Η μαύρη αγορά της μάσκας – Μυστικές πτήσεις για την προμήθεια υλικού

12 mins read

Για ένα διεθνές κυνήγι υγειονομικού υλικού, κάνει λόγο η “Καθημερινή” στο σημερινό της πρώτο θέμα, την ώρα που αναμένεται η αρμόδια επιτροπή επιστημόνων να ανακοινώσει σήμερα την θέση της σχετικά με την χρήση της προστατευτικής μάσκας από τον γενικό πληθυσμό.

Η “Καθημερινή” περιγράφει, σύμφωνα με πληροφορίες της, μια τεραστίων διαστάσεων παγκόσμια επίσημη και μη επίσημη αγορά υγειονομικού υλικού (μάσκες, αναπνευστήρες, γάντια και άλλα είδη προστασίας), στην οποία επιχειρεί να παρέμβει και η Ελλάδα προκειμένου να εξασφαλίσει τα απαραίτητα.

Κι αυτό ενώ οι γιατροί και νοσηλευτές των δημοσίων νοσοκομείων επισημαίνουν τις ελλείψεις που σε ορισμένες περιπτώσεις θέτουν σε κίνδυνο τους ίδιους.

Η εφημερίδα κάνει λόγο ακόμα και για “μυστικές” πτήσεις προκειμένου να εξασφαλιστεί στην Κίνα και σε άλλα σημεία του πλανήτη το αναγκαίο υλικό. Τα δρομολόγια των πτήσεων αυτών δεν ανακοινώνονται, όπως και το υλικό που μεταφέρουν, καθώς υπάρχει φόβος ότι σε κάποιον ενδιάμεσο σταθμό θα εκδηλωθούν προσπάθειες κρατών να δεσμεύσουν ή και να κατάσχουν το υλικό.

Αυτό συνέβη, άλλωστε, πρόσφατα με υγειονομικό υλικό που κατάσχεσε η Γερμανία και δεν έφτασε ποτέ στην Ιταλία, κάτι που ανάγκασε τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουσέπε Κόντε να παρέμβει στην Άνγκελα Μέρκελ. Το ίδιο έκαναν προ ημερών και οι ΗΠΑ με υγειονομικό υλικό που έπρεπε να καταλήξει στη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

O πόλεμος της μάσκας και η… αγαπημένη Ευρωπαϊκή οικογένεια …

Πρόκειται για μια τεραστίων διαστάσεων παγκόσμια “μαύρη αγορά” υγειονομικού υλικού, με τιμές πολλαπλάσιες εκείνων πριν ξεσπάσει η πανδημία και ανυπολόγιστο κέρδος για τους κατασκευαστές του υλικού αλλά και για μεσάζοντες που παρεμβάλλονται για να “κλείσουν” συμφωνίες και να διαπραγματευτούν με κράτη και κυβερνήσεις, εξασφαλίζοντας προμήθειες εκατομμυρίων.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα