ΑρχικήΕπικαιρότηταΓραβάνης: «Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό - Εξαιρετικά σημαντική...

Γραβάνης: «Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό – Εξαιρετικά σημαντική η 3η δόση»

Ο Καθηγητής Φαρμακολογίας, Αχιλλέας Γραβάνης, ήταν καλεσμένος στο Action24 και στην εκπομπή «Evening Report» με τον Γιώργο Κουβαρά.

Ο κύριος Γραβάνης τόνισε το πόσο σημαντικό είναι να φοράμε την μάσκα ειδικής προστασίας (ενισχυμένη μάσκα) καθώς «Δυο έρευνες που μελέτησα, μετρήσανε την διασπορά του ιού σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και βρήκαν ότι η διασπορά ήταν 0.4 και προστατεύει απέναντι σε όλα τα στελέχη. Πρέπει όλοι να την φορούν για να πέτυχουμε αυτό το κάτω από 1%».

Για την παραλλαγή Όμικρον έκανε γνωστό ότι «Στην Αμερική το 75% των ημερήσιων κρουσμάτων είναι της μετάλλαξης Όμικρον» και συνέχισε αναφέροντας το πόσο επικίνδυνη είναι αφού «Πολλαπλασιάζεται κάθε 2 ημέρες όταν για την μετάλλαξη Δέλτα ήταν κάθε 2 βδομάδες».

Για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων μίλησε για τα νέα, ενθαρρυντικά δεδομένα που έρχονται «Έρχονται πλέον πολλά δεδομένα μετά από 4 βδομάδες, από Ισραήλ, Αμερική, Αφρική και Βρετανία. Η 3η δάση προστατεύει πολύ αποτελεσματικά από την Όμικρον».

Μάλιστα ανέφερε πως «Ανεβάζει πάρα πολύ την κυτταρική ανοσία και φαίνεται ότι οι κορωνοϊοι είναι πιο ευαίσθητοι να ελέγχονται από την κυτταρική ανοσία».

Ερωτηθείς για το πότε και αν θα χτιστεί το τοίχος ανοσίας κατά του covid-19 ήταν ξεκάθαρος «Η 3η αναμνηστική δόση θα διατηρήσει την ανοσία για μεγαλύτερο διάστημα αλλά δεν ξέρουμε το πόσο. Αυτό που είναι σημαντικό να καταλάβουμε, είναι πως ο ιός ήρθε για να μείνει Το μεγαλύτερο διακύβευμα είναι να βρούμε τρόπο να συμβιώσουμε με τον ιο. Πρέπει να περιμένουμε να δούμε πως θα μετατραπεί. Παρήγορο ότι ο εμβολιασμός με την 3η δόση προστατεύει εξαιρετικά αποτελεσματικά».