Η αυτοκρατορία που άφησε πίσω του ο Νιτσιάκος- Τα επόμενα βήματα

49 mins read

Πουλώντας το μερίδιο του από το οικογενειακό κοπάδι προβάτων και με ένα μικρό δάνειο που πήρε από την Αγροτική Τράπεζα, έφερε από την Ολλανδία, που είχε ολοκληρώσει τις σπουδές του με εξειδίκευση στην πτηνοτροφία, τους πρώτους 4.000 γεννήτορες που αποτέλεσαν την μαγιά για την δημιουργία μίας από τις μεγαλύτερες πτηνοτροφικές μονάδες της χώρας.

Αν και οι περισσότεροι γνωρίζουν το όνομα Νιτσιάκος από τα κοτόπουλα που καταλήγουν στα σούπερ μάρκετ σε όλη την Ελλάδα λίγοι είναι αυτοί που ξέρουν ότι η συμβολή τους στον συνολικό κύκλο εργασιών του ομίλου είναι κάτι λιγότερο από 50%.

Αξιοποιώντας όλο τον κύκλο ζωής του κοτόπουλου, και όχι μόνο, ο όμιλος έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό αριθμό από μονάδες που καταπιάνονται από συσκευασμένα τρόφιμα και ζωοτροφές μέχρι τα βιοκαύσιμα κάνοντας πράξη τo zero waste και την κυκλική οικονομία.

Συγκεκριμένα μέσω της Foodmaster AEBE, με έδρα την Άρτα δραστηριοποιείται στην επεξεργασία κρέατος για την παραγωγή προψημένων σκευασμάτων, αλλαντικών, προϊόντων για τη μαζική εστίαση (γύρος, σουβλάκια, μπιφτέκια κοκ).

Παράλληλα μέσω της Βιομηχανίας Ζωοτροφών Νιτσιάκος έχει δημιουργήσει μία σύγχρονη μονάδα παραγωγής ξηράς τροφής δυναμικότητας 5 τόνων ανά ώρα. Το εργοστάσιο λειτούργησε το 2006 και χρησιμοποιεί ως βασική πρώτη ύλη τα μη βρώσιμα είδη του πτηνοσφαγείου τα οποία συνιστούν εξαιρετικής ποιότητας συστατικά αφού αυξάνουν τη διατροφική αξία του τελικού προϊόντος και το καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστικό για σκύλους και γάτες. Σημαντικό μέρος της παραγωγής εξάγεται σε άλλες χώρες. Παράλληλα έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό δίκτυο εμπορίας ζωοτροφών για παραγωγικά ζώα.

Στον τομέα της ενέργειας η εταιρεία δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορία πέλετ και γενικότερα στον χώρο της βιομάζας.

Σύμφωνα με το news247.gr, η δυναμική παρουσία έχει και στον χώρο των αλεύρων καθώς διαθέτει εργοστάσιο παραγωγής εξοπλισμένο από τη Buhler Ελβετίας κατασκευής 1996 και δυναμικότητας 7 τόνων ανά ώρα στην Ιωνία Θεσσαλονίκης. Τα προϊόντα της μονάδας κατευθύνονται στην αρτοβιομηχανία και τους επαγγελματίες της ζαχαροπλαστικής και των τροφίμων.

Πετράδι του στέμματος αποτελεί η δραστηριοποιήση στον τουριστικό τομέα. Στην πόλη των Ιωαννίνων ξεχωρίζει το πέντε αστέρων Hotel Du Lac Congress Center & Spa δίπλα στη λίμνη Παμβώτιδα. Διαθέτει 170 δωμάτια και σουίτες με ιδιωτικές πισίνες, δύο εστιατόρια και μπαρ, σαλόνια με υπέροχη θέα στη λίμνη, χώρους πολλαπλών χρήσεων, ένα αυτόνομο συνεδριακό κέντρο και ένα κέντρο ευεξίας και χαλάρωσης. Το ξενοδοχείο λειτουργεί από το 1999 και πραγματοποίησε ριζική ανακαίνιση που ολοκληρώθηκε το 2010.

Παράλληλα το Marilena Premium Hotel βρίσκεται στο Πυργί της Κέρκυρας και διαθέτει 83 δωμάτια κατανεμειμένα σε 7 κτίρια παραδοσιακής κερκυραϊκής αρχιτεκτονικής ανάμεσα σε ελαιόδενδρα και κήπους.

Τα επόμενα βήματα

Η παραγωγή μοσχαριού κρέατος, αρνιού αλλά και η είσοδός της στην αγορά του γύρου και των ιχθυοτροφών βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της Νιτσιάκος. Συγκεκριμένα αυτό το διάστημα βρίσκεται σε περιορισμένο επίπεδο η κυκλοφορία μοσχαρίσιου κρέατος από την πιλοτική εκτροφή 150 βοοειδών. Στόχος την προσεχή τριετία είναι να δημιουργηθούν μονάδες εκτροφής και τυποποιητήριο κόκκινου κρέατος, στα Δολιανά Ιωαννίνων. Τέλος στο αρνίσιο κρέας προϊόν με την υπογραφή της Νιτσιάκος αναμένεται οτι θα κυκλοφορήσει στην αγορά φέτος το Πάσχα.

Στο τιμόνι του ομίλου βρίσκεται πλέον ο γιος του Θεόδωρου Νιτσιάκου, Κωνσταντίνος έχοντας στο πλευρό του τις αδελφές του Μαριλένα στον εμπορικό τομέα και την Αγγελική η οποία πέρα από τον ξενοδοχειακό τομέα τους τελευταίους μήνες έχει πλέον έντονη δραστηριότητα και στις παραγωγικές επιχειρήσεις της Νιτσιάκος.

Σύμφωνα με τον τελευταίο ισολογισμό ο κύκλος εργασιών του ομίλου Νιτσιάκου διαμορφώθηκε το 2018 σε 347 εκατ. ευρώ αυξημένος κατά 7% σε σχέση με το 2017 ενώ τα μετά φόρων κέρδη ήταν της τάξης των 3,2 εκατ. ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι ότι η εταιρεία διαθέτει χαμηλό τραπεζικό δανεισμό για το μέγεθος της. Σε επίπεδο εργαζομένων αύξησε τους εργαζόμενους της σε 854 το 2018 έναντι 806 την προηγούμενη χρονιά. Ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων μέσω υπεργολαβιών ξεπερνάει τους 1.000.

Να υπενθυμίσουμε πως ο ιδρυτής της εταιρείας πουλερικών «Νιτσιάκος», Θεόδωρος Νιτσιάκος, σκοτώθηκε σε τροχαίο, με το αυτοκίνητο να πέφτει σε γκρεμό βάθους τουλάχιστον 20 μέτρων στο χωριό Αετομηλίτσα Ιωαννίνων.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ολισθηρότητα του δρόμου λόγω κακών καιρικών συνθηκών. Ο άτυχος επιχειρηματίας σύμφωνα με πληροφορίες είχε πάει για κυνήγι.

Για το τραγικό συμβάν ενημέρωσε τις Αρχές στις 22.00 συγχωριανός του που έτυχε να περνά από το σημείο και στην περιοχή έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις και η 5η ΕΜΑΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες τον άτυχο 76χρονο κατάφεραν να ανασύρουν συγχωριανοί του δυστυχώς χωρίς τις αισθήσεις του.

Ποιος ήταν ο Θ. Νιτσιάκος

Ο Θεόδωρος Νιτσιάκος με καταγωγή από την Αετομηλίτσα Ιωαννίνων γεννήθηκε στις 25/3/1944. Σπούδασε στη Γεωπονική Σχολή Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια έκανε μετεκπαίδευση στην Ολλανδία σε θέματα πτηνολογίας.

Το 1972 δημιούργησε μια μικρή μονάδα αναπαραγωγής πατρογονικών ορνίθων λίγο έξω από τα Ιωάννινα. Προκειμένου να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα κεφάλαια και επειδή η Αγροτική Τράπεζα δεν του εξασφάλιζε το σύνολο της απαραίτητης χρηματοδότησης, απευθύνθηκε στους γονείς του οι οποίοι πούλησαν τα πρόβατα τους για να συνδράμουν στην προσπάθεια του.

Έκτοτε πραγματοποιούσε συνεχή βήματα προόδου διευρύνοντας την παραγωγική ικανότητα της επιχείρησης και χτίζοντας σταδιακά ένα κάθετα ολοκληρωμένο σύστημα παραγωγής προϊόντων κοτόπουλου .

H εταιρεία που κατάφερε να «χτίσει» ο Θεόδωρος Νιτσιάκος είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός κρέατος κοτόπουλου στην Ελλάδα, εκ των σημαντικότερων επιχειρήσεων εμπορίας δημητριακών και σογιαλεύρου και μέσα στις 10 μεγαλύτερες βιομηχανίες τροφίμων της χώρας με βάση το τζίρο.

Κύρια γεγονότα στην ιστορία της Νιτσιάκος:

  • 1972: ίδρυση της εταιρείας και λειτουργία μονάδας αναπαραγωγής στο Μπιζάνι Ιωαννίνων
  • 1980: λειτουργία πτηνοσφαγείου στο Ροδοτόπι Ιωαννίνων
  • 1993: λειτουργία νέου σύγχρονου εργοστασίου ζωοτροφών στην Πεδινή Ιωαννίνων δυναμικότητας 20 τόνων ανά ώρα
  • 1993: κατασκευή εργοστασίου περαιτέρω επεξεργασίας κρέατος στην Άρτα που λειτουργεί ως θυγατρική (Foodmaster ΑΕΒΕ)
  • 1995: μετατροπή της εταιρείας σε Α.Ε.
  • 1995-2000: δημουργία κέντρων διανομής στις μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις
  • 2001: εξαγορά από το συνεταιρισμό Βησαλτίας και εκσυγχρονισμός πτηνοσφαγείου στη Νιγρίτα Σερρών
  • 2001: αγορά εγκαταστάσεων στη ΒΙ.ΠΕ Θεσσαλονίκης για αποθήκευση πρώτων υλών ζωοτροφών
  • 2002: δημιουργία στα Δολιανά Ιωαννίνων φάρμας 2.100 στρεμμάτων για βιολογικές καλλιέργειες και εκτροφή ελευθέρας βοσκής
  • 2003: λειτουργία 2ου εργοστασίου ζωοτροφών στην Άρτα
  • 2003: βράβευση από τη GrowthPlus ως μια από τις 500 ταχύτερα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις της Ευρώπης
  • 2004: κατασκευή νέου κέντρου διανομής στον Ασπρόπυργο Αττικής
  • 2005: λειτουργία νέου τυποποιητηρίου κρέατος στη ΒΙ.ΠΕ Ιωαννίνων
  • 2005: λειτουργία μονάδας παραγωγής τροφών για ζώα συντροφιάς
  • 2008: κατασκευή νέου κέντρου διανομής στη ΒΙ.ΠΕ Θεσσαλονίκης
  • 2008: κατασκευή εργοστασίου καύσης υποπροϊόντων για την παραγωγή ενέργειας στη ΒΙ.ΠΕ Ιωαννίνων
  • 2010: διάθεση στην αγορά κρέατος γαλοπούλας και κουνελιού ελληνικής εκτροφής
  • 2013-2014: εγκατάσταση λεβήτων βιομάζας σε όλες τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της εταιρείας
  • 2014: σύναψη συμβολαίων για εξαγωγή 20.000 τόνων σκληρού σίτου ελληνικής παραγωγής

Facebook Comments

Τελευταία Νέα