ΑρχικήΕπικαιρότηταΓρίπη των πτηνών: Δεύτερο κρούσμα σε εργαζόμενο κτηνοτροφικής μονάδας στο Μίσιγκαν από...

Γρίπη των πτηνών: Δεύτερο κρούσμα σε εργαζόμενο κτηνοτροφικής μονάδας στο Μίσιγκαν από μολυσμένες αγελάδες

Με γρίπη των πτηνών διαγνώσθηκε ένας κτηνοτρόφος στο Μίσιγκαν σχεδόν δύο μήνες μετά τον εντοπισμό των πρώτων κρουσμάτων σε αγελάδες. 

Ο ασθενής εργαζόταν σε φάρμα με αγελάδες μολυσμένες με τον ιό Η5Ν1 και είχε συνεχή έκθεση σε αυτές. Οι Αρχές εκτιμούν ότι καθώς συνεχίζεται η διασπορά του ιού στα ζώα, μπορεί να υπάρξουν και άλλα κρούσματα στους ανθρώπους.

Μέχρι στιγμής, η γρίπη των πτηνών έχει επιβεβαιωθεί σε 52 κοπάδια γαλακτοπαραγωγικών αγελάδων. Τα κοπάδια βρίσκονται σε 9 αμερικανικές πολιτείες, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA). Ωστόσο οι αγελάδες δεν αρρωσταίνουν βαριά από τον ιό. Γι’ αυτό τον λόγο πιστεύεται ότι η διασπορά του είναι πολύ πιο εκτεταμένη. Οι Αρχές του Μίσιγκαν αναφέρουν ότι έχουν μολυνθεί τέσσερα κοπάδια περισσότερα απ’ ό,τι είναι ο επίσημος ομοσπονδιακός απολογισμός.

Επιπλέον, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) εντόπισε αδρανή ίχνη από τον ιό που προκαλεί γρίπη των πτηνών σε γαλακτοκομικά προϊόντα από 17 πολιτείες των ΗΠΑ. Τα προϊόντα αυτά ήταν γάλα, γιαούρτια, τυριά κ.λπ.

Πρόκειται, όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, που είχε αναφερθεί στο Τέξας, για εργαζόμενο σε κτηνοτροφική μονάδα, αυτή τη φορά στην πολιτεία του Μίσιγκαν, που ερχόταν τακτικά σε επαφή με αγελάδες μολυσμένες με γρίπη των πτηνών, όπως ανακοίνωσαν τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) την Τετάρτη.

Ο κίνδυνος για το κοινό παραμένει χαμηλός, ανέφεραν τα CDC. Ο ιός της γρίπης των πτηνών είχε εντοπιστεί για πρώτη φορά τον περασμένο Μάρτιο σε αγελάδες κτηνοτροφικών μονάδων στις ΗΠΑ, ενώ σύμφωνα με τον ΠΟΥ εντοπίστηκε αργότερα και σε αγελαδινό γάλα μολυσμένων ζώων.

Ήπια συμπτώματα γρίπης των πτηνών στον εργαζόμενο στο Μίσιγκαν

Ο εργαζόμενος που κόλλησε γρίπη των πτηνών στο Μίσιγκαν εμφάνισε ήπια συμπτώματα -μόλυνση στο μάτι– και αναρρώνει σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της πολιτείας.

Το Μίσιγκαν και το Τέξας είναι δύο από τις εννέα αμερικανικές πολιτείες όπου έχουν καταγραφεί κρούσματα γρίπης των πτηνών σε αγελάδες κτηνοτροφικών μονάδων. Ειδικοί εκτιμούν ότι το ξέσπασμα έχει επεκταθεί, δεδομένου ότι οι Αρχές έχουν βρει σωματίδια του ιού H5NA σε περίπου 20% των δειγμάτων αγελαδινού γάλακτος λιανικής πώλησης που εξετάστηκαν.

Τα CDC είπαν ότι δεδομένων των υψηλών επιπέδων του ιού της γρίπης των πτηνών στο νωπό γάλα από μολυσμένες αγελάδες και της έκτασης της εξάπλωσης σε αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, ενδέχεται να εμφανιστούν κι άλλα κρούσματα σε ανθρώπους.

Σύμφωνα με τις Αρχές, δεν είναι σαφές πώς ακριβώς μεταδίδεται ο ιός της γρίπης των πτηνών. Για να περιοριστεί η μετάδοση, από τα τέλη Απριλίου τέθηκε σε ισχύ μέτρο, βάσει του οποίου οι αγελάδες γαλακτοπαραγωγής πρέπει να είναι αρνητικές πριν μεταφερθούν από μία πολιτεία σε άλλη.

Ομοιότητες και διαφορές με τον πρώτο ασθενή

Ο πρώτος ασθενής στις ΗΠΑ που μολύνθηκε με γρίπη των πτηνών από τις αγελάδες ήταν ένα εργαζόμενος στο Τέξας. Οι Αρχές του Τέξας ανακοίνωσαν στις αρχές Απριλίου ότι είχε μολυνθεί.

Όπως εξήγησε ο Dr. Nirav Shah, αναπληρωτής διευθυντής των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (CDC), τα δύο κρούσματα έχουν κάποιες διαφορές. Ο ασθενής του Μίσιγκαν είχε αρνητικά αποτελέσματα στα διαγνωστικά τεστ που έκανε με δείγματα από τη μύτη. Ήταν όμως θετικά εκείνα με δείγματα από τα μάτια του.

Ωστόσο στον ασθενή του Τέξας ήταν θετικά τα δείγματα και από τη μύτη και από τα μάτια. Τα CDC συνιστούν να γίνεται διπλή δειγματοληψία σε όλους τους εργαζομένους σε φάρμες που βρίσκονται υπό παρακολούθηση.

Τα καλά νέα είναι ότι και οι δύο αρρώστησαν ελαφρά, παρουσιάζοντας μόνον συμπτώματα από τα μάτια. Έως στιγμής δηλαδή η συγκεκριμένη γρίπη των πτηνών δεν έχει προκαλέσει αναπνευστική λοίμωξη στους ανθρώπους που προσβάλλει.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η μόλυνση και δεύτερου κτηνοτρόφου από τον ιό δεν σημαίνει πως αυξήθηκε ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό. Οι εργαζόμενοι στις φάρμες με γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες όμως διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.

Ο ιός Η5Ν1 πιστεύεται ότι μεταδόθηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ από άγρια πτηνά στις γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες μιας φάρμας του Τέξας. Αυτό πιθανώς συνέβη στα τέλη Δεκεμβρίου. Έκτοτε άρχισε μία αλυσίδα ασυμπτωματικής μετάδοσης, καθώς οι αγελάδες διακινούνται και μεταξύ των αμερικανικών πολιτειών.