Η πιο δύσκολη μέρα της «Ζηνοβίας» – Που θα χιονίσει σήμερα

39 mins read

Συνεχίζεται η επέλαση της κακοκαιρίας «Ζηνοβία» και σήμερα ενώ αναμένεται ένα πιο ισχυρό «κύμα» με χιόνια, κρύο και έντονες βροχοπτώσεις.

Τα προβλήματα όμως που δημιούργησε χθες η κακοκαιρία ήταν πολλά. Χρειάστηκε να διακοπεί η κυκλοφορία σε δεκάδες δρόμους στη περιφέρεια, είτε λόγω του χιονιά, είτε λόγω των θυελλωδών ανέμων.

Στον Ομαλό Κρήτης, επισκέπτες εγκλωβίστηκαν καθώς η ξαφνική χιονόπτωση απέκλεισε την περιοχή. Δεν υπήρχε τρόπος να φύγουν καθώς μέσα σε λίγη ώρα το χιόνι έστρωσε τα πάντα και οι περισσότεροι όταν έφτασαν δεν είχαν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

Στην Πάρνηθα, όπου δε σταμάτησε να χιονίζει, διακόπηκε η κυκλοφορία από το ύψος του τελεφερίκ προς το καζίνο.

Διακοπή κυκλοφορίας αποφάσισε η Τροχαία σε επαρχιακές οδούς σε περιοχές της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου, ενώ απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε περιοχές των νομών Ημαθίας, Πέλλας, Καστοριάς, Φλώρινας, Λάρισας, Εύβοιας, Βοιωτίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Αχαΐας, Κορινθίας, Αρκαδίας και Λακωνίας.

Η Αστυνομική Διεύθυνση Φωκίδας και Βοιωτίας, απαγόρευσαν την κυκλοφορία των φορτηγών άνω των 3,5 τόνων στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, καθώς από τα διόδια της Τραγάνας μέχρι τα διόδια των Θηβών (93ο χιλιόμετρο έως το 134 χιλιόμετρο) ο δρόμος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος, ενώ τα υπόλοιπα οχήματα κινούνται εκεί μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Σε ισχύ ήταν όλη μέρα το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών βόρειων ανέμων που έφτασαν τα 9 μποφόρ, κάτι που αναμένεται να γίνει και σήμερα.

Η σφοδρή χιονόπτωση το έστρωσε για τα καλά στα Βίλια, όπου υπήρξε και διακοπή ρεύματος. Εκτός από τα Βίλια και την Πάρνηθα, η χθεσινή χιονόπτωση προκάλεσε προβλήματα και στην Πεντέλη, το Κριεκούκι, το Πόρτο Γερμενό και την Κάζα όπου χρειάστηκε να απεγκλωβιστεί ομάδα τουριστών από τη Γαλλία που είχαν αποκλειστεί. Συνεργεία της Περιφέρειας μάλιστα, χρειάστηκε να επέμβουν και για τον εγκλωβισμό προσκόπων σε καμπ της Μάνδρας.

Και η πυροσβεστική χρειάστηκε να παρέμβει, καθώς υπήρχαν 10 κλήσεις για κοπές δέντρων. Από τους θυελλώδεις ανέμους, έπεσαν δέντρα στα Μεσόγεια, αλλά και σε περιοχές των βορείων και νοτίων προαστίων.

Απαγορευτικό απόπλου: Ποια δρομολόγια δεν εκτελούνται

Σε ισχύ παραμένει και σήμερα το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών βόρειων ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές στο Αιγαίο και φθάνουν κατά τόπους τα 9 με 10 μποφόρ.

Για τον Αργοσαρωνικό τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο με πλοία κλειστού τύπου.

Κλειστές είναι οι γραμμές Αγ .Μαρίνα-Νέα Στύρα, Γλύφα -Αγιόκαμπος, Καβάλα Πρίνου-Θάσου, και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.

Όσοι πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές και τροποποιήσεις των δρομολογίων, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Η πρόγνωση του καιρού

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στο Αιγαίο και στην Κρήτη, με χιόνια κυρίως στα ορεινά. Στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά θα εκδηλωθούν ισχυρές χιονοπτώσεις στα ορεινά, τα ημιορεινά και κατά τόπους σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Χαμηλές θερμοκρασίες και βοριάδες με εντάσεις έως 10 μποφόρ στο Αιγαίο.

Στην Αττική, νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο αναμένεται στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά, στα ημιορεινά και πιθανώς – κατά διαστήματα – σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στα βόρεια και δυτικά τμήματα του νομού και κοντά στους ορεινούς όγκους. Τα φαινόμενα θα είναι έντονα ενώ καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα βόρεια και ανατολικά παράκτια τμήματα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 7 βαθμούς, αλλά στα βόρεια και δυτικά οι θερμοκρασίες θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 7 μποφόρ στα χερσαία τμήματα και έως 9 μποφόρ στα θαλάσσια τμήματα.

Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα να εκδηλωθούν πρόσκαιρες ασθενείς χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά και στα ανατολικά του νομού, αναμένεται στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 5 βαθμούς αλλά περιφερειακά της πόλης οι ελάχιστες θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 7 μποφόρ.

Στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά. Στις Σποράδες και πιθανώς τοπικά σε νησιά του Βορείου Αιγαίου οι χιονοπτώσεις θα φτάσουν σε χαμηλό υψόμετρο. Παροδικές χιονοπτώσεις αναμένονται επίσης κατά διαστήματα σε περιοχές της Θράκης, της Χαλκιδικής και πιθανώς της Δυτικής Μακεδονίας και της Δυτικής Θεσσαλίας.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -8 έως 2 βαθμούς στη Δυτική Μακεδονία, από -5 έως 7 στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα, από -4 έως 8 βαθμούς στην Ήπειρο, από -5 έως 6 στην Κεντρική Ελλάδα, από 2 έως 10 στη Δυτική και Νότια Ελλάδα, από -3 έως 7 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, από 0 έως 9 στα νησιά του Ιονίου, από 1 έως 8 βαθμούς στα νησιά του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου και από 5 έως 12 βαθμούς στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και την Κρήτη.

Στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά περιμένουμε βροχές ή χιονόνερο και στα παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες, καθώς και τοπικά ισχυρές χιονοπτώσεις στα ορεινά, τα ημιορεινά και κατά τόπους στην ανατολική χώρα σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 10 μποφόρ, Αντίθετα στην Κρήτη θα επικρατήσουν άνεμοι δυτικών κυρίως διευθύνσεων με εντάσεις έως 8 και τοπικά 9 μποφόρ, και στα Δωδεκάνησα άνεμοι νοτίων διευθύνσεων με εντάσεις έως 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις, 6 με 7 μποφόρ.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα