δεν παραλείπει δε, να αναφερθεί και στο θέμα «Σωτήρης», λόγω του ενικού που χρησιμοποίησε ο κ. Μητσοτάκης στον κ. Τσιόδρα, τονίζοντας: «Το σύνολο των επιστημόνων που υποστηρίζουν την εθνική προσπάθεια χρήζουν σεβασμού. Κάτι το οποίο ο κ. Μητσοτάκης στην ανάγκη του να εκπέμψει μία εικόνα “Σωτήρα” φάνηκε να αγνοεί. Έφθασε στη συνέντευξη τύπου του, να ζητά από κάποιο “Σωτήρη” να αλλάξει τις διαφάνειες στον υπολογιστή! Ασύλληπτη επίδειξη αλαζονείας από το θιασώτη της “αριστείας” απέναντι στην επιστήμη!».

Το νέο lockdown  είναι αποτέλεσμα αστοχιών και παραλείψεων της κυβέρνησης ή συνέπεια της σφοδρότητας του δεύτερου κύματος της πανδημίας ;

Η κυβέρνηση αυτή μέχρι πριν από ελάχιστες μέρες μας διαβεβαίωνε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο αποκλείεται! Το γεγονός ότι έφτασε η χώρα να βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν σημαίνει ότι ήταν κάτι αναπόφευκτο. Είναι αποτέλεσμα των πράξεων και παραλείψεων του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης του, των οποίων οι ευθύνες είναι εγκληματικές. Η αλαζονεία που επέδειξαν είναι απίστευτη. Αντί να λάβουν υπόψη τους τις υποδείξεις των επιστημόνων, προσπάθησαν να εργαλειοποίησουν την επιστήμη στην προσπάθειά τους να αναπαράγουν το success story τους. 

Έτσι, πέταξαν στον κάλαθο των αχρήστων το χρονικό περιθώριο που τους δόθηκε με τη συνδρομή της ελληνικής κοινωνίας και των πολιτικών δυνάμεων. Θυσίασαν την ουσία στην επικοινωνία, τη θριαμβολογία και την αυτοαποθέωση. Το χειρότερο είναι, πως, όσο έβλεπαν  την κλιμάκωση της πανδημίας, τόσο παρίσταναν πως όλα έβαιναν καλώς. Και όταν πια οι αριθμοί δεν μπορούσαν να κρυφτούν παρά την ακριβοπληρωμένη προπαγάνδα, τότε κατηγόρησαν ανοιχτά τη κοινωνία και ιδιαίτερα τους νέους. Έφτασαν στο σημείο αυτοί που επένδυαν μάταια επί πέντε χρόνια στην καταστροφή της χώρας, να  κατηγορούν όσους παρουσιάζουν την πραγματικότητα για κορονοκαπηλεία.

Τα ψέματα τελειώσαν και ο κ. Μητσοτάκης αποκαλύφθηκε. Ηγείται μιας ανεκδιήγητης, επικίνδυνης κυβέρνησης, η οποία φροντίζει να επιρρίπτει τις ευθύνες σε όλους τους υπόλοιπους, ενώ αποποιείται το σύνολο των δικών της. Και δυστυχώς αυτό συμβαίνει στη χειρότερη ώρα για την πατρίδα μας.

Θα μπορούσε η χώρα να το αποφύγει; Γιατί δεν το κατάφεραν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες που μπαίνουν σε καραντίνα η μια μετά την άλλη;

Μέσα σε 8 μήνες ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε να κάνει το παραμικρό για να προστατέψει την ελληνική κοινωνία από το αναπόφευκτο δεύτερο κύμα. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, μας διαβεβαίωνε και το πίστευε και ο ίδιος ότι αποκλείεται ένα δεύτερο lockdown!

Και σήμερα που αυτό είναι πλέον γεγονός για το οποίο φέρει αυτός και η κυβέρνηση του ακέραιη τη βαρύτατη ευθύνη, προσπαθεί να μας πείσει με μισές αλήθειες και ολόκληρα ψέματα πως τα καταφέρνει, καλύτερα μάλιστα από άλλες κυβερνήσεις. Δεν μπορεί να αγνοεί αυτό που γνωρίζουν τα παιδιά από το νηπιαγωγείο: το να συγκρίνεις πορτοκάλια με μήλα είναι λάθος! 

Η χώρα μας δεν βρίσκεται στο κέντρο της ηπειρωτικής Ευρώπης, όπως για παράδειγμα το Βέλγιο. Ούτε το επιδημιολογικό προφίλ μας είναι το ίδιο με της Γαλλίας ή της Γερμανίας. Αλλά ακόμα και αν ήταν, οι αριθμοί και η πραγματικότητα επιμένει να τον διαψεύδει. Στη χώρα μας οι θάνατοι ανά 1 εκατομμύριο πολίτες αυξήθηκαν κατά 263% από τον Ιούνιο, ποσοστό εξαιρετικά υψηλό σε σχέση με πολλές άλλες χώρες. Το ίδιο ισχύει και για τα κρούσματα τα οποία είναι 13 φορές υψηλότερα από τον Ιούνιο ενώ εξακολουθούμε να υπολειπόμαστε σημαντικά στους ελέγχους. 

Ας δούμε όμως και τι γίνεται σε άλλες χώρες που βρίσκονται επίσης στη δίνη του προβλήματος. Εκεί, έχουν διαθέσει αναλογικά πολύ περισσότερους πόρους στη στήριξη των δημοσίων συστημάτων υγείας τους. Αλλού, αύξησαν κατά πολύ περισσότερο τις ΜΕΘ και φυσικά προχώρησαν στην επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ. Αλλά ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε τη θητεία του με πρόθεση να συνεχίσει τη διάλυση του ΕΣΥ από εκεί που την άφησε το 2015 και αυτός παραμένει ακόμα και σήμερα ο στόχος του.

Ευρωπαϊκές χώρες, των οποίων οι κοινωνίες ταλανίζονται από τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού, διαθέτουν αναλογικά πολλαπλάσιους πόρους για τη στήριξη της εργασίας. Η δική μας κυβέρνηση στηρίζει την αναστολή της. Στηρίζουν σοβαρά και όχι με χειροκροτήματα το υγειονομικό προσωπικό τους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Όποια στατιστική ακροβασία, και να κάνει αυτή η κυβέρνηση, όσα greek statistics και να βγάλει, η αλήθεια δεν κρύβεται. Αντί να προσλάβει μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές στα νοσοκομεία, ακύρωσε τις προγραμματισμένες από την κυβέρνησή μας προσλήψεις. Έτσι μέσα στην πανδημία, στο δημόσιο σύστημα υγείας υπηρετεί λιγότερο υγειονομικό προσωπικό από αυτό του Σεπτεμβρίου του 2019! 

Ο κ. Μητσοτάκης όμως βαρύνεται και με άλλες σημαντικές παραλείψεις. Δεν συνέχισε την πολιτική αύξησης των ΜΕΘ την οποία είχαμε θέσει σε εφαρμογή σε πολύ δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες, παρά μόνο όταν ήταν αργά. Ακόμα και τότε, στηρίχθηκε σε μεγάλο μέρος σε δωρεές όπως αυτή της Βουλής των Ελλήνων, τις οποίες όμως στελέχωσε με δανεικό προσωπικό από άλλα νοσοκομεία.

Στο κατανοητό, για την οικονομική κρισιμότητά του, άνοιγμα του τουρισμού, αντί να σχεδιάσουν μία ασφαλή διαδικασία εισόδου και παραμονής των τουριστών στη χώρα μας, συμπεριφέρθηκαν με πρωτοφανή για τις συνθήκες προχειρότητα. 

Η επιλογή του κ. Μητσοτάκη να μην συνταγογραφηθεί ο δωρεάν έλεγχος για covid στους πολίτες, χρηματοδότησε έμμεσα τα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια αλλά άφησε μεγάλες ομάδες συμπολιτών ουσιαστικά χωρίς τη δυνατότητα για τεστ.

Και όταν άρχισαν να πυκνώνουν οι διαμαρτυρίες, είδαμε τον κ. Μητσοτάκη να μας εξηγεί τον ορισμό των μέσων μαζικής μεταφοράς που γι’ αυτόν είναι ο συνωστισμός. Έφτασε να μας πει πως δεν μπορεί να γεννήσει καινούργια λεωφορεία. Θα μπορούσε όμως να μην έχει ακυρώσει το διαγωνισμό για τα 750 λεωφορεία που είχαμε δρομολογήσει. Ή θα μπορούσε να  επισκευάσει τα λεωφορεία πού βρίσκονται παρατημένα στα αμαξοστάσια.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει το σίριαλ με τις μάσκες στα σχολεία για το οποίο φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ που φώναζε; Δεν μπόρεσαν να δώσουν ούτε τις σωστές προδιαγραφές και διαστάσεις, ενώ την κατασκευή τους ανέλαβε μία εταιρία που εξειδικεύεται στα αλουμίνια. Και κατά τη διάρκεια της πανδημίας είδαμε και το αδιανόητο: αντί να μειώνεται ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη να αυξάνεται και όλο αυτό να προσπαθεί να δικαιολογηθεί με δήθεν επιστημονικά επιχειρήματα.

Την ώρα που συνέβαιναν όλα αυτά, αντί τα μέλη της κυβέρνησης να κοιτούν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα, έβγαιναν αυτάρεσκα στα μέσα και  αλληλοσυγχαίρονταν! Και αντί να πάρουν την ευθύνη, λαμβάνοντας τα αναγκαία μέτρα, προτιμούσαν να ρίχνουν την ευθύνη στην υπόλοιπη κοινωνία στοχοποιώντας ιδιαίτερα τους νέους. 

Μέσα στην πανδημία, οι ασθενέστεροι, οι μισθωτοί που ο κ. Μητσοτάκης τους ανακάλυψε μόλις χθες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι, η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη,  εγκαταλείφθηκαν στη μοίρα τους. Για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για ποιών τα συμφέροντα ενδιαφέρεται, ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε μέσα σε αυτές τις συνθήκες, να προχωρήσει στην αναστολή των συμβάσεων, τη νομιμοποίηση της απλήρωτης υπερωριακής απασχόλησης και την επιβολή μισθών 200 ευρώ και λιγότερων, σε πάνω από το 10% των εργαζομένων. Το αποκορύφωμα της επίδειξης της απόλυτης αδιαφορίας του απέναντι στους μικρούς και τους μεσαίους, ήταν η ψήφιση του πτωχευτικού κώδικα, την οποία μάλιστα επιχείρησε να την περάσει νύχτα, κρυπτόμενος, χωρίς να ακουστεί το παραμικρό. Έτσι λοιπόν, η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων της εργασίας, κινδυνεύει να βρεθεί μπροστά στον κίνδυνο να χάσει ακόμα και την πρώτη της κατοικία, εξαιτίας της οικονομικής ασφυξίας που ο ίδιος προκάλεσε. Την ίδια στιγμή που τους ζητά να παραμείνουν στα σπίτια τους!

Μέσα σε αυτή τη κατάσταση μία μεγάλη μερίδα των μέσων μαζικής ενημέρωσης,  αποδεκτές εκατομμυρίων μιας ανεξέλεγκτης και αδιαφανούς κυβερνητικής διαφημιστικής δαπάνης, συμμετείχαν στην επικοινωνιακή εκστρατεία εξαπάτησης της κοινωνίας και στο στήσιμο του μύθου του νέου “Σωτήρα”.

Το πραγματικό ερώτημα λοιπόν είναι εάν τα πράγματα κύλησαν έτσι από την ανικανότητα ή από επιλογή του κ. Μητσοτάκη. Η επιλογή, ακόμα και αυτή τη στιγμή, να συνεχίζει τις απευθείας αναθέσεις και να φέρνει διατάξεις οι οποίες αμνηστεύουν υποθέσεις φοροδιαφυγής πολλών εκατομμυρίων αποτελεί σοβαρή ένδειξη για το δεύτερο.

Θα βάλει πλάτη ο ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας; Θα κρατήσει τη στάση που κρατήστε στο πρώτο κύμα; 

Στη συνέντευξη τύπου του, ο Πρόεδρός Αλέξης Τσίπρας, ζήτησε από τους πολίτες να ακολουθήσουν τις οδηγίες των ειδικών και να δείξουν την απαιτούμενη ψυχραιμία, γιατί οι ημέρες και εβδομάδες που θα ακολουθήσουν θα είναι δύσκολες. Βάλαμε και συνεχίζουμε να βάζουμε πλάτη γιατί για εμάς η ανθρώπινη ζωή είναι το υπέρτατο αγαθό. Όμως, ακριβώς στο όνομα της προστασίας της ανθρώπινης ζωής και της κοινωνικής συνοχής, οφείλουμε να παρουσιάζουμε την πραγματική εικόνα. Καθώς η κυβέρνηση επιλέγει συστηματικά να την αποκρύπτει, η σιωπή είναι συνενοχή. Μόνο μέσα από την πραγματικότητα, μία κοινωνία μπορεί να γνωρίζει τον εχθρό της – σε αυτή την περίπτωση τον ιό – και να τον καταπολεμήσει αποτελεσματικά.

Και αν ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί, ή η κατάσταση τον ξεπερνά, ας πάει στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, να παρουσιάσει την πραγματική εικόνα και να παγώσει το αντιλαϊκό πρόγραμμα που ξεδιπλώνει με πρωτοφανή ένταση. Τότε μπορούμε να συζητήσουμε, ακόμη και να ορίσουμε από κοινού έναν υπουργό υγείας κοινής εμπιστοσύνης.

Πιστεύετε ότι στο τέλος Νοεμβρίου θα τελειώσει το lockdown ή η πίεση στο σύστημα υγείας θα αναγκάσει την κυβέρνηση να το παρατείνει;

Δυστυχώς η κατάσταση έχει ξεφύγει. Η κυβέρνηση έχει βαρύτατες ευθύνες γιατί καθυστέρησε εγκληματικά να λάβει κατάλληλα μέτρα. Αυτή η καθυστέρηση δυστυχώς ήδη πληρώνεται με τις ζωές πολλών συμπολιτών μας που ενδεχομένως δεν θα χάνονταν υπό άλλες συνθήκες. 

Με τη στάση της, καλλιέργησε έναν απαράδεκτο εφησυχασμό, ενώ με την οικονομική πολιτική της και το μοντέλο του “βλέποντας και κάνοντας” που ακολούθησε, κάθε μέρα που περνάει τραυματίζει ακόμη βαθύτερα τον κοινωνικό ιστό. 

Σε αντίθεση με τον θρασύ λαϊκισμό της νέας δεξιάς, εμείς στηρίζουμε κάθε προσπάθεια για να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ανθρώπινες ζωές και να εξασφαλιστεί η όσο δυνατό ταχύτερη ανάκαμψη της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας.

Ποια η άποψη σας για τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός οικονομικών; Αρκούν; Και αν όχι τι επιπλέον θα πρέπει να ληφθεί;

Εάν τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για να στηρίξει δήθεν την οικονομία εξαντλούνται σε αυτά που ανήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης και οι αρμόδιοι υπουργοί, φοβάμαι πως η ζημιά στην κοινωνική συνοχή  και στην οικονομία θα είναι βαριά και εκτεταμένη.

Πριν ακόμα το νέο lockdown η πρόβλεψη της κομισιόν για την Ελλάδα ήταν ύφεση 9% όταν για την υπόλοιπη Ε.Ε. ήταν στο 7,4%. Εμείς ήδη είχαμε προτείνει έγκαιρα και τεκμηριωμένα τα προγράμματα “Μένουμε όρθιοι” 1 και 2. Η κυβέρνηση δεν θέλησε να ακολουθήσει τις προτάσεις μας. Δεν έλαβε μέτρα εισοδηματικής ενίσχυσης των νοικοκυριών. Σε άλλες χώρες προχώρησαν ακόμη και στην παύση πληρωμών για δημόσια αγαθά όπως το νερό και ο ηλεκτρισμός, όπως έχουν κάνει μια σειρά από χώρες.

Εμείς επιμένουμε στη θέση μας πως χρειάζεται γενναία στήριξη της οικονομίας μέσω της αύξησης των άμεσων δαπανών. Αντί αυτού η κυβέρνηση απλώς μεταθέτει τις πληρωμές των πολιτών και των επιχειρήσεων για αργότερα, υπονομεύοντας περαιτέρω τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας.

Η θέση μας είναι πως πρέπει άμεσα να στηριχθούν οικονομικά τα πληττόμενα νοικοκυριά. Προτείνουμε το εισόδημα έκτακτης ανάγκης, το οποίο ανέρχεται σε 800 ευρώ για μία τετραμελή οικογένεια. Αντί για την επιστρεπτέα προκαταβολή προτείνουμε την επιστρεπτέα ενίσχυση,  επιχορηγώντας έτσι άμεσα τις επιχειρήσεις ώστε να αντέξουν στην πίεση. Επιτέλους, πρέπει να καταλάβουν στην κυβέρνηση πως πρέπει να προχωρήσουν στην επιδότηση της εργασίας και όχι της αναστολής της. Τέλος, και το πλέον σημαντικό, πρέπει να ανασταλεί άμεσα η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα και να αναχαιτιστεί η επίθεση σε βάρος της εργατικής και συνδικαλιστικής νομοθεσίας με τα νέα αυταρχικά, δήθεν “μεταρρυθμιστικά” σχέδια αυτής της κυβέρνησης. 

Η τροπολογία για την πρόσληψη 300 γιατρών που κατέθεσε προχθές ο κ. Κικίλιας άργησε; Θα έχει συνέπειες αυτή η καθυστέρηση; Τι άλλο πρέπει να κάνει άμεσα η Κυβέρνηση  στον τομέα της υγείας;

Το να φέρνεις νέα τέτοια ρύθμιση οχτώ μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας είναι τραγικό! Πολιτικά, συνιστά μία ακόμα ομολογία αποτυχίας και παραδοχής των αρχικών προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ. Ανάλογη είναι και η υποδοχή της πρόβλεψης της επίταξης των ιδιωτικών ΜΕΘ. Είναι αδιανόητο ότι πήρε στον κ. Μητσοτάκη 8 μήνες για να κατανοήσει τα αυτονόητα. Αυτή όμως η καθυστέρηση δεν μετριέται με πολιτικό κόστος αλλά με ανθρώπινες ζωές. Για αυτό μιλάμε για  εγκληματικές ευθύνες αυτής της κυβέρνησης. Και φυσικά η συγκεκριμένη ρύθμιση υπολείπεται τραγικά σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες. 

Το δημόσιο σύστημα υγείας πρέπει να στηριχθεί άμεσα με χιλιάδες προσλήψεις και με την επέκταση των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού. Πρέπει να υπάρξει αναμόρφωση του μισθολογικού καθεστώτος για τους εργαζόμενους νοσηλευτές και γιατρούς και δωρεάν έλεγχος covid για το σύνολο των πολιτών. Και φυσικά θα πρέπει να αναπτυχθούν άμεσα  νέες δομές, ώστε το δημόσιο σύστημα υγείας να μην μετατραπεί σε σύστημα μιας νόσου γεγονός που θα έχει δραματικές επιπτώσεις στη νοσηρότητα και θνητότητα του πληθυσμού από άλλες αιτίες.

Υπάρχει κριτική από την κυβέρνηση ότι στελέχη σας όπως ο κ. Πολάκης και άλλοι  στοχοποιούν τον Σωτήρη Τσιόδρα. Θεωρείτε ότι ο κ. Τσιόδρας παίζει το παιχνίδι της κυβέρνησης ή καλύπτει τις αδυναμίες της;  Θα τον στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ στη διαχείριση και αυτού του δεύτερου κύματος;

Το σύνολο των επιστημόνων που υποστηρίζουν την εθνική προσπάθεια χρήζουν σεβασμού. Κάτι το οποίο ο κ. Μητσοτάκης στην ανάγκη του να εκπέμψει μία εικόνα “Σωτήρα” φάνηκε να αγνοεί. Έφθασε στη συνέντευξη τύπου του, να ζητά από κάποιο “Σωτήρη” να αλλάξει τις διαφάνειες στον υπολογιστή! Ασύλληπτη επίδειξη αλαζονείας από το θιασώτη της “αριστείας” απέναντι στην επιστήμη!

Αναφέρθηκα και προηγουμένως στην ανάγκη να βασιστούμε στην πραγματικότητα ώστε να μπορέσουμε να νικήσουμε στη μάχη απέναντι στην πανδημία. Σε αυτή την προσπάθεια η επιστημονική γνώση και τεκμηρίωση είναι το μεγαλύτερο όπλο που έχουμε στη διάθεσή μας. Η εργαλειοποίηση της επιστήμης από τη μεριά της κυβέρνησης ώστε να δικαιολογήσει την αποτυχία της είναι αυτή η οποία προσβάλλει την αξιοπιστία των επιστημόνων. 

Για αυτούς τους λόγους εξακολουθούμε να ζητούμε τα πρακτικά των συνεδριάσεων της επιτροπής των ειδικών και η πεισματική άρνηση της κυβέρνησης να τα δημοσιοποιήσει, ρίχνει νερό στο μύλο της αμφισβήτησης.

Facebook Comments