Η… αναδίπλωση του αντιπρύτανη του ΑΠΘ μετά τις δηλώσεις του για τον «κατασκευασμένο κορωνοϊό»

18 mins read

Ο αντιπρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Γιαννακουδάκης, προχώρησε σε νέες δηλώσεις το βράδυ του Σαββάτου μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την τοποθέτησή του σχετικά με τον κορωνοϊό.

«Ο ιός αυτός είναι κατασκευασμένος, δεν μπορεί να αποκλειστεί αυτή η πιθανότητα (…) Μπορώ να υποθέσω ότι και το εμβόλιο είναι ήδη από πριν γνωστό. Υπάρχει δηλαδή αυτή την στιγμή το εμβόλιο. Πότε θα ανακοινωθεί η ανακάλυψή του ή πότε θα διατεθεί εξαρτάται από τους λόγους της σκοπιμότητας. Αυτό που μου κάνει εντύπωση σε αυτό τον ιό δεν είναι η επικινδυνότητά του, αλλά είναι η ικανότητά του να διαδίδεται. Όλα τα μέτρα μικρό αποτέλεσμα μπορεί να έχουν», είχε πει ο κ. Γιαννακουδάκης.

Οι δηλώσεις του προκάλεσαν σάλο. Έτσι το βράδυ του Σαββάτου προέβη σε νέες δηλώσεις.

Οι νέες δηλώσεις του Ανδρέα Γιαννακουδάκη

«Σχετικά με τις δηλώσεις μου για τον κορωνοϊό, στο πρόγραμμα της δημοτικής τηλεόρασης Θεσσαλονίκης ‘Τα λόγια της πόλης’, οι οποίες αναπαράχθηκαν μαζικά θα ήθελα να διευκρινίσω τα εξής:

Ήταν ατυχής η επιλογή μου να διατυπώσω δημοσίως μία προσωπική εκτίμηση –σίγουρα όχι βεβαιότητα- σε ένα θέμα που δε βρίσκεται απλώς στην κορυφή της παγκόσμιας επικαιρότητας, αλλά λόγω της σοβαρότητάς του απαιτεί υπεύθυνη στάση από όλους μας. Προσωπικά δε θα έπρεπε να παρασυρθώ και να διατυπώσω προσωπικές απόψεις προκαλώντας έτσι ένα τόσο μεγάλο θόρυβο.

Διευκρίνισα και στην εκπομπή πως η τοποθέτησή μου δεν είχε κανέναν θεσμικό χαρακτήρα, που να απορρέει από την ιδιότητά μου ως Αντιπρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πολύ περισσότερο δεν εξέφραζε απόψεις των Πρυτανικών Αρχών συνολικά.

Προφανώς κάθε πολίτης έχει την ελευθερία έκφρασης των απόψεών του, αλλά αντιλαμβάνομαι ότι η κρισιμότητα των περιστάσεων απαιτεί μεγαλύτερη φειδώ λόγων από όλους όσοι υπηρετούμε δημόσια αξιώματα.

Ασχέτως με την άποψη που μπορεί να έχει ο καθένας μας, είναι απολύτως βέβαιο ότι τα μέτρα αντιμετώπισης της διάδοσης του κορωνοϊού είναι μόνον αυτά που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο δικός μας Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Στο Αριστοτέλειο είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στο να τηρούμε κατά γράμμα τις οδηγίες που δίνονται και καθημερινά επικαιροποιούνται από τις αρμόδιες Αρχές.

Διατηρώ, όπως κάθε πολίτης, την ελπίδα ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρξει ένα επαρκώς μελετημένο και με ικανοποιητική αποτελεσματικότητα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Όμως, με βάση τα δεδομένα αυτής της στιγμής, είναι υποχρέωση κι ευθύνη όλων μας να εφαρμόζουμε ακριβώς και σχολαστικά όλα τα μέτρα πρόληψης κι αντιμετώπισης που προτείνονται από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας».

Facebook Comments

Τελευταία Νέα