ΑρχικήΕπικαιρότηταΓρηγόρης Γεροτζιάφας: «Λάθος η χαλάρωση των μέτρων, έχουμε περισσότερες νοσηλείες από ποτέ»

Γρηγόρης Γεροτζιάφας: «Λάθος η χαλάρωση των μέτρων, έχουμε περισσότερες νοσηλείες από ποτέ»

Ο κορωνοϊός θα γίνει μελλοντικά ενδημικός ωστόσο θα παραμείνει επικίνδυνος, όπως αναφέρει ο καθηγητής αιματολογίας Γρηγόρης Γεροτζιάφας.

Όπως είπε ο καθηγητής στον ΣΚΑΪ, «Δεν τελειώνουμε έτσι εύκολα, ο ιός θα γίνει ενδημικός κάποια στιγμή αλλά δεν θα πάψει να είναι κακός».

Στη συνέχεια, σημείωσε πως η πιθανότητα να εμφανιστεί μια νέα πιο σκληρή μετάλλαξη είναι υπαρκτή και για αυτό το λόγο είπε πως να πρέπει να οργανωθεί καταλλήλως ο τομέας της πρωτοβάθμιας περίθαλψης ώστε να αντιμετωπιστεί.

Σχετικά με τους επιδημιολογικούς δείκτες στη χώρα μας τόνισε ότι, η Ελλάδα βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο νοσηλειών σε σχέση με τα peak των προηγούμενων κυμάτων.

Μάλιστα, ανάλογα με το προφίλ των ασθενών, δήλωσε πως το 15-30% από όσους νοσήσουν συμπτωματικά θα υποφέρουν από το σύνδρομο long covid, ενώ θα έχουν και υψηλό επιπλοκών και θνητότητα έως και 3 φορές, εάν πραγματοποιήσουν κάποιο χειρουργείο εντός του διαστήματος ενός μηνός από τη νόσηση.

 

«Τα κρούσματα μετατρέπονται σε νοσηλείες όταν παράλληλα δεν έχουμε εμβολιασμό», σχολίασε.

Με δεδομένο τον αριθμό των νοσηλευόμενων ασθενών, χαρακτήρισε «αντιφατική» τη χαλάρωση των μέτρων, ωστόσο τόνισε πως θετικά θα λειτουργήσει για την αποκλιμάκωση ο εγκλεισμός των τελευταίων ημερών και το κλείσιμο των σχολείων.

«Το βασικό λάθος που έχει γίνει στην Ελλάδα, λάθος πολιτικής διαχείρισης, είναι ότι υποεκτιμήθηκε η διάρκεια της πανδημίας. Θεώρησαν ότι θα “ξεμπερδέψουμε” σύντομα. Το δεύτερο λάθος είναι ότι δεν αναπτύχθηκε μια καμπάνια εμβολιαστική, όπως στην Πορτογαλία, να εμβολιαστεί γρήγορα ο πληθυσμός. Πέρυσι τέτοιο καιρό ο κ. Κικίλιας (σ.τ.σ. τότε υπουργός Υγείας) είχε βγάλει ένα διάγραμμα που έδειχνε ότι σε 4 μήνες θα είχε εμβολιαστεί το 60%», θύμισε ο κ. Γεροτζιάφας.

Για την τέταρτη δόση 

Για την πιθανότητα τέταρτης δόσης εμβολίου, ο κ. Γεροτζιάφας σημείωσε ότι «θα αποφασίσουν οι επιτροπές ειδικών παγκοσμίως, θα εκδόσουν κατευθυντήριες οδηγίες. Μετά κάθε χώρα θα τις εξειδικεύσει. Εμείς πρέπει να μπούμε στην εμβολιαστική κουλτούρα, όπως με την γρίπη και άλλα εμβόλια. Να καταλάβει ο πληθυσμός ότι ο εμβολιασμός είναι κέρδος της ανθρωπότητας, να καταλάβει ότι η ιατρική επιστήμη έχει προχωρήσει, μπορεί να παλέψει τη νόσο. Ακόμη και κάποιος με βαριά covid-19 μπορεί σήμερα να σωθεί κατά 50% περισσότερο σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020».

Η επιστροφή στην κανονικότητα 

Μόνο ένας εξαιρετικά ικανός μάγος, όπως είπε χαρακτηριστικά, θα μπορούσε να απαντήσει στο πότε θα επιστρέψουμε σε μια καθημερινότητα χωρίς μάσκες, με τον κορωνοϊό να αντιμετωπίζεται όπως η γρίπη. «Οι εξελικτικοί βιολόγοι λένε ότι η Όμικρον είναι “ξαδερφάκι” της Δέλτα, η πιθανότητα να βγει νέα μετάλλαξη υπάρχει, μπορεί να είναι πιο σκληρή, πιο επιθετική. Το πρόβλημά μας δεν είναι οι μάσκες, αλλά να φτιάξουμε και να οργανώσουμε την περίθαλψη. Έχουμε ένα καινούργιο νόσημα που θα μείνει μαζί μας, με χαρακτηριστικά διαφορετικά σε σχέση με τον τρόπο που έχουν φτιαχτεί μέχρι τώρα τα νοσοκομεία μας».

«Δύο χρόνια μετά, αν έχουμε να πάρουμε ένα μάθημα, είναι ότι πρέπει να βγάλουμε την πανδημία έξω από την πολιτική αντιπαράθεση. Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στην ουσία έχει δύο ιδεολογίες. Η μία ο ανθρωπισμός του επαγγέλματος, από τον πιο σκληρό μεγαλογιατρό ως τον πιο αυτοθυσιαζόμενο νοσηλευτή. Η δεύτερη είναι η πολιτικοκοινωνική του καθενός μας. Στην φάση της πανδημίας, κυριάρχησε η ανθρωπιστική αντίληψη. Όταν ξεκινάς από αυτή τη βάση, μπορείς να βρεις πεδίο σύγκλισης».