ΑρχικήΕπικαιρότηταΓώγος: «Μπορεί να χρειαστεί να κλείσουν σχολεία και σε πόλεις ολόκληρες»

Γώγος: «Μπορεί να χρειαστεί να κλείσουν σχολεία και σε πόλεις ολόκληρες»

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιστημονικής επιτροπής για τον κορωνοϊό, Χαράλαμπος Γώγος, ήταν καλεσμένος στο Action24 και την εκπομπή Briefing με τον Γ. Πιέρρο, μιλώντας για τα νέα μέτρα στην Αττική και τα πρωτόκολλα που ισχύουν στα σχολεία.
Αρχικά, ο κ. Γώγος τόνισε, αναφορικά με τα νέα μέτρα στην Αττική, «το δεδομένο ότι έχουμε πολλά κρούσματα. Τα 312 είναι πολλά. Από την άλλη, έχουν πολλαπλασιαστεί τα τεστ. Αυτά τα κρούσματα, σε σχέση αυτά που είχαμε τον χειμώνα έχουν διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά».
«Ο αριθμός και μόνο αυτός (των κρουσμάτων), δεν μας λέει και πολλά πράγματα, εκτός αν λάβουμε υπόψη δύο παραμέτρους. Πρώτον, η κύρια συρροή κρουσμάτων είναι στην Αττική, όπου υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός και αδυναμία τήρησης των μέτρων, άρα υπάρχει πρόβλημα εν δυνάμει μεγάλης διασποράς. Και δεύτερον, η βασική παράμετρος που κρίνει την βαρύτητα της επιδημίας είναι ο αριθμός των νοσηλευομένων, ο αριθμός των ανθρώπων που είναι στη ΜΕΘ», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι γι’αυτό υπάρχει το «καμπανάκι» στην Αττική.
Ερωτηθείς για τα σχολεία και τον εντοπισμό των πρώτων ήδη κρουσμάτων και αν προκαλεί ανησυχία,  ο κ. Γώγος απάντησε «Πρώτα απ’ όλα η εικόνα που έχουμε τώρα,  δεν είναι εικόνα που οφείλεται στα σχολεία, αλλά έρχεται απ’ έξω προς τα σχολεία. Επομένως αυτό θα συμβεία, δηλαδή θα έρθουν και παιδιά που θα κολλήσουν στο σπίτι τους, στις παρέες τους».
Σημείωσε δε ότι «η χρήση μάσκας στα σχολεία θα παρεμποδίσει την μετάδοση της επιδημίας από τα ασυμπτωματικά παιδιά, όσο μπορεί και όσο γίνεται. Η παρουσία παιδιών, κλειστά σε ένα τμήμα, θα διευκολήνει την γρήγορη ιχναλάτηση του αγνώστου κρούσματος και την λήψη μέτρων, ούτως ώστε να σταματήσει η διασπορά. Το περιμένουμε. Υπάρχουν σαφέστατες οδηγίες, τι γίνεται, στην ανίχνευση ενός κρούσματος, δηλαδή πως θα το διαχειριστούμε, πως θα γίνουν οι απομονώσεις των υπολοίπων παιδιών, πότε κλείνει ένα τμήμα και πότε ένα σχολείο. Αυτή την στιγμή, επειδή είναι η αρχή, είμαστε και λίγο πιο αυστηροί. Υπάρχουν περιπτώσεις που κλείνει σχολείο με ένα κρούσμα. Ας ξεκινήσουμε κάπως με ασφάλεια. Θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα. Μπορεί να χρειαστεί να κλείσουν πολλά σχολεία, μπορεί να χρειαστεί να κλείσουν και σε πόλεις ολόκληρες η εκπαίδευση, γιατί μπορεί να έχει μεγάλη διασπορά η περιοχή». 
Ακόμη, ο κ. Γώγος υπογράμμισε ότι «Δεν μπορούν να μην πάνε τα παιδιά στο σχολείο. Θα ξεκινήσουμε και το παρακολουθούμε το φαινόμενο, παίρνοντας έγκαιρες αποφάσεις σε περίπτωση που χρειαστεί».
Τέλος, ο καθηγητής λομωξιολογίας ρωτήθηκε αν αποτελεί έκπληξη ο εντοπισμός κρουσμάτων από τις πρώτες κιόλας ημέρες, λέγοντας ότι «είναι μια εικόνα που δεν την θέλαμε, αλλά δεν θεωρούσαμε ότι είναι απίθανο να συμβεί».