Καθηγητής Γραβάνης: «Τα διαθέσιμα εμβόλια προς ανεμβολίαστους, να δοθούν ως τρίτη δόση στους εμβολιασμένους»

18 mins read
«Η Πολιτεία οφείλει χωρίς καθυστέρηση να προσανατολίσει τα διαθέσιμα για τους ανεμβολιαστους που δηλώνουν ισχυρή άποψη κατά του εμβολιασμού τους, εμβόλια προς τους πλήρως εμβολιασμενους που θέλουν να λάβουν 3η ενισχυτική δόση», σχολιάζει ο καθηγητής φαρμακολογίας, Αχιλλέας Γραβάνης, με αφορμή το ζήτημα των ανεμβολίαστων.
Μάλιστα, ο ίδιος εξηγεί, σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook πως, τουλάχιστον «οι ανεμβολιαστοι, διατηρώντας την άποψη τους μπορούν να συνεισφέρουν με δυο τρόπους στην προσπάθεια της κοινωνίας ενάντια στον κορωνοιο». 
Αναλυτικά τα όσα έγραψε: 
«Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΩΝ
Δεν θέλουν να πειστούν, δεν θέλουν να εμβολιαστούν. Αυτό έχει επιπτώσεις στην κοινωνία: καταλαμβάνουν τις θέσεις ΜΕΘ, μιας και το 95% των ασθενών σε αυτές καταλαμβάνονται από ανεμβολιαστους, ενώ εμβολιασμένοι ασθενείς άλλων νοσημάτων δεν βρίσκουν θέσεις ΜΕΘ, με εξαιρετικά αρνητική επίπτωση στην υγεία και την ζωή των δεύτερων. Οι ανεμβολιαστοι, διατηρώντας την άποψη τους μπορούν να συνεισφέρουν με δυο τρόπους στην προσπάθεια της κοινωνίας ενάντια στον κορωνοιο:
-με την διάθεση των εμβολίων που τους αντιστοιχούν άμεσα και μόλις δοθεί η άδεια από τον ΕΜΑ σε όλους τους πλήρως εμβολιασμενους άνω των 12 ετών, 5 μήνες μάξιμουμ μετά την 2η δόση τους. Η 3η δόση μειώνει κατά 11 φορές την λοίμωξη και 10 φορές την βαριά νοσηση από το Δέλτα (προηγούμενο σημερινό ποστ μου).
οι ανεμβολιαστοι θα συνεισφέρουν στην ανοσία της κοινότητας με την φυσική ανοσία τους δηλαδή με την μόλυνση τους (η πλειοψηφία θα μολυνθεί τους επόμενους μήνες από το εξαιρετικά λοιμογόνο στέλεχος Δέλτα). Το με απόφαση τους τίμημα, κυρίως γι αυτούς αλλά δυστυχως και για ασθενεις άλλων νοσημάτων που χρειάζονται νοσηλεία, θα είναι πολύ μεγάλο σε βαριά νοσηση και απώλεια ζωής (90-95% των ΜΕΘ καταλαμβάνονται από ανεμβολιαστους) αλλά η ελεύθερη επιλογή, παρά τα αντίθετα πολλαπλά επιστημονικά δεδομένα, έχει τίμημα, σε συνειδητοποιημένους πολίτες με ισχυρή άποψη.
Η Πολιτεία οφείλει χωρίς καθυστέρηση να προσανατολίσει τα διαθέσιμα για τους ανεμβολιαστους που δηλώνουν ισχυρή άποψη κατά του εμβολιασμού τους, εμβόλια προς τους πλήρως εμβολιασμενους που θέλουν να λάβουν 3η ενισχυτική δόση, με προτεραιότητα εντός Σεπτεμβρίου τους ανοσοκατασταλμενους και τους υπερήλικες και εντός Οκτωβρίου τους υγειονομικούς και τον γενικό πληθυσμό στον οποίο έχουν παρέλθει 6-7 μήνες μετά την 2 δόση. Η όποια ολιγωρία της θα είναι άδικη και αδικαιολόγητη για μας τους υγειονομικούς αλλά και τους εμβολιασμενους. Εν τω μεταξύ, η προσπάθεια να πείσουμε τους καλοπροαίρετους ανεμβολιαστους θα πρέπει να συνεχιστεί με δύναμη από όλους μας, κυρίως από μας στον χώρο της Ιατρικής».
Η ανάρτησή του: 

Facebook Comments