ΑρχικήΕπικαιρότηταΓιατί ο Μάιος δεν είναι Μάρτιος: Πόσο αντέχει το ΕΣΥ την αύξηση...

Γιατί ο Μάιος δεν είναι Μάρτιος: Πόσο αντέχει το ΕΣΥ την αύξηση των κρουσμάτων

«Ο Μάιος δεν είναι Μάρτιος», λένε κυβερνητικά στελέχη και εξηγούν ότι μπορούμε να περάσουμε στην επόμενη φάση της σταδιακής άρσης του lockdown, επειδή έχουμε ολοκληρώσει με επιτυχία την αρχική.

Οι ασθενείς με κορωνοϊό σε κλίνες νοσοκομείων έχουν μειωθεί κατά 50% περίπου σε σχέση με την κορύφωση περί τα τέλη Μαρτίου,  τα κρεβάτια στις ΜΕΘ είναι κατά 80% περίπου περισσότερα, ενώ το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί με 3.337 προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και παραιατρικού προσωπικού μέσα σε δύο μήνες.

Και ο ΕΟΔΥ όμως, προχωρά σε 1.100 προσλήψεις, που θα στελεχώσουν τις κινητές μονάδες για τη λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού και νοσηλευτική βοήθεια στα ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού κατ΄οίκoν.

Σχετικά με τα κρεβάτια εντατικής, στην Ελλάδα, το ΕΣΥ είχε πριν από την κρίση 565 λειτουργικές κλίνες ΜΕΘ και τώρα έχει στη διάθεσή του 910 (σ.σ. κλίνες ΜΕΘ προστίθενται σχεδόν καθημερινά).

Η αποκλιμάκωση του COVID-19 στην Ελλάδα συνεχίζεται, με τα περιστατικά που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ να έχουν μειωθεί 41% έναντι της κορύφωσης τους, περίπου 2 εβδομάδες πριν. Η μεγάλη επιτυχία είναι στη συγκεκριμένη κορύφωση είναι ότι χρησιμοποιήθηκε μόνο το 10% της συνολικής δυνατότητας σε ΜΕΘ, παρόλο που η Ελλάδα εξακολουθεί να υπολείπεται σε ΜΕΘ έναντι του μέσου όρου της ΕΕ.

Από το σύνολο των διαθέσιμων στο ΕΣΥ κλινών ΜΕΘ, οι 247 έχουν «δεσμευθεί» αποκλειστικά για τη νοσηλεία ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Υγείας, ο αριθμός των δεσμευμένων για ασθενείς με COVID-19 κλινών εντατικής θα φτάσει τις 400, ενώ ανάλογα με την εξέλιξη της νόσου θα αυξηθεί περαιτέρω ο αριθμός αυτός.

Επιπλέον, 13 νοσοκομεία έχουν οριστεί ως νοσοκομεία αναφοράς περιστατικών covid19.

Επίσης, διαθέτουμε περισσότερα υλικά τόσο ατομικής προστασίας (μάσκες, στολές κ.λπ.) όσο και λοιπό υλικό (αναπνευστήρες κ.ά.) από εισαγωγές, ενώ ξεκινά από σήμερα και η ελληνική παραγωγή 300.000 χειρουργικών μασκών ημερησίως από την Lariplast.

Επιπλέον, υπάρχει εξοικείωση και γνώση των πολιτών στα θέματα που αφορούν στην καθημερινότητά τους σχετικά με τον κορωνοϊό και έχει γίνει συνείδηση στους περισσότερους η ανάγκη να τηρούνται τα μέτρα προφύλαξης και ατομικής υγιεινής, να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις και να προστατεύονται οι ευπαθείς ομάδες.